№34

Податки & бухоблік, травень, 2022/№ 34 Інші номери журналу ›
  • Загальна характеристика спец-ЄП Практика перших місяців показала, що запровадження спец-ЄП було доволі ефективним кроком. Чимало компаній вже скористалися цим правом і перейшли на його сплату. Причому йдеться у тому числі про ті компанії, які за звичайних умов ніколи не могли розраховувати на спрощену систему. Сьогодні ми пропонуємо вашій увазі номер, в якому розкрито усі особливості роботи, з якими стикаються спеціалізовані єдиноподатники.
  • Спец-ЄП і ПДВ — несумісні сумісності У платників спец-ЄП з ПДВ — особливі відносини. Ці платники можуть мати такий ПДВ-статус, якого не має жодна інша група платників. У цій статті будемо розбиратися з ПДВ-нюансами, пов’язаними з роботою на спец-ЄП!
  • Перехід на спец-ЄП: процедура Автоматично перейти на спец-ЄП, на жаль, неможливо. Тож ті, хто хоче це зробити, мають дотримати певну процедуру. У цій статті будемо розбиратися, що ж це за процедура і як її застосувати!
  • Двопроцентник чи не двопроцентник: «підводні камені» ФОП подав заяву про перехід на ставку 2 % єдиного податку. Відмови не отримав, але і до Реєстру платників єдиного податку його досі не внесено. Податківці кажуть, що фізично не встигають обробляти заяви. І , мовляв, якщо немає відмови, вважайте себе платником на ставці 2 %. Воно то добре, але чи не вилізе це боком?
  • Доходи єдиноподатників на ставці 2 % З 1 квітня ряди єдиноподатників спецгрупи 3 почали поповнювати підприємства і підприємці, які до того зі спрощеною системою знайомі не були. Їм варто врахувати ряд нюансів, передбачених при роботі на спрощенці. Зокрема, специфічні правила обліку доходів. Про них зараз і поговоримо.
  • Поворотна фіндопомога і спецЄП Доволі значна кількість підприємств та ФОП на час воєнного стану перейшли на спецЄП. В зв’язку з цим у них постійно виникають запитання з приводу оподаткування різних операцій. Так доволі значна кількість запитань стосується надання та повернення поворотної фінансової допомоги. Тому сьогодні і поговоримо про те як відобразити такі операцій в обліку платника спецЄП.
  • Правила заповнення декларації з спецЄП І от це сталося. Мінфін нарешті (за два тижні до закінчення звітування із спецЄП) таки затвердив форму декларації з спецЄП. Про те як її заповнити і на що звернути увагу при заповнення поговоримо далі.
  • Туди і назад, або Перехідні операції платника спец-ЄП Внаслідок переходів між системами оподаткування майже завжди виникають перехідні операції. Не є виключенням і перехід із загальної системи на сплату спец-ЄП. А також повернення до попередньої системи оподаткування. Як ці операції обліковувати? Про це зараз і поговоримо.
  • Якщо продавець став безПДВшником Продовжуємо огляд єдиного податку за ставкою 2%. Як відомо, при її використанні ПДВ-реєстрація платника заморожується. Про те, як зміна ПДВ-статусу або ставки ПДВ може вплинути на умови договорів, зараз поговоримо.
  • Повернення товарів, авансу після переходу на «спецЄП» 2 %: податкові наслідки В цій статті поговоримо про ситуації, коли постачання товарів/послуг або перерахування авансу відбулося до переходу на «спецЄП», а після такого переходу відбувається зміна умов договору. Наприклад, постачання зовсім відміняється (товар/аванс повертаються) або змінюється ціна товару. Розберемося з тим, які податкові наслідки будуть мати такі операції.
  • Перехід з прибутку на ЄП 2 %: як відзвітувати? Чимало підприємств — платників податку на прибуток перейшло з загальної системи оподаткування на сплату єдиного податку (ЄП) групи 3 зі ставкою 2 % з середини квітня чи травня 2022 року. Як декларувати податок на прибуток та звітувати з ЄП таким перебіжчикам? Про алгоритм дій у подібній ситуації наша подальша розмова.
  • Відмовляємось від 2 % ЄП: заява і наслідки Не дивлячись на привабливість єдиного податку зі ставкою 2%, деяким платникам наразі вигідніше повернутися на загальну систему або до лав спрощенців на ставку 3 %, щоб відновитися платниками ПДВ. Відмовитись від спец-ЄП можна в будь-який момент (не чекаючи скасування воєнного стану). Як подати Заяву на відмову і які перехідні наслідки чекають платників при відмові? Давайте розбиратися.
  • Як звітувати з прибутку екс‑спрощенцю на 2 %? За матеріалами, розміщеними на вебпорталі ДПСУ 12.05.2022 (tax.gov.ua/media-tsentr/novini/578879.html)
  • Для кого вигідний 2 %-вий єдиний податок Під час війни у таких складних умовах бізнесу треба надто інтенсивно працювати й розвиватись, щоб підтримувати і народ, і армію. Тому Законом від 15.03.2022 № 2120-ІХ депутати до закінчення воєнного стану ввели єдиний податок для групи 3 за ставкою 2 % (далі — спецЄП). Та чи усім вигідно переходити на тимчасовий спецЄП? Давайте проаналізуємо переваги та недоліки цього способу оподаткування.
  • Перелік основних документів, що використовуються в тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі