13.06.2022

Чи може ФОП використовувати в бізнесі «безмитний» автомобіль?

Коли законодавці дозволили безмитний ввіз автомобілів, багато хто поспішив цією можливістю скористатися. У декого тепер виникає питання: чи може ФОП використовувати таке авто в бізнесі? Відповідаємо.

Згідно діючої редакції ПКУ транспортний засіб ФОП може ввезти з податковими послабленнями через:

1) норму з п. 9.5 підрозд. 8 розд. XX ПКУ, згідно якої платники «спецЄП», тобто групи 3 зі ставкою ЄП 2 % звільняються від сплати ПДВ при ввезенні товарів на митну територію України.

Зазначимо, що у платників «звичайних» груп 1 — 3, крім представників групи 3 зі ставкою ЄС 3 %, начебто теж є аналогічне звільнення у п. 69.23 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Але ж таким платникам заборонено займатися імпортом підакцизних товарів (у т.ч. транспортних засобів) згідно п.п. 3 п. 291.5.1 ПКУ.

Лише для платників «спецЄП» зроблено «підакцизний» виняток. Нагадаємо, що серед іншого їм дозволено імпорт автомобілів легкових, кузовів до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб і більше, транспортних засобів для перевезення вантажів (п.п. 1 п. п.9.3 підрозд. 8 розд XX ПКУ).

Тобто бачимо намір законодавця дозволити імпорт без ПДВ названих вище транспортних засобів саме для платників «спецЄП», тобто групи 3 зі ставкою ЄП 2 %.

Зверніть увагу, що звільнення стосується саме ПДВ.

Від акцизного податку тут звільнення немає.

2) норму з п. 69.24 підрозд. 10 розд. ХХ, згідно якої звільняються від оподаткування ПДВ, акцизним податком операції з ввезення фізичними особами на митну територію України автомобілів легкових, кузовів до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб і більше, транспортних засобів для перевезення вантажів у митному режимі імпорту.

Тут бачимо що і від акцизу звільнення є. Але! Кого стосується норма? Фізичних осіб. При цьому ПКУ серед платників «імпортного» ПДВ окремо виділяє: юридичних осіб, фізичних осіб, фізичних осіб — підприємців (п. «в» п. 14.1.139 ПКУ). А серед платників акцизного податку при ввезенні підакцизних товарів на митну територію України окремо виділяє: осіб — суб’єктів господарювання, фізичних осіб (п. 212.1.2, 212.1.3 ПКУ).

Тож кого тут пільгує законодавець? Саме фізичних осіб, а не ФОП. А раз так, то

імпорт транспортного засобу не має бути пов’язаний зі здійсненням підприємницької діяльності фізичною особою — імпортером.

Таку ж картину бачимо і у МКУ, де для цих випадків передбачено пільги зі сплати мита. У першому випадку пільга дається ФОП, у другому — громадянину / фізичній особі (п. 911 розд. XXI МКУ).

Який висновок? Якщо ФОП хоче ввезти транспортний засіб для бізнесу, то це слід робити через «єдиноподаткове» ПДВ-звільнення.

Я якщо ввезти за другим варіантом — наче звичайна фізособа, а потім почати використовувати у підприємницькій діяльності? Адже в ЦКУ є ст. 320, яка дозволяє використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності? Тут можуть бути погані наслідки.

Згідно ст. 364 МКУ у випадку переміщення громадянами-підприємцями через митний кордон України товарів, пов’язаних зі здійсненням ними підприємницької діяльності, митне оформлення здійснюється в порядку, встановленому МКУ та іншими законодавчими актами України для підприємств (тобто для юросів і ФОП).

Тож, якщо транспортний засіб ФОП ввозить для бізнесу, то «розмитнювати» за «громадянськими» правилами небезпечно. До речі ціна питання тут дуже висока. Зокрема є ризик отримати штраф згідно ст. 485 МКУ — в розмірі 300 % несплаченої суми митних платежів.

На закінчення додамо, що вже є кілька законопроектів, якими хочуть переглянути ці імпортні пільги. Якщо переможе законопроект від КМУ від 30.05.2022 № 7418, то «єдиноподаткова» пільга перестане існувати одразу, а пільга для фізичних осіб протримається до 01.07.2022. Тож слідкуємо за новинами.

Висновки

  • Якщо ФОП хоче ввезти транспортний засіб для бізнесу на пільгових умовах, то це можна зробити через «єдиноподаткове» ПДВ-звільнення для платників ЄП ставка 2 %.
  • ПДВ та акцизне звільнення для фізичних осіб із п. 69.24 підрозд. 10 розд. ХХ для цих цілей не підходить.
  • Вочевидь дуже скоро ці пільги буде скасовано.