14.07.2022

«Компенсуючі» ПЗ за податковими накладними лютого-травня

Ми не відображали податковий кредит за «воєнні» періоди лютий-травень 2022 року на підставі первинки. Вирішили чекати зареєстрованих ПН від постачальників. За деякими ПН нам потрібно нараховувати «компенсуючі» податкові зобов’язання (ПЗ) за п. 198.5 ПКУ. До останнього моменту ми не знаємо чи зареєструють нам постачальники «вхідні» ПН за лютий-травень до 15.07.2022 чи ні. Якщо хтось з постачальників відправить на реєстрацію ПН в останній момент і реєстрацію таких ПН ми побачимо вже після 14.07.2022, то не зареєструємо до 15.07.2022 «компенсуючі» ПН за такими ПН. Які будуть наслідки?Ми є платниками, які мають можливість під час воєнного стану виконувати податкові обов’язки.

Дійсно, за базовим правилом, якщо товари/послуги/необоротні активи одразу призначені для використання в неоподатковуваних/звільнених/необ’єктних операціях, то період нарахування і відображення «компенсуючих» податкових зобов’язань (ПЗ) за п. 198.5 ПКУ прив’язаний до періоду виникнення права на відображення податкового кредиту (ПК). Зверніть увагу: не до періоду фактичного відображення ПК, а саме до періоду виникнення права на його формування.

Якщо право на ПК ще не виникло (наприклад, постачальник не встиг зареєструвати ПН чи її заблоковано), то і «компенсуючі» ПЗ не нараховуємо аж до періоду, в якому з’явиться право відобразити ПК.

Якщо право на ПК за операцією вже виникло, то незалежно від того, показали ми в звітному періоді в декларації цей ПК чи відклали його на наступні періоди — ми повинні в періоді виникнення права на ПК відобразити «компенсуючі» ПЗ і скласти «компенсуючу» ПН.

В нашому випадку платник не скористався своїм правом показати ПК на підставі первинки і чекав зареєстрованих ПН. Але на наш погляд так робити не можна, адже у вас було право на ПК на підставі первинки, тому ви зобов’язані були відобразити компенсуючі ПЗ. Тобто ці ПЗ мають відноситися до лютого-травня. Щоправда, якщо б потім виявилося, що ПН постачальники на ці операції не зареєстрували до 15.07.2022 (і право на ПК відсутнє), — то потім довелося зняти «компенсуючі» ПЗ за п. 198.5 ПКУ.

Що стосується зареєстрованих постачальником ПН. Тут варто зазначити, що податківці в категорії 101.24 БЗ вказали, що

ПН за лютий-травень 2022 року, зареєстровані до 15.07.2022, вважаються вчасно зареєстрованими.

Тобто якщо «вхідна» ПН за лютий зареєстрована 14.07.2022, то вона є вчасно зареєстрованою.

Зверніть увагу: що цей момент (чи вважаються ПН за лютий-травень 2022 року, зареєстровані до 15.07.2022, вчасно зареєстрованими) прямо в ПКУ не прописаний. В п. 69.1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ мова йде тільки про те, що платник звільняється від відповідальності, якщо зареєструє ПН за лютий — травень 2022 року у строк до 15.07.2022. Хіба що непрямо виводити такий висновок через норму з п.п. 69.11 підрозд. 10 розд. XX ПКУ.

Отже скоріш за все, податківці будуть наполягати на тому, що «компенсуючі» ПЗ за такою ПН мають бути відображені в декларації за лютий 2022 року. Тобто, і «компенсуюча» ПН має бути складена (датована) лютим місяцем (дата складання — не пізніше 28.02.2022), і відобразити «компенсуючі» ПЗ» за нею слід в декларації за лютий 2022 року. При цьому показувати ПК саме в лютому (в декларації за лютий) на підставі ПН необов’язково.

Звісно, для того, щоб показати «компенсуючі» ПЗ в декларації за лютий (якщо ви вже подали декларацію за лютий), доведеться подавати уточнюючий розрахунок до цієї декларації. У ній же можна відобразити й не показаний ПК. Тут нагадаємо, що до 25.07.2022 року виправляти помилки в деклараціях «воєнного» періоду можна без «самоштрафу» і пені (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Також зазначимо, що законодавством не заборонено складати протягом місяця декілька само зведених «компенсуючих» ПН. Тобто, якщо ви не включили якусь вхідну ПН до «самозведеної» компенсуючої ПН, то можна скласти на таку невраховану ПН нову зведену ПН.

Відповідальність за несвоєчасну реєстрацію «компенсуючої» ПН. Нажаль, для платників, які під час воєнного стану мають можливість виконувати свої податкові обов’язки, законодавством встановлена єдина гранична дата реєстрації всіх ПН за лютий—травень 2022 року — до 15 липня 2022 року. Ніяких спеціальних строків для «компенсуючих» ПН не передбачено. Отже ви також маєте зареєструвати свою «компенсуючу» ПН в строк до 15.07.2022.

Якщо ви не встигли зареєструвати «компенсуючу» ПН до 15.07.2022, скоріш за все податківці будуть наполягати на застосуванні штрафу за несвоєчасну реєстрацію ПН (дні прострочення в цьому випадку будуть рахуватися з 15.07.2022). Нагадаємо, що штрафи за ст. 1201 ПКУ (несвоєчасна реєстрація ПН/РК; відсутність реєстрації ПН/РК) поширюються і на «компенсуючі» ПН.