16.05.2022

Відмовляємось від 2 % ЄП: заява і наслідки

Не дивлячись на привабливість єдиного податку зі ставкою 2%, деяким платникам наразі вигідніше повернутися на загальну систему або до лав спрощенців на ставку 3 %, щоб відновитися платниками ПДВ. Відмовитись від спец-ЄП можна в будь-який момент (не чекаючи скасування воєнного стану). Як подати Заяву на відмову і які перехідні наслідки чекають платників при відмові? Давайте розбиратися.

Строки для відмови від спец-ЄП

Відповідно до п.п. 9.9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ платник податку має право самостійно відмовитися від використання особливостей оподаткування (спец-ЄП групи 3 за ставкою 2 % доходу), передбачених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ. Це можно зробити, не чекаючи скасування воєнного стану, з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому прийнято таке рішення.

Як пояснюють податківц (див. питання 59 роз’яснення ДПСУ від 07.04.2022 і роз’яснення ГУ ДПС у Закарпатській області від 12.04.2022) заяву треба встигнути подати до першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому прийнято рішення про відмову від 2 % ЄП. Наприклад, у разі прийняття рішення про відмову від реєстрації платником ЄП групи 3 за ставкою 2 % з 01.06.2022, Заява про відмову повинна бути подана до контролюючого органу не пізніше 31.05.2022.

Чи можна залишись на ЄП у группі 3?

Так, можно. Ті платники, які до переходу на спец-ЄП були у группі 3 на ставці 3 %, без проблем можуть повернутися до старого життя. Як пояснюють податківці, платники ЄП групи 3 за ставкою 2 % протягом року не обмежені у праві змінити ставку ЄП третьої групи на 3 % або 5 % шляхом подання до контролюючого органу заяви про зміну ставки (див. питання 54 роз’яснення ДПСУ від 07.04.2022). Тому, ті платники, які до переходу на спец-ЄП працювали у группі 3 на ставці 3 % (з ПДВ), можуть не кидати спрощєнку, а просто змінити ставку.

Судячи с пояснень податкувців, після відмови від спец-ЄП (або автоматично після закінчення воєнного стану) платник може повернутися до системи оподаткування, на якій перебували до обрання спец-ЄП за ставкою 2 % доходу!

Тому ті платники, які , до переходу на спец-ЄП працювали на загальній системі (з податком на прибуток і ПДВ), мають змогу лише відмовитися від ЄП.

Складаємо Заяву

І для відмови, і для зміни ставки подаємо Заяву за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 16.07.2019 № 308. Проте, заповнюється заява по різному, залежно від мети переходу.

Обираємо іншу ставку ЄП. У Заяві на зміну ставки робимо позначку «Х» навпроти «Внесення змін». Ключовим у цій Заяві буде поле 5.2 — в ньому обов’язково зазначаємо дату, з якої платник хоче бути на новій ставці. Так, прийняв рішення змінити ставку з 1 червня 2022 року, після слів «дата (період) зміни з» прописуємо «першого червня дві тисячі двадцять другого року».

Змінюючи ставку із 2 % на ПДВшну 3 %, поля навпроти тексту «з групи на групу» пишемо с 3 на 3. Далі зазначаємо стару і нову ставки ЄП. Тобто у полі 5.2 має бути такий текст «зі ставки 2,00 на ставку 3,00 %» . Поле 5.3 судяци з пояснень податківців, можно не заповнювати. Вказана в ньому інформація не вплине на поновлення у платника реєстрації ПДВ після відмови від спец-ЄП.

Поля 6 — 9, заповюємо з тими ж даними, які проставляли при зміні ставки з 3 % на 2 %. .

Переходимо на загальну систему. У Заяві робимо позначку «Х» навпроти «Відмова». Поля 5.1 — 5.4 пропускаємо. У полі 5.5 вказуємо дату (період) відмови.

Так, прийняв рішення відмовитись від спец-ЄП з 1 червня 2022 року, після слів «дата (період) відмови від застосування спрощеної системи оподаткування з» прописуємо «першого червня дві тисячі двадцять другого року». Та ставимо позначку «Х» навпроти «самостійна відмова у зв’язку з переходом на сплату інших податків та зборів».

Як подати заяву?

Керуючись відповіддю податківців на питання 7, надіслати заяву можна за вибором у паперовій або в електронній формі. Також реалізована можливість подати заяву і через Е-кабінет. Він працює, але за особливим режимом — у робочі дні з 8 до 18 години (п.п. 69.18 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

1. Зайдіть в Е-кабінет.

2. Оберіть розділ «Ведення звітності», рік 2022, період — квітень.

3. Створіть Заяву (ФОП заповнює заяву за ідентифікатором F0102003, юрособа — за ідентифікатором J0102003).

4. Очікуйте на другу квитанцію про прийняття звітності, а потім — перевірте про внесення змін до Реєстру платників єдиного податку (перевірка — cabinet.tax.gov.ua).

Повертаємось до лав прибутківців: перехідне

Враховуємо «хвости». Так, відмовившись від 2 % ЄП і повернувшись на загальну систему, — відновлений платник може врахувати «хвости», що залишились неврахованими на дату переходу на ЄП за ставкою 2 % (п.п. 9.12 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ):

переплату з податку на прибуток підприємств, — у погашення грошових зобов’язань з податку на прибуток ;

авансові внески при виплаті дивідендів, — у зменшення нарахованного податку після відновлення;

від’ємне значення об’єкту оподаткування податком на прибуток підприємств, — у зменшення об’єкту оподаткування податком на прибуток підприємств.

проценти, які перевищують суму обмеження, визначеного п. 140.2 ПКУ, і збільшили фінрезультат до оподаткування, — зменшують фінрезультат до оподаткування з урахуванням обмежень, встановлених п. 140.2 ПКУ, після відновлення сплати податку на прибуток підприємств.

Складаємо звітність. Декларація з податку на прибуток складається платником, який протягом календарного року перейшов на ЄП за ставкою 2 %, у разі відновлення ним у цьому ж році сплати податку на прибуток, наростаючим підсумком з початку календарного року.

Тобто враховуємо і показники декларації з податку на прибуток, поданої платником при переході на ЄП за ставкою 2 %, за період з 1 січня звітного року по дату переходу на ЄП.

Ураховуючи норми пп. 9.11 і 9.12 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ, подати податкову декларацію з податку на прибуток платник має за період (періоди) протягом календарного року, в якому (яких) платник був платником податку на прибуток підприємств. Тобто повернувшись на загальну систему 01.06.2022 рок, платнику доведеться подавати декларацію за півріччя.

Результати діяльності за періоди перебування на спец-ЄП, при визначенні об’єкту оподаткування не враховуємо

Рахуємо дохід. Повернушись до кінця року із спец-ЄП на загальну систему оподаткування, дохід для цілей застосування п.п. 134.1.1 ПКУ, а саме визначення вартісного критерію в 40 млн грн: (1) не застосування податкових різниць і (2) можливості застосування виключно річного звітного періоду визначатиметься за увесь такий календарний рік. Тобто до річного доходу (рядку 01 декларації з податку на прибуток) включатиметься і дохід, отриманий під час перебування на спец-ЄП.

Як пояснюють податківці, у разі якщо значення рядку 01 податкової декларації з податку на прибуток підприємств за звітний період — 2022 рік не перевищує 40 млн гривень, платник може не застосовувати у такій декларації різниці визначені розділом ІІІ ПКУ та застосовує у 2023 році виключно річний звітний період (див. tax.gov.ua/data/files/266824.pdf).

Контрольовані операції. Господарські операції, здійснені платником за періоди перебування на сплаті ЄП за ставкою 2 %, при визначенні вартісного критерію контрольованих операцій — 10 млн грн, не враховуються.

А от для цілей застосування п.п. 39.2.1.7 ПКУ, а саме вартісного критерію визначення контрольованих операцій для цілей трансфертного ціноутворення (150 млн грн) обчислюється за весь звітний рік, — з урахуванням доходів на спец-ЄП.

Відновлюємо ПДВ-статус

Компенсуючі ПЗ. За вимогами п.п. 9.9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ платник ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ повинен нарахувати компенсуючі ПЗ за придбаними/виготовленими до початку застосування спец-ЄП товарами/послугами, необоротними активами, які використані в операціях, що не є об’єктом оподаткування, — поставлені, реалізовані в період перебування на ЄП з обороту.Визначити ПЗ з ПДВ доведеться також за товарами/послугами, що були придбані з ПДВ до переходу на спец-ЄП та (1) експортовані під час застосування ЄП за ставкою 2 % або (2) використані для виробництва продукції, експорт якої був здійснений під час застосування спецЄП (див. питання 17 з роз’яснення ДПСУ від 07.04.2022).

Щодо необоротних активів, вважаємо, йдеться про нарахування компенсуючого ПДВ саме за поставленими/реалізованими в період перебування ПДВ-платника на ЄП групи 3 зі ставкою 2 % доходу.

Нараховують компенсуючі ПЗ за умови, що суми ПДВ були включені до складу ПК на дату переходу на спец-ЄП. Зробити це ПДВ-платник повинен не пізніше останнього дня звітного періоду відновлення його ПДВ-реєстрації. Тобто, якщо реєстрація ПДВ відновлена з 01.05.2022, то нарахувати компенсуючі ПЗ слід не пізніше 31.05.2022.

ПДВ-базу при нарахуванні компенсуючих ПЗ визначають так:

за товарами/послугами — виходячи з вартості придбання таких товарів, послуг;

за необоротними активами які буди продані — виходячи з балансової (залишкової) вартості, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції, а в разі відсутності обліку необоротних активів — виходячи із звичайної ціни.

1) Придбали до спец-ЄПвикористалили після повернення на загальну систему (відновлення ПДВ). В такому разі ПК зберігається і компенсувати його не потрібно (див. питання 5 з роз’яснення ДПСУ від 07.04.2022, і БЗ 101.13).

2) Придбали на спец-ЄП — використали після повернення на загальну систему (відновлення ПДВ). В такому разі незважаючи на те, придбавались такі товари з ПДВ чи без, при їх подальшому постачанні доведеться сплатити ПДВ від усієї (!) їх договірної вартості (з урахуванням мінбази, п. 188.1 ПКУ). Бо ж ПК за такими придбаними товарами, які не продані в період застосування спец-ЄП, не відновлюється (див. питання 6 роз’яснення ДПСУ від 07.04.2022, БЗ 101.13).

Правила для касовиків. Як пояснюють податківці у розясненні ДПСУ від 18.04.2022 наслідки відмови від спец-ЄП у колишніх касовиків буть мати такий вигляд.

1) Постачання товарів/послуг до спец-ЄП — оплата на спец-ЄП.

Такі кошти включаються ним до доходу, що оподатковується за ставкою ЄП 2 %, а податкові зобов’язання з ПДВ, відповідно, не нараховуються.

Після відмови від спец-ЄП (відновлення ПДВ-реєстарції) платник ПДВ у податковій звітності за перший звітний період відповідно до п. 198.5 ПКУ нараховує ПЗ на вартість товарів/послуг, використаних (поставлених, реалізованих) у не оподатковуваних операціях, суми податку по яких були включені до ПК до дати переходу на спец-ЄП, виходячи з вартості придбання таких товарів, послуг.

2) Постачання товарів/послуг на спец-ЄП — оплата на спец-ЄП.

Такі кошти включаються ним до доходу, що оподатковується за ставкою 2 %, а ПЗ не нараховуються.

При придбанні товарів/послуг у період спец-ЄП ПК за такими операціями з придбання не формується, та ПЗ відповідно до п. 198.5 ПКУ після відмови від спец-ЄП (відновлення ПДВ-реєстарації) не нараховуються.

3) Постачання товарів/послуг на спец-ЄП — оплата після повернення на загальну систему (відновлення ПДВ).

За такими операціями визначають ПЗ за касовим методом.

При цьому, за товарами/послугами, які були придбані:

до переходу на спец-ЄП та використані в операціях з постачання товарів/послуг, оплата за які здійснена у період після переходу на загальну систему оподаткування, ПЗ відповідно до п. 198.5 ПКУ не нараховуються;

у період застосування спец-ЄП податковий кредит не формується.

4) Постачання до спец-ЄП — оплата після повернення на загальну систему (відновлення ПДВ).

За такими операціями визначають ПЗ за касовим методом.

За товарами/послугами, які були придбані для використання у таких операціях до дати переходу на спец-ЄП та використані в операціях з постачання товарів/послуг, оплата за які здійснена після переходу на загальну систему оподаткування, ПЗ відповідно до п. 198.5 ПКУ не нараховуються.

Висновки

  • Відмовляючись від ЄП за ставкою 2 %, заяву треба встигнути подати не пізніше останньго робочого дня місяця, в якому прийнято таке рішення.
  • Повернувшись на загальну систему, платники податку на прибуток мають змогу урахувати всі «хвости», які залишились уньго до переходу на спец-ЄП (переплата, авнсові внески, збитки тощо).
  • Результати діяльності за періоди перебування на спец-ЄП, при визначенні об’єкту оподаткування з податку на прибуток не враховуємо.
  • За усіма операціями, за якими друга подія відбулася вже після переходу на ЄП групи 3 за ставкою 2 % — ПЗ з ПДВ не буде. Не виникнуть ПЗ з ПДВ і коли друга подія буде здійснюватися після відновлення ПДВ-реєстрації.
  • Якщо придбані в час перебування на спец-ЄП товари будуть продані вже після відновлення ПДВ-статусу, тоді ПДВ доведеться сплатити від усієї їх договірної вартості без зменшення на ПК.