№52

Податки & бухоблік, липень, 2022/№ 52 Інші номери журналу ›
  • На копійки не вистачає суми ∑Перевищ для реєстрації ПН При реєстрації податкової накладної (ПН) за рахунок «другого ліміту» (∑Перевищ) не зареєструвалися по одній ПН в кожному періоді. Причина — в заокругленнях. В декларації та таблиці 1.1 додатку Д1 суми округляються без копійок. Сума «другого ліміту» теж формується без копійок. А ПН на 20 копійок більша, ніж сума ∑Перевищ. Що робити? Як добавити копійки в «другий ліміт»?
  • Анулювання ПДВ-реєстрації за ініціативою платника під час воєнного стану Підприємство має намір анулювати реєстрацію платником ПДВ (обсяги операцій за останні 12 місяців менше 1 млн грн). Коли потрібно подавати заяву на анулювання та протягом якого часу податківці мають її розглянути? Коли подавати останню декларацію та реєструвати податкові накладні (ПН)? Чи будуть штрафи, якщо останні ПН залишаться незареєстрованими?
  • Придбали основний засіб за рахунок цільового фінансування: що з податковим кредитом? Комунальне підприємство. Отримали цільове фінансування на придбання техніки для ліквідації наслідків обстрілів. Податковий кредит «на вході» є. Чи треба тут нараховувати компенсуючі податкові зобов’язання. Якщо треба, то коли?
  • Експедитор залучає посередника — нерезидента: що з ПДВ? Чоловіків-водіїв не випускають за кордон. Експедитор — резидент залучає нерезидента (резидента Польщі) для надання послуг перевезення вантажу та послуг з навантаження-розвантаження вантажу. Чи буде тут ПДВ при перевиставленні послуг замовнику-резиденту?
  • Розбіжності у вазі металу Наше підприємство купує метал за теоретичною вагою (завод-виробник відпускає товар за своїми коефіцієнтами без зважування, по сертифікату). При продажу цього металу наш покупець метал переважує і за фактом виходить, що фактична вага металу менша, ніж ми придбали десь на 10-15 кг з тони. Як це провести по бухгалтерії, якщо постачальник видає документи лише на теоретичну вагу?
  • Перейшли з прибутку на спецЄП 2 % з 1 квітня: у які строки подавати декларацію з прибутку за I квартал? З 1 квітня (II кварталу) 2022 перейшли з платників податку на прибуток на спецЄП зі ставкою 2 % (за п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). У які строки подавати декларацію з податку на прибуток за I квартал?
  • Курсові різниці в податковоприбутковому обліку Виключили з податкових витрат роялті, нараховані на користь нерезидента, через збільшуючу різницю за п.п. 140.5.7 ПКУ? Чи прибирати з податковоприбуткового обліку і курсові різниці, що виникли за такими роялті?
  • Перехідні операції спецЄПшника 2 % і компенсуючі ПЗ На спецЄП 2 % продали товар, куплений з ПДВ ще до переходу в спецЄПшники. Аванс від покупця отримали на спецЄП, а товар відвантажили вже після повернення на загальну систему (у прибутківці). Чи треба за цим товаром нараховувати компенсуючі ПЗ за п. 198.5 ПКУ?
  • Курсові різниці в юрособи-єдиноподатника Чи включаються в ЄП-дохід юрособи-єдиноподатника курсові різниці від перерахунку валюти, що числиться на поточному рахунку?
  • Післяплата: яка сума збільшить ЄП-дохід? При продажу товару післяплатою через платіжну систему NovaPay підприємцю-єдиноподатнику на поточний рахунок зараховується сума за мінусом утриманої NovaPay комісії. Яку суму включати в ЄП-дохід: загальну суму післяплати чи суму, що надійшла на рахунок?
  • Земельний податок: подання зменшуючої УД не призводить до штрафу за несвоєчасну сплату Через фінансові складнощі на воєнному стані задекларований податок на землю за січень-лютий ще не сплатили. Потім виявили помилку і подали уточнюючу декларацію (УД) на зменшення податкових зобов’язань (ПЗ). Чи можна після уточнень сплатити за січень-лютий зменшений податок, з урахуванням зменшень за УД?
  • Гарантії мобілізованим Чи зберігати середній заробіток за мобілізованим працівником, який наразі не знаходиться у зоні бойових дій, а відновлюється після поранення? Якщо на підприємство надійшов е-лікарняний на мобілізованого працівника, чи треба його оплачувати? Чи може підприємство надати мобілізованому працівнику щорічну відпустку одночасно з відпусткою за місцем проходження служби?
  • Працюємо з ПРРО: електронна печатка одна на всіх чи електронний підпис на кожного касира? ФОП має кілька торгових точок, на кожній з яких застосовує ПРРО. Розрахункові операції здійснюють наймані працівники (касири). Чи достатньо в такому разі електронної печатки ФОП для всіх його ПРРО, чи кожному касиру необхідно мати власний електронний цифровий підпис?
  • Призупинення дії трудового договору З деякими працівниками підприємства призупинено дію трудового договору до припинення/скасування воєнного стану. На їх посади приймаємо нових працівників. З новачками укладаємо строкові трудові договори. Чи можна в такому випадку встановлювати строк дії трудового договору «до припинення/скасування воєнного стану» чи потрібно зазначити конкретну дату?
  • Чи повертати аванс у разі перенесення відрядження? Працівник підприємства отримав аванс на відрядження в кінці березня 2022 року, проте через військові дії відрядження було скасовано. Відрядження перенесли на липень. Чи треба працівнику при перенесенні дати відрядження повертати аванс?
  • Безоплатне харчування у розрахунку середньої зарплати В колективному договорі передбачено безоплатне харчування працівників, його організовує стороння організація. Вартість харчування персоніфікована, з неї утримуємо ПДФО, ВЗ та нараховуємо ЄСВ. Чи включати вартість харчування у середню для розрахунку лікарняних та відпускних?
  • Благодійна допомога на відновлення майна Чи має право підприємство скористатися п.п. «б» п.п. 170.7.8 ПКУ та виплатити неоподатковувану благодійну допомогу на відновлення майна, пошкодженого під час бойових дій, працівнику, який мешкав у м. Харкові?
  • Оформляємо роботу у вихідні Підприємство залучає працівників до роботи у вихідні дні. Як це правильно документально оформити?
  • Перелік основних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі