18.07.2022

Гарантії мобілізованим

Чи зберігати середній заробіток за мобілізованим працівником, який наразі не знаходиться у зоні бойових дій, а відновлюється після поранення? Якщо на підприємство надійшов е-лікарняний на мобілізованого працівника, чи треба його оплачувати? Чи може підприємство надати мобілізованому працівнику щорічну відпустку одночасно з відпусткою за місцем проходження служби?

Трудові гарантії працівникам, призваним на військову службу, у тому числі за призовом під час мобілізації, на особливий період, або прийнятим на військову службу за контрактом, встановлені ч. 3 та ч. 5 ст. 119 КЗпП.

Наразі зазначені норми КЗпП зобов’язують зберігати за такими працівниками місце роботи, посаду та середній заробіток:

— в загальному випадку — до закінчення особливого періоду або до дня фактичного звільнення працівника з військової служби;

у випадку отримання поранення (іншого ушкодження здоров’я) під час проходження військової служби та перебування на лікуванні в медичних закладах — до дня, наступного за днем взяття працівника на військовий облік у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (далі — ТЦК та СП) після звільнення з військової служби у разі закінчення ним лікування в медичному закладі незалежно від строку лікування.

Проте після набрання чинності Законом № 2532 положення ч. 3 ст. 119 КЗпП зазнають змін. За мобілізованими працівниками середній заробіток зберігати не будемо, за ними треба буде зберігати лише місце роботи й посаду. При цьому строки збереження залишають незмінними. Про набрання чинності Законом № 2532 ми обов’язково повідомимо, тож слідкуйте, будь-ласка, за нашими публікаціями.

Тож якщо працівник ще не закінчив лікування й не став на облік у ТЦК та СП, то він продовжує бути увільненим від роботи й за ним продовжуємо зберігати місце роботи, посаду, а до дня набрання чинності Законом № 2532 — середній заробіток.

Далі поговоримо про е-лікарняний мобілізованого працівника, який підприємство виявило у своєму особистому кабінеті страхувальника на порталі ПФУ.

Лікарняний працівнику, що проходить військову службу, оплачується за місцем служби військовою частиною. У роботодавця такий працівник увільнений від роботи. Тому він під час тимчасової непрацездатності не втрачає заробіток (див. ч. 1 ст. 22 Закону № 1105).

Отже

лікарняні, які призвані компенсувати мобілізованому працівнику втрату заробітку, роботодавець призначати не може

В такому випадку зазначте у протоколі комісії (уповноваженого) із соціального страхування відмову в оплаті листка непрацездатності. Підстава — увільнення від виконання обов’язків за трудовим договором працівника, що проходить військову службу.

Що стосується щорічної відпустки військовослужбовцям, то вона надається згідно ст. 101 Закону № 2011.

При цьому ані заначений Закон, ані КЗпП не зобов’язують роботодавця переривати період надання гарантій, встановлених ст. 119 КЗпП, та надавати одночасно з такою відпусткою щорічну відпустку за місцем роботи.