10.11.2022

Чергові інвалютні зміни від НБУ

Постанова Правління НБУ від 04.11.2022 № 227

Висновки документа

Фізособам-волонтерам дозволено придбавати за інвалюту тепловізори та інші контрольні та вимірювальні прилади.

Створено умови, щоб експортери мали змогу брати участь у тендерах на поставку товарів нерезидентам.

Розширено можливості роботи з інвалютою благодійними фондами

Цією постановою № 227 НБУ вніс чергові зміни до його провідної «воєнної» постанови № 18*.

* Постанова Правління НБУ «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану» від 24.02.2022 № 18.

Зміни почали застосовуватись з 5 листопада цього року!

Волонтерам. Перелік товарів військового призначення, за які фізичним особам (які не є суб’єктами підприємництва) дозволено перераховувати за кордон іноземну валюту, розширено кодом 9025 згідно з УКТ ЗЕД. До цього товарного коду, зокрема, входять вкрай необхідні нашим військовим тепловізори (код УКТ ЗЕД 9025 19 20 90), а також низка інших контрольних та вимірювальних приладів (зміна до п.п. 12 п. 14 постанови № 18).

Водночас пам’ятаємо, що ця норма дозволяє фізособам-волонтерам робити такі інвалютні перерахування у межах лише до екв. 400 тис. грн на місяць (за курсом НБУ).

Цей же код 9025 додано і до аналогічного переліку товарів військового призначення, наведеного в п. 145 постанови № 18. Норма цього пункту (за виконання наведених там умов!) дозволяє фізособам-волонтерам розраховуватись за кордоном за товари з цього «військового» переліку з гривневих рахунків картками без обмеження лімітом 100 тис. грн на місяць.

Експортерам. Дозволено проведення власних операцій банками, зокрема з метою забезпечення виконання зобов’язань клієнта-резидента перед замовником-нерезидентом тендера щодо експорту товарів (зміни до п.п. 1 п. 14 постанови № 18). Тобто банки отримали можливість надавати тендерні гарантії на експортні операції. Що має посприяти розширенню експорту українських товарів та поліпшити/розширити умови здійснення ЗЕД-діяльності для резидентів-експортерів.

Благодійним фондам. Нагадаємо, що банки не мають права купувати інвалюту за дорученням клієнта-резидента (крім фізособи), який має інвалютні кошти, розміщені на поточних та вкладних (депозитних) рахунках. Але з 5 листопада це обмеження не стосується благодійних фондів, а також Нацкомітету спорту інвалідів України. Адже наявність коштів на їх рахунках з цієї дати вже для цілей придбання ними інвалюти не має значення (нові пп. 22 та 23 п. 125 постанови № 18).

Держслужбовцям-оборонникам. Дозволено видавати готівкові кошти в інвалюті з інвалютного рахунку підприємства в обсязі, що перевищує екв. 100 тис. грн на день, для здійснення виплат на відрядження працівникам державних підприємств, що є виконавцями держконтрактів з оборонних закупівель (новий п.п. 10 п. 5 постанови № 18).

На рахунки таких працівників тепер не поширюються й заборони на видачу за межами України з рахунків готівкових коштів, наведені у п. 52 постанови № 18.

Рефінансування банків. У зв’язку з покращенням останнім часом функціонування банківської системи України НБУ відмінив бланкове рефінансування* банків для підтримки ліквідності. Крім того, звичайне рефінансування тепер здійснюватиметься НБУ лише терміном до одного року — раніше допускалася пролонгація ще на рік (зміни до п. 11 постанови № 18).

* Кредити овернайт та кредити рефінансування бланкові.

Крім того, у той же день (4 листопада) Правлінням НБУ було прийнято постанову № 228. Нею вносяться відповідні зміни до постанови Правління НБУ від 24.02.2022 № 22 щодо механізму рефінансування банків протягом воєнного стану.