18.07.2022

Оформляємо роботу у вихідні

Підприємство залучає працівників до роботи у вихідні дні. Як це правильно документально оформити?

Наразі в Україні діє воєнний стан. Тож відповідь надаватимемо для випадку, коли працівника залучають до роботи у вихідний день в період дії воєнного стану.

У більшості випадків старт залученню працівника до роботи у вихідний для нього день дає доповідна записка відповідної посадової особи, в якій обґрунтовують необхідність проведення робіт у такий день. Приклад оформлення доповідної записки див. на рис. 1.

Рис. 1. Приклад доповідної записки

Якщо залучення працівника до роботи у вихідний день неможливо без його згоди, потурбуйтесь про її отримання. Звісно, краще щоб це було зафіксовано письмово, наприклад, в окремій заяві (див. рис. 2).

Рис. 2. Приклад оформлення згоди на залучення до роботи у вихідний день

Оформлюйте залучення до роботи у вихідні дні відповідним наказом (розпорядженням) (див. рис. 3).

Рис. 3. Приклад наказу на залучення працівника до роботи у вихідний день

Цікавий момент. Первинна редакція Закону № 2136 скасувала особливий порядок компенсації за роботу у вихідні дні, визначений в ст. 72 КЗпП. Проте, на наш погляд, це не означає, що робота у вихідний не підлягає компенсації. Якщо години такої роботи були відпрацьовані понад норму робочого часу, встановлену на відповідний місяць (обліковий період), то, вважаємо, їх слід оплачувати, як надурочні години.

З набранням чинності Законом № 2352 ситуація з компенсацією за роботу у вихідний день повинна змінитися (на момент написання відповіді на запитання, цей Закон направлено на підпис Президенту й він не набрав чинності). Законотворці хочуть повернути порядок компенсації, визначений ст. 72 КЗпП (надання іншого дня відпочинку або у грошовій формі у подвійному розмірі). В такому випадку спосіб компенсації за роботу у вихідний день слід буде зазначати в наказі (розпорядженні) про залучення до роботи у вихідний день.