№51

Податки & бухоблік, липень, 2022/№ 51 Інші номери журналу ›
  • е-Трудова: забаганки Пенсійного фонду ростуть 15.07.2022 набирають чинності зміни до Порядку № 11-1*. Саме в ньому прописаний механізм подання відомостей про трудову діяльність працівника в електронній формі. Давайте розглянемо, що змінюється.
  • Імпорт та валюта: значні полегшення Постанова КМУ від 07.07.2022 № 761 Постанова Правління НБУ від 07.07.2022 № 142
  • Зарплатні податки: сплата та подання звітності у воєнний час Напевно ви вже чули про зміни до ПКУ, якими частково відновили відповідальність за несвоєчасність сплати податків та подання звітності під час війни. Як ці зміни торкнулися ПДФО, ВЗ та ЄСВ? У які строки слід здійснити сплату зарплатних податків та подати Об’єднану звітність з ЄСВ/ПДФО/ВЗ, щоб уникнути штрафних санкцій? Це зараз і обговоримо.
  • Декларація з податку на прибуток: звітуємо за півріччя Наближаються строки звітності за півріччя. А отже, платникам податку на прибуток треба скласти і подати піврічну декларацію. Про те, на що звернути увагу при її складанні, зараз поговоримо.
  • «Компенсуючі» ПЗ за податковими накладними лютого-травня Ми не відображали податковий кредит за «воєнні» періоди лютий-травень 2022 року на підставі первинки. Вирішили чекати зареєстрованих ПН від постачальників. За деякими ПН нам потрібно нараховувати «компенсуючі» податкові зобов’язання (ПЗ) за п. 198.5 ПКУ. До останнього моменту ми не знаємо чи зареєструють нам постачальники «вхідні» ПН за лютий-травень до 15.07.2022 чи ні. Якщо хтось з постачальників відправить на реєстрацію ПН в останній момент і реєстрацію таких ПН ми побачимо вже після 14.07.2022, то не зареєструємо до 15.07.2022 «компенсуючі» ПН за такими ПН. Які будуть наслідки?Ми є платниками, які мають можливість під час воєнного стану виконувати податкові обов’язки.
  • Як отримати гроші, якщо ФОП захворів чи народжує під час війни… Отримання лікарняних чи декретних на самого ФОП завжди було челенджем. А з початком війни й взагалі полетіло шкереберть. То чи може зараз ФОП претендувати на лікарняні/декретні? Як змінилися правила їх нарахування у зв’язку з війною? І що робити тим ФОП, які рятуючись опинилися за кордоном? Відповіді на найгарячіші запитання — у нашій статті.
  • ФОП сплатив ЄП, ЄСВ заздалегідь або помилково: чи можна їх повернути? Якщо ФОП сплатив на початку року єдиний податок (ЄП) та ЄСВ трішки заздалегідь (про всяк випадок). Або сплатив їх зараз, бо помилково вирішив, що пільгування вже закінчилося. Можна забрати переплату назад чи все, що сплачено, буде вважатися добровільно сплатою? Відповідаємо.
  • Щоб нарахувати ЄСВ за себе достатньо вірно заповнити ЄСВ-додаток За матеріалами категорії 107.01 Бази знань*
  • Подарунок ЗСУ через благодійний фонд: чи є право на всю суму витрат? За матеріалами категорії 102.12 Бази знань*
  • Роздрібний акциз: скільки подавати декларацій? За матеріалами категорії 114.07 Бази знань*
  • Ліквідація підприємства під час воєнного стану Ситуація. Офіс знаходився в місці окупації. Після визволення, було виявлено, що велика частина бухгалтерських документів знищена. Відсутня техніка. Керівник, він же засновник, хоче ліквідувати підприємство. З чого почати?
  • Розраховуємо дні компенсації щорічної відпустки за «воєнний» рік Приводом для написання цієї статті стала ситуація, яку описав наш читач. Працівник звільняється. Треба розрахувати кількість днів компенсації за невикористану щорічну основну відпустку за поточний робочий рік. Як це зробити, якщо невідомо, чи буде подовжений воєнний стан? Пропонуємо розібратися разом.
  • Компенсація зарплати: доходи за 2011 — 2022 рр. виплачені в липні 2022 року Таблицю з величинами приросту індексів споживчих цін для розрахунку компенсації у зв’язку з порушенням строків виплати зарплати в разі погашення боргів у червні 2022 року шукайте в «Податки & бухоблік», 2022, № 45.
  • Перебої з інкасацією під час війни: чи є загроза штрафів? Філія здійснює роздрібну та оптову торгівлю будівельними матеріалами. Розрахунки з покупцями безготівкові та готівкою за допомогою РРО. Під час війни служба інкасації працює з перебоями, тому керівництвом було прийняте рішення про те, що інкасацію здійснює директор філії. Протягом кількох робочих днів підряд з різних причин (у банку не працювала програма, було оголошено повітряну тривогу тощо) виручку не вдалося здати до банку, внаслідок чого відбувся переліміт каси. Яким документом оформити пояснення щодо нездачі готівкової виручки до банку? На які штрафи чекати у разі перевірки?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі