№83

Податки & бухоблік, листопад, 2022/№ 83 Інші номери журналу ›
  • Перебої з електрикою? Купіть генератор, не пошкодуєте! Останнім часом потурбуватися про резервне джерело живлення закликають ледве не з кожної праски. ☺ І цей заклик мають почути не тільки суб’єкти господарювання з безперервним виробничим циклом. Зараз генератор електричного струму життєво необхідний усім. Тож давайте розглянемо, що слід узяти до уваги, якщо ви таки вирішили його придбати. У цій статті поговоримо про організаційно-ліцензійно-дозвільні питання. А обліково-податковим нюансам такого придбання присвятимо окрему статтю.
  • Утеплюємо приміщення власними силами: що в обліку? Підприємство утеплює власні або орендовані приміщення (стіни, дах). Роботи виконують працівники підприємства. Які особливості обліку такої операції?
  • Трудовий договір з нефіксованим робочим часом: форму затверджено Наказ Мінекономіки від 26.10.2022 № 4179*
  • Включення в ризикові платники: податківці повинні чітко зазначати підстави Лист ДПСУ від 24.10.2022 № 12876/7/99-00-18-02-02-07
  • Як звітувати за підзвітну готівку і здавати виручку після касових змін? З 8 жовтня 2022 року діють зміни, внесені до Положення № 148* постановою Правління НБУ від 19.09.2022 № 205. Зазначеними змінами норми Положення № 148 приведено у відповідність до вимог Закону України «Про платіжні послуги» від 30.06.2021 № 1591-IX (далі — Закон № 1591). Зокрема, регулятор уточнив порядок ведення касових операцій небанківськими надавачами платіжних послуг. Але для бухгалтерів підприємств варті уваги дві важливі поправки щодо (1) звітування про використання готівкових коштів підзвітними особами, отриманих через платіжну картку, і (2) здавання готівкової виручки. Ці дві новації — предмет нашого коментаря.
  • Дія Сіті та ставка ПДФО 18 % За матеріалами категорії 103.03 Бази знань*
  • Облік товарних запасів та розрахунки за IBAN За матеріалами категорії 109.02 Бази знань*
  • З’явилася можливість виконувати податкові обов’язки Наші воїни звільняють усе більше українських територій. Тож бізнес оживає. У тому числі у все більшої кількості платників виникає можливість виконувати свої податкові обов’язки. А тому є необхідність звітувати, сплачувати податки та ін. Законодавець передбачив спецмеханізм у таких випадках. Однак виникає багато запитань. Наприклад, коли все-таки можуть застосовувати штрафи у випадку, якщо можливість виконувати податкові обов’язки з’явилася? Або який період можна захистити за допомогою механізму «неможливості»? За основу візьмемо ситуацію, коли можливість виконувати обов’язки (подавати звітність та сплачувати податки) з’явилася 25 вересня.
  • Новації у працевлаштуванні іноземців З 15 жовтня 2022 року набули чинності зміни до правил працевлаштування в Україні іноземців та осіб без громадянства. Поговоримо про основні моменти, які у зв’язку з цим треба знати роботодавцям, якщо в них вже працюють іноземці або вони планують прийняти таких осіб на роботу.
  • Виплати ФОП з окупованих територій: куди понесло податківців? Ви отримали привабливу пропозицію співпраці з ФОП, але виявилося, що він прописаний у Херсоні, Мелітополі чи в іншому тимчасово окупованому населеному пункті України. Чи не стане така співпраця «вибуховою» з погляду податкових наслідків. Тема не нова, але податківці постійно щось вигадують. Та й законодавство постійно змінюється. Тож подивимось на цю тему свіжим поглядом.
  • Індексуємо зарплату за листопад 2022 року Індексацію заробітної плати повинні проводити всі роботодавці. Індекси для проведення індексації грошових доходів за жовтень 2022 року ви знайдете в «Податки & бухоблік», 2022, № 73.
  • Що буде у листопаді 2022 року
  • Податкову накладну зареєстровано з простроченням: коли коригувати податковий кредит? Вересневу податкову накладну (ПН) від 05.09.2022 постачальник зареєстрував із запізненням на початку жовтня 07.10.2022. При цьому до неї 30.09.2022 був складений зменшуючий розрахунок коригування (РК), який зареєстрований покупцем 12.10.2022 — своєчасно. У якому періоді (вересні чи жовтні) покупцеві відображати податковий кредит (ПК) і його коригування?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі