30.06.2022

Щоб підтвердити знищення (втрату) товарів під час війни, сертифікат ТПП ні до чого!

За матеріалами БЗ 101.15 (zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=31134)

Висновок документа:

З метою фіксації знищення (втрати) товарів внаслідок дії обставин непереборної сили у період воєнного стану (ВС) доцільно:

— провести інвентаризацію;

— звернутися до органів ДСНС, які мають скласти акт пошкодження майна із зазначенням причини;

— звернутись до місцевих органів влади, які можуть додатково підтвердити факт знищення товарів;

— здійснити всі можливі заходи з фіксації факту пошкодження майна (фото/відео зйомка)

Доволі обнадійлива консультація! Сподіваємося, після її появи податківці остаточно припинять вимагати від платників підтверджувати знищення війною майна ще й сертифікатом про форс-мажорні обставини. І не лише в цілях ненарахування ПДВ згідно п. 321 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, чому ця консультація, власне, й присвячена.

Вважаємо, такий самий підхід має бути й при ненарахуванні акцизного податку щодо втраченого підакцизного товару через воєнний форс-мажор (п.п. «а» п. 216.3 ПКУ), а також при визнанні безнадійною заборгованості, стягнення якої стало неможливим з тих же причин (п.п. «ж» п.п. 14.1.11 ПКУ). Та й загалом при звільненні платника від фінансової відповідальності за порушення податкового законодавства та іншого законодавства, яке контролюють податківці (п.п. 112.8.9 ПКУ).

А про відображення вартості знищеного чи зіпсованого війною майна в бухобліку (для платників податку на прибуток — і в податковоприбутковому обліку) навіть говорити не варто — для цього й раніше ніякого сертифіката ТПП від платників не вимагалося. Наші аргументи з цього приводу читайте в «Податки & бухоблік», 2022, № 35 (i.factor.ua/ukr/journals/nibu/2022/may/issue-35/article-120535.html).

Менше з тим, саме в останній ситуації фіскали вперше заговорили про необхідність такого сертифікату як про обов’язкову умову для відображення вартості знищеного під час війни майна в податкових витратах (див. лист ДПСУ від 05.05.2022 № 3781/7/99-00-04-01-03-07, а також інформаційний лист Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з ВПП від 06.05.2022 // evp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/582117.html).

Тож у багатьох виникли певні побоювання, чи не свідчить це про «закручування гайок» при застосуванні форс-мажорних правил до майна, знищеного війною? Чи не з’являться в найближчому майбутньому ще більш жорсткі роз’яснення? Наприклад, про нарахування ПДВ за списаними основними засобами (ОЗ), які знищені або зруйновані у період дії ВС (п. 189.9 ПКУ), за відсутності сертифікату. Адже формально такі вимоги фіскалів можна обґрунтувати Законом України «Про торгово-промислові палати в Україні» від 02.12.97 № 671/97-ВР, який передбачає видачу саме індивідуальних сертифікатів про форс-мажорні обставини.

Ба більше! В БЗ 101.27 (zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques) і зараз розміщена консультація, яка одним з документів, що дають право не нараховувати ПДВ у випадку ліквідації ОЗ, називає зазначений сертифікат. І при форс-мажорі, що стався під час воєнного стану, але напряму з війною не пов’язаний (наприклад, пожежа, викликана не ворожими обстрілами, а незалежними від війни причинами), сертифікат, на нашу думку, краще все-таки отримати.

А от до воєнного форс-мажору слід підходити дещо інакше. Адже ще на самому початку війни з’явився лист ТППУ від 28.02.2022 № 2024/02.0-7.1, в якому російська збройна агресія починаючи з 24.02.2022 і до офіційного закінчення визнана форс-мажорними обставинами. Тож можна вважати, що воєнний форс-мажор підтверджено заздалегідь, усі перелічені вище податкові послаблення для бізнесу, який постраждав від війни, працюють автоматично, і отримувати індивідуальний сертифікат ТПП кожному суб’єкту господарювання не потрібно.

У консультації, що коментується, хоч і немає прямого висновку щодо цього, однак у ній є згадка по лист ТППУ і жодного слова — про індивідуальний сертифікат. А це на руку платникам податників.

Отже, головне, що вам треба — провести інвентаризацію. У зв‘язку з цим нагадаємо, що віднедавна проінвентаризувати знищене під час війни майно підприємства з тимчасово окупованих територій та територій бойових дій можуть на день встановлення таких фактів (див. «Податки & бухоблік», 2022, № 43 — i.factor.ua/ukr/journals/nibu/2022/june/issue-43/article-120934.html). Крім того, якщо йдеться про знищену нерухомість, обов’язково слід подати інформацію про неї в порядку, що його затверджено постановою КМУ від 26.03.2022 № 380. Ну й звісно, мати традиційну в таких випадках підтвердну первинку: акти на списання, а також документи компетентних органів — акт (довідку) органів МВС (поліції)/органів ДСНС (пожежників) про знищення майна.