№47

Податки & бухоблік, червень, 2022/№ 47 Інші номери журналу ›
  • Як ФОП відзвітувати/сплатити за II квартал Нещодавно було змінено правила подачі звітів та сплати податків під час дії воєнного стану*. Зволікати із виконанням свої податкових обов’язків, якщо є можливість їх виконати, далі вже не множна. Тож слід бути уважними до граничних строків звітування / сплати. Як ФОП успішно «відстрілятися» по цих строках за II квартал — читайте в цій статті.
  • Інформлист № 3/2022: воєнний ПДВ очима фіскалів Усі пам’ятають, як з початку війни не працював ЄРПН, податкові накладні (ПН) / розрахунки коригування (РК) не реєструвалися, строки подання звітності / сплати податків були призупинені. Проте Закон України від 12.05.2022 № 2260-IX (детальніше про нього див. «Податки & бухоблік», 2022, № 39 і № 40) такі правила підкоригував: повернув реєстрацію ПН/РК і для звітності / сплати податків призупинення строків скасував. Змінам, що сталися і зачепили ПДВ, присвячений Інформаційний лист ДПСУ № 3/2022 (про податок на прибуток див. наступний матеріал номера). Дізнаємося, що роз’яснили контролери.
  • Звітуємо з податку на прибуток за 2021 рік і І квартал 2022 У Інформлисті № 3 податківці приділили увагу не тільки ПДВ-звітності, а і звітності з податку на прибуток, граничний строк подання якої припадає на період лютий — травень 2022, тобто це річна декларації за 2021 рік та за І квартал 2022. Як саме податківці радять звітувати за цей період, поговоримо далі.
  • Погашаємо зарплатні борги До лютого 2022 року підприємства (ФОП) в своїй більшості не мали заборгованості з заробітної плати. Все змінилося з приходом війни. Причини появи боргів — різні. У когось виявились порожніми рахунки. У когось кошти були, але всі розбіглися хто куди й втратили зв’язок один з одним... Ситуацій багато, результат один — наявний борг перед працівниками. Час іде. І все більше роботодавців шукають і знаходять варіанти, як заробить не тільки на покриття поточних витрат, але й на погашення накопичених боргів. На що потрібно звернути увагу, маючи зарплатні борги? Розповідаємо.
  • Мобілізовані: ви запитували про відміну ВЗ та середню Тема виплат працівникам, що були призвані на військову службу за призовом під час мобілізації, залишається дуже актуальною серед бухгалтерів. Інтерес до неї зрозумілий. Тож сьогодні ми пропонуємо вам добірку відповідей на ваші запитання.
  • Зменшуючі РК лютого — травня в декларації: коли зменшувати ПЗ? За матеріалами категорії 101.24 Бази знань
  • Щоб підтвердити знищення (втрату) товарів під час війни, сертифікат ТПП ні до чого! За матеріалами БЗ 101.15 (zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=31134)
  • Шукаємо працівників за новою формою № 3-ПН Роботодавці при виникненні у них вакансій мають подавати до центру зайнятості звіт за формою № 3-ПН. Нещодавно цю форму було оновлено. Суттєвих змін вона не зазнала, проте в її поданні з’явилися справжні новації. Проаналізуємо зміни.
  • Дія Сіті: трудові питання На початку цього року на повну силу запрацювали норми законодавства щодо стимулювання в Україні розвитку IT-індустрії. З’явився Реєстр Дія Сіті, який регулярно поповнюється новими резидентами. При цьому використання праці фізичних осіб резидентами Дія Сіті* має ряд особливостей. Саме про такі особливості й поговоримо у цій статті.
  • Змінилася платоспроможність дебіторів: не забудьте про резерв сумнівних боргів Війна завдає ударів і по платоспроможності. Не всі контрагенти можуть розрахуватися, хтось у зоні бойових дій або тимчасово окупований. Тому воєнні умови змушують звернути увагу на стан розрахунків і провести ревізію боргів. Адже якщо заборгованість стає сумнівною (є ймовірність її непогашення), то треба не забути про нарахування резерву сумнівних боргів (РСБ). Нагадаємо у зв’язку із цим головні моменти.
  • Якщо клієнт не отримав товар на складі служби доставки Підприємство 23.02.2022 відправило товар клієнту через службу доставки на склад служби доставки в Чернігові. Виписали видаткову та податкову накладні. Товар клієнт не отримав і він знаходився на складі служби доставки до квітня 2022 року. Зв’язок з клієнтом втрачено. Наразі товар повернули — 29.04.2022. Податкову накладну тоді зареєструвати не встигли і ПДВ-декларацію за лютий не подавали. Чи можна скасувати видаткову та податкову накладні, тому що поставка не відбулася і товар не був оплачений? Як бути з витратами по доставці товару до Чернігова й назад? Що з ПДВ за такими витратами? Як ці операції відобразити в бухобліку?
  • Календар бухгалтера на липень 2022 року
  • Що буде у липні 2022 року
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі