16.05.2022

Перехід на спец-ЄП: процедура

Автоматично перейти на спец-ЄП, на жаль, неможливо. Тож ті, хто хоче це зробити, мають дотримати певну процедуру. У цій статті будемо розбиратися, що ж це за процедура і як її застосувати!

Перехід на спец-ЄП — через Заяву

Для обрання або переходу на сплату спец-ЄП суб’єкту господарювання слід подати до податкового органу відповідну Заяву (п.п. 9.8 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Для спец-ЄП не передбачено якоїсь спеціальної форми Заяви про перехід. Тому слід користуватися тією ж самою формою, яку застосовують при переході на «звичайний» ЄП. Тобто — Заявою за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 16.07.2019 № 308.

Подача цієї Заяви для переходу на спец-ЄП має дві принципових відмінності.

По-перше, у такої Заяви немає визначеного строку подання. Враховуючи те, що перейти на спец-ЄП можна фактично з будь-якого робочого дня (п.п. 9.8 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ), Заяву можна подавати, не відштовхуючись від граничних строків подання.

По-друге, до такої Заяви не додається Розрахунок доходу, про який згадує п.п. 298.1.4 ПКУ (п.п. 9.8 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Це логічно: на спец-ЄП немає жодних обмежень на дохід, тож Розрахунок доходу при переході на цю особливу спрощенку кандидатам ні до чого.

Надіслати Заяву для обрання спец-ЄП можна за вибором у паперовій або в електронній формі (див. запитання 7 розяснення ДПСУ від 07.04.2022). Також реалізована можливість подати заяву і через Е-кабінет — в меню «Введення звітності» приватної частини Електронного кабінету. ФОП заповнює заяву за ідентифікатором F0102003, юрособа — за ідентифікатором J0102003.

Як заповнити Заяву?

Із самого початку при заповненні Заяви будуть певні відмінності, в залежності від того, ким за своїм податковим статусом є кандидат у платники спец-ЄП. Тут можливі два варіанти.

Варіант 1. Кандидат у спец-ЄП перебуває на загальній системі. Тоді при переході на спец-ЄП він у Заяві позначає поле «Реєстрація (перехід)».

Варіант 2. Кандидат у спец-ЄП є «звичайним» єдиноподатником. У такому разі, щоб змінити звичайний ЄП на спеціальний, кандидат має позначити поле «Внесення змін».

Перелік обов’язкових відомостей, які мають міститися у Заяві на ЄП-перехід, визначено п. 298.3 ПКУ. До такий відомостей відносяться (згідно з п. 298.3 ПКУ):

— найменування суб’єкта господарювання, код за ЄДРПОУ (для юрособи) або П.І.Б. ФОП, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта;

— податкова адреса суб’єкта господарювання;

— місце провадження господарської діяльності;

— обрані суб’єктом господарювання види господарської діяльності згідно з КВЕД ДК 009:2010;

— обрані суб’єктом господарювання група та ставка єдиного податку або зміна групи та ставки єдиного податку;

— кількість осіб, які одночасно перебувають з фізичною особою — підприємцем у трудових відносинах, та середньооблікова чисельність працівників у юрособи;

— дата (період) обрання або переходу на спрощену систему оподаткування.

При цьому податківці роз’яснюють, що при переході на спец-ЄП, у Заяві обов’язковими для заповнення є рядки 1, 2, 3, 4, 5.1, 5.1.1 (обов’язково зазначається ставка у відсотках до доходу — 2%), 6, 8. Натомість графи Заяви, що стосуються реєстрації платником ПДВ, в даному випадку не заповнюються (див. роз’яснення від 23.03.2022 ГУ ДПС у Львівській обл.; ГУ ДПС у Вінницькій обл.).

Тож важливо правильно заповнити основну частину Заяви. Що зазначається у її полях? Представляємо вам це у нашій наступній таблиці 1!

Таблиця 1 — Заповнення Заяви про перехід на спец-ЄП

Поле Заяви

Що зазначається

1

Орган ДПС, до його подається Заява. За замовчуванням це податкова, в якій кандидат має основне місце обліку. Податківці визнають, що кандидат-юрособа, в якої є філії, не має повідомляти про перехід на ЄП податківців за місцезнаходження філій (БЗ 108.01.01)

2

Код ЄДРПОУ (для юросіб) і РНОКП або серія і номер паспорта (для ФОП)

3

Найменування кандидата як суб’єкта господарювання. Якщо у юрособи є філії, податківці теж хочуть бачити їх найменування у Заяві (БЗ 108.01.01)

4

Податкова адреса кандидата, а саме місце проживання (для ФОП) і місцезнаходження (для юросіб)

5.1

Зазначається дата переходу на спец-ЄП. Враховуючи норми п.п. 9.8 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ при переході пізніше, ніж 01.04.2022 тут має бути наступний робочий день після подання Заяви. Це поле заповнюють лише ті кандидати, які бажають перейти на спец-ЄП із загальної системи. Ті, хто переходять зі «звичайного» ЄП це поле не заповнюють

5.1.1

Це ключове поле. Кандидат у спец-ЄП, який переходить із загальної системи, тут (у клітинці для відсотків) зазначає ставку ЄП у розмірі 2 % від доходу, у полі «група» вказує «3» і проставляє позначку «Х» у полі «без реєстрації ПДВ». Ті, хто переходять зі «звичайного» ЄП це поле не заповнюють

5.2

Це поле заповнюють «звичайні» єдиноподатники, які вирішили стати платниками спец-ЄП. Якщо вони належать до групи 3, достатньо заповнити інформацію про зміну ставки. Наприклад, якщо на групі 3 платник ЄП мав ставку 5 %, він зазначає в цьому полі, що перейшов зі ставки 5 % на ставку 2 %. Якщо ж кандидат належить до групи 1 чи 2, він має заповнити інформацію також і про зміну своєї групи на 3. І, звичайно, потрібно проставити позначку «Х» у полі «без реєстрації ПДВ». Ті, хто переходять з загальної системи це поле не заповнюють

5.3

Враховуючи те, що платник спец-ЄП має особливий (призупинений) ПДВ-статус, це поле не заповнюємо. Тобто вже діючий платник ПДВ НЕ просить анулювати його ПДВ-реєстрацію, а неплатник ПДВ — НЕ просить його зареєструвати

6

Тут зазначається місцезнаходження офісу, магазину, нерухомості, що здається в оренду, майстерні чи іншого об’єкта, де кандидат здійснює господарську діяльність. Якщо таке місце не визначене (наприклад, перевезення чи торгівля), податківці рекомендують у графі «Область, район, населений пункт» зазначати «Надання послуг на території України» та/або «Торгівля на території України». Якщо ж кандидат займається ЗЕД, тоді у цій же графі пишемо «Виконання робіт чи надання послуг за межами України (експорт)» та/або «Поставка товарів за межами території України (експорт)» (утім, вважаємо, що логічніше вказувати своє місцезнаходження). Інші графи поля 6 не заповнюємо (БЗ 107.01.01).

Код адміністративної одиниці поки що зазначаємо згідно з КОАТУУ, адже форму Заяви не адаптовано під Кодифікатор, затверджений наказом від 26.11.2020 № 290. А от найменування адмінтеродиниці рекомендуємо зазначати актуальне. Тобто якщо відбулося перейменування, зазначаємо перейменовану (нову) назву. І якщо внаслідок адмінреформи населений пункт почав відноситися до іншого адміністративного району, зазначаємо нову назву району

7

Ця графа призначена для зазначення кількості осіб, які одночасно перебувають з ФОПом у трудових відносинах та СОКП у юрособи. На нашу думку, зазначати цей показник у Заяві кандидатам на спец-ЄП не потрібно. Адже для них кількість працівників ніяк не обмежується. Податківці, схоже, згодні з таким висновком

8

Види діяльності, якими кандидат збирається займатися на спец-ЄП. Нагадуємо, що деякі види діяльності для спец-ЄП заборонені (п.п. 9.3 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Тому в цьому полі їх бути не повинно. Водночас рекомендуємо зазначати у Заяві всі можливі для вас види діяльності, не заборонені на спец-ЄП. Аби згодом ви не «попали» на здійснення діяльності, не зазначеної у Реєстрі. Кількість видів діяльності у Реєстрі платників ЄП — не обмежена (БЗ 107.01.01). Тому і в Заяві їх можна зазначити скільки завгодно

Зверніть увагу! Навіть якщо ви переходите зі звичайного ЄП, потрібно зазначити тут усі види діяльності, якими ви плануєте займатися на спец-ЄП.

9

Ми вже говорили, що наявний податковий борг — не перешкода, аби бути платником спец-ЄП (див. запитання 36 розяснення ДПСУ від 07.04.2022). До того ж податківці дозволяють кандидатам у спец-ЄП це поле у Заяві узагалі не заповнювати

10

У кандидатів на спец-ЄП обсяг доходу не обмежений, тому вони це поле не заповнюють

Приклади заповнення Заяви наводимо в додатку до статті:

https://i.factor.ua/files/journalArticle/120143/file/3-1.pdf

https://i.factor.ua/files/journalArticle/120143/file/3-2.pdf

Кілька слів про новостворених суб’єктів господарювання. Чи можуть вони заявити про своє бажання стати платником спец-ЄП безпосередньо у заяві на держреєстрацію? Податківці про це не говорили, але, на нашу думку, немає жодних перешкод. Адже можливість одразу повідомити держреєстратору про своє бажання бути платником ЄП законодавством передбачена (п.п. 4 п.п. 298.1.1 ПКУ). І спец-ЄП тут не виняток.

Однак податківці з посиланням на п.п. 9.8 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ можуть наполягати саме на окремій Заяві.

Статус платника спец-ЄП

Новостворені суб’єкти господарювання, які протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали Заяву про обрання спец-ЄП, вважаються платниками цього податку з дня їх державної реєстрації.

А от діючі суб’єкти господарювання (юрособи та ФОП) вважаються спецЄПшниками (п.п. 9.8 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ):

з 01 квітня 2022 року — у разі подання заяви до 01 квітня 2022 року;

з наступного робочого дня після подання такої заяви — у разі подання заяви починаючи з 01 квітня 2022 року.

Реєстрація платником спец-ЄП здійснюється шляхом внесення інформації про суб’єкта господарювання до Реєстру платників ЄП. Перевірити належність суб’єкта до платників спец-ЄП можна на вебпорталі ДПС за посиланням: cabinet.tax.gov.ua/registers/edpod (див. запитання 4 розяснення ДПСУ від 07.04.2022).