07.07.2022

Ввізні пільги скасовано: автівки фізосіб, єдиноподатники та мито для усіх

Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо перегляду окремих пільг з оподаткування» від 21.06.2022 № 2325-ІХ

Висновок документа

З 1 липня 2022 року відновлено:

оподаткування імпортним ПДВ та ввізним митом товарів, що ввозяться платниками єдиного податку 1-3 групи;

— справляння акцизу, ПДВ та ввізного мита за операціями з імпорту фізособами легкових автомобілів, бусів, вантажівок, мотоциклів, тощо.

Платникам спецЄП.

П.п. 9.3 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ.

Починаючи з 1 липня 2022 року платникам спецЄП не може бути госпсуб’єкт, який здійснює імпорт автомобілів легкових, кузовів до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб і більше, транспортних засобів для перевезення вантажів. До цієї дати такі операції були виключенням із заборонених видів діяльності для платників спецЄП.

Тож тепер імпорт будь-яких підакцизних товарів для них заборонено. Стосовно підакцизних товарів для платників спецЄП залишилися єдине «дозвільне» виключення щодо роздрібного їх продажу (але паливно-мастильні матеріали їм можна продавати вроздріб — лише в ємностях до 20 літрів).

П.п. 9.5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ.

1. Звільнення від імпортного ПДВ з 1 липня вже не діє для ввезення платниками спецЄП товарів з будь-яких країн (до 1 липня у них під оподаткування підпадало лише ввезення товарів з російської федерації, Республіки Білорусь та з окупованих територій).

2. З 1 липня у платників спецЄП вже не мають оподатковуватись ПДВ операції з постачання на митній території України товарів, які мають походження з країн-агресорів — російської федерації та Республіки Білорусь. Тут, схоже, любітєлі усього руського та бяларуськаго депутатів «абвялі вакруг пальца». Чи, може, вони усвідомлено «виплеснули немовля»?.. Тобто — прибравши з п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ, навмисно «анігілювали» й оподаткування ПДВ «ворожих» товарів, які постачають платники спецЄП?..☹

Щодо низки проблем з таким оподаткуванням ПДВ, яке для платників спецЄП пропрацювало (на бумазі?..) з 1 квітня до 1 липня ми детально писали в «Податки & бухоблік, 2022, № 45 в матеріалі «Платник спец-ЄП реалізує товари агресора: наслідки».

Платникам ЄП груп 1-3.

Пп. 69.23 та 69.25 підрозд. 10 розд. ХХ виключено.

З 1 липня відмінено пільгу для єдинників 1-3 груп щодо звільнення від оподаткування ПДВ операцій з ввезення товарів на митну територію України у митному режимі імпорту. Раніше, нагадаємо, під цю пільгу не підпадали лише єдинники гр. 3, які працюють на ставці ЄП 3 % і вона не розповсюджувалася на ввезення товарів походженням з росії і Білорусі та тих, що ввозяться з окупованих територій.

Пп. 1, 2 та 4 п. 911 розділу ХХІ МКУ виключено.

Відмінено також (для всіх — див. нижче) і пільги з ввізного мита. Крім того, для когорти згаданих єдинників відмінили митні процедурні «преференції», які раніше передбачалися: спрощений механізм попереднього декларування та термінове розмитнення (протягом однієї робочої години) товарів.

Фізособам.

Пп. 69.24 та 69.25 підрозд. 10 розд. ХХ виключено.

З 1 липня відмінено пільги з акцизу, ПДВ та ввізного мита для операцій з ввезення фізособами на митну територію України автомобілів легкових, кузовів до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб і більше, транспортних засобів для перевезення вантажів у митному режимі імпорту.

Отже, хто не встиг, той запізнився! До речі багато несвідомих громадян кинулися (зовсім не для потреб ЗСУ) «на шару» перти дорогі тачки з Європи, чим ганьбили Україну перед усім світом. От завдяки таким «патріотам» і позарубали ввізні пільги усім підряд… ☹

Усім госпсуб’єктам.

П.п. 1 п. 911 розділу ХХІ МКУ виключено.

Скасовано з 1 липня звільнення від оподаткування ввізним митом товарів, що ввозяться (пересилаються) на митну територію України будь якими підприємствами (у т.ч. ФОП) для вільного обігу*.

* Раніше під це звільнення не підпадали лише: спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво (крім квасу «живого» бродіння), тютюнові вироби, тютюн, промислові замінникіи тютюну, рідини, що використовуються в електронних сигаретах; а також — будь-які товари походженням з росії і Білорусі та ті, що ввозяться з окупованих територій.

Інше. Ще деякі, не настільки одіозні зміни, внесені Законом № 2325.

1. Від оподаткування збором до Пенсійного фонду (3 — 5 % від вартості авто) звільнено легкові автомобілі, оснащені виключно електричними двигунами (одним чи кількома).

2. Унесені зміни до МКУ та Закону про ЗЕД**, якими КМУ надані повноваження для введення «дзеркальних» ввізних пільг (щодо звільнення від оподаткування ввізним митом, зниження ставок ввізного мита або встановлення тарифних квот) до товарів, що походять з держав, які здійснили дружні дії щодо суб’єктів ЗЕД України і застосували тарифні пільги до українських товарів.

** Закон «Про зовнішньоекономічну діяльність» від 16.04.1991 № 959-XII.

3. До кінця 2022 року дозволено митне оформлення для вільного обігу та перша державна реєстрація в Україні юридичними (!) особами транспортних засобів з низкою кодів товарних позицій, до яких відносяться автобуси, буси, вантажівки, авто спец-призначення як вироблені в Україні, так і імпортні, за умови їх відповідності екологічним нормам не нижче рівня «ЄВРО-3», а також за умови, що такі транспортні засоби ввозяться в Україну юридичними особами для власного використання та не можуть бути відчужені протягом 1095 днів з дня їх першої державної реєстрації в Україні. Це не поширюється на транспортні засоби, які походять або ввозяться з російської федерації, Республіки Білорусь та тимчасово окупованих територій України.