03.11.2022

Податкову накладну зареєстровано з простроченням: коли коригувати податковий кредит?

Вересневу податкову накладну (ПН) від 05.09.2022 постачальник зареєстрував із запізненням на початку жовтня 07.10.2022. При цьому до неї 30.09.2022 був складений зменшуючий розрахунок коригування (РК), який зареєстрований покупцем 12.10.2022 — своєчасно. У якому періоді (вересні чи жовтні) покупцеві відображати податковий кредит (ПК) і його коригування?

У покупця. За загальними правилами покупець повинен зменшити (відкоригувати) ПК у періоді проведення перерахунку ПДВ, незалежно від періоду отримання РК від продавця та періоду його реєстрації (п.п. 192.1.1 ПКУ, п. 17 Порядку електронного адміністрування ПДВ, затвердженого постановою КМУ від 16.10.2014 № 569). Таким періодом перерахунку в цьому випадку є вересень. Але річ у тому, що в періоді перерахункуу вересні покупцеві коригувати просто нічого, оскільки жодного права на ПК у покупця у вересні ще не з’явилося!

Усе тому, що вереснева ПН була зареєстрована постачальником з простроченням. А за ПН, зареєстрованою несвоєчасно, право на ПК у покупця виникне тільки після того, як ПН зареєстрована — у періоді реєстрації ПН (п. 198.6 ПКУ). Тому і показати ПК за такою несвоєчасно зареєстрованою ПН можна тільки в жовтні — тобто не раніше періоду її запізнілої реєстрації.

Ось і виходить, що для того, щоб відкоригувати ПК, однієї лише умови про проведення коригування в періоді перерахунку недостатньо. А важливо, щоб виконувалася головна умова, — передусім виникло право на ПК. Оскільки ПК може бути відкоригований тільки після того, як на нього виникло право.

До речі, про те, що ПК-коригування можливе тільки після появи ПК, говориться і в самому коригувальному п.п. «б» п.п. 192.1.1 ПКУ. Дивіться: він вимагає від покупця при проведенні перерахунку і зменшенні суми компенсації зменшити ПК за результатами такого податкового періоду за умови, що покупець на дату проведення такого коригування зареєстрований як платник ПДВ і збільшив податковий кредит у зв’язку з отриманням товарів і послуг. Таким чином мається на увазі, що

ПК можна відкоригувати тільки після того, як на його відображення з’явилося право

Ну а оскільки в цьому випадку (зважаючи на запізнілу реєстрацію ПН) у покупця право на ПК виникло в жовтні, то, отже, і відкоригувати такий ПК можливо в жовтні. А тому у ситуації, що виникла, покупцеві доведеться всі операції провести в декларації за жовтень і відобразити в ній і ПК (у ряд. 10), і ПК-коригування (у ряд. 14).

У продавця. А ось у продавця всі операції відобразяться вереснем. Оскільки задекларувати податкові зобов’язання (ПЗ) продавцеві треба в періоді першої події, тобто у вересні. Причому для відображення ПЗ не має значення, коли зареєстрована ПН: своєчасно чи несвоєчасно.

І відкоригувати (зменшити) ПЗ продавцеві треба суворо в тому періоді, в якому виникло право на таке зменшення:

— при своєчасній реєстрації РК — у періоді складання РК;

— при несвоєчасній реєстрації РК — у періоді реєстрації РК.

І оскільки вересневий РК зареєстрований своєчасно, то зменшити ПЗ продавцеві треба в періоді складання РК (тобто у вересні). Тому продавцеві слід було у вересні показати і ПЗ (у ряд. 1 декларації), і їх коригування (у ряд. 7 декларації).