№85

Податки & бухоблік, листопад, 2022/№ 85 Інші номери журналу ›
  • Немає світла: як організувати трудові відносини Відключення електроенергії змушує роботодавців шукати такі варіанти організації праці, які б дозволили максимально обійти години без світла. Поглянемо, що може запропонувати цікавого КЗпП.
  • Блокування ПН за критерієм ризиковості операцій 1: «бачимо наскрізь» Після нещодавніх змін, унесених у «блокувальний» Порядок № 1165*, істотно зросла кількість випадків блокування ПН за критерієм ризиковості операцій 1. Тому пропонуємо ще раз нагадати, що це за критерій. Коли він спрацьовує? Чи можна уникнути блокування ПН за цим критеріям?Як розблокувати ПН, якщо вона заблокована саме за цим критерієм?
  • Працюємо без електрики: варіанти для РРО-зобов’язаних Долати наслідки відсутності електроенергії користувачі РРО і ПРРО будуть принципово різнимии шляхами. Тож розповімо спочатку, як бути тим, хто користується класичним РРО. А для користувачів програмних РРО призначено окремий матеріал цього номера.
  • е-Трудова книжка: Закон зобов’язує подати Законом України від 18.10.2022 № 2682-IX були внесені зміни до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI (далі — Закон № 2464). Серед іншого, законодавець підкоригував норми щодо обліку трудової діяльності в електронній формі. Набрали чинності зміни з 06.11.2022. Розглянемо, що змінилося.
  • Трудова квота та норматив працевлаштування осіб з інвалідністю: що залишається, а з чим прощаємося Законодавець реформує все, до чого дотягуються його руки. Закони, що вносять зміни в закони, так і сиплються, як з рогу достатку. Тільки встигай вивчати! ☺ Під роздачу потрапили трудова квота та норматив працевлаштування осіб з інвалідністю. Що змінилося? Гортаємо закони.
  • Зміни від Мінфіну щодо запасів: до чого готуватися? Мінфін наказами від 07.10.2022 № 320 і від 01.11.2022 № 357 підкоригував НП(С)БО 9 «Запаси». Запропоновані зміни до нацстандарту спрямовані на синхронізацію його норм з вимогами МСБО 2 «Запаси». Наберуть чинності накази з 1 січня 2023 року, але не раніше дня офіційного опублікування. Тож давайте з’ясуємо, на що нам чекати.
  • Чергові інвалютні зміни від НБУ Постанова Правління НБУ від 04.11.2022 № 227
  • Купили генератор? Оподатковуємо й обліковуємо покупку Якщо ви читаєте цю статтю, значить, генератор електричного струму вже маєте. І, сподіваємося, всі дозволи й ліцензії, необхідні для його експлуатації (про них ми розповідали в матеріалі «Перебої з електрикою? Купіть генератор, не пошкодуєте!»// «Податки & бухоблік», 2022, № 83), оформили. Тож саме час розглянути податково-облікові нюанси такого придбання.
  • Проводимо вакцинацію працівників: як облікувати? З наближенням холодів ризик вірусних захворювань підвищується. Тому, окрім усього іншого, підприємства вакцинують своїх працівників. Про те, як відобразити такі операції в обліку, зараз поговоримо.
  • Волонтери та благодійна допомога Сьогодні багато фізосіб займаються збором коштів на потреби ЗСУ та населення, яке постраждало від збройної агресії РФ. Суми, які вони отримують на особисті картки, значні та можуть розглядатися податковою як дохід, з якого слід сплатити ПДФО 18 % та ВЗ 1,5 %. Це є проблемою й для суб’єктів господарювання, які бажають перерахувати кошти на волонтерську діяльність. Адже вони є податковими агентами у випадку, коли отримувачем коштів є фізособа. Тож давайте розглянемо, що з цього приводу нам говорить ПКУ. До розмови запрошуємо також і самих фізосіб-волонтерів, оскільки стаття буде корисною й для них.
  • Інтернет-торгівля: особливості обліку Облік продажів товарів через інтернет-магазин має свої особливості. Зумовлені вони в першу чергу тим, що розрахунок за товар, «відвантаження» товару продавцем, отримання його покупцем не збігаються у часі. У цій статті розберемо класичну ситуацію, коли покупець замовляє товар на сайті і доставку цього товару здійснює поштовий перевізник або альтернативна служба доставки.
  • Закриття ФОП та акциз на алко-залишки Ситуація. ФОП (загальна система) мав ліцензії на виробництво пива та на роздрібний продаж алкоголю, виробляв пиво та реалізовував його та інші алкогольні напої уроздріб. З початку війни він не працює і бажає зараз припинити госпдіяльність, але має залишки алкоголю. Його цікавить, чи повинен він, як ФОП, перед закриттям сплатити 2,48 за 1 л пива, яке вироблено, але не продано, та роздрібний акциз (5 %) на залишки інших алкогольних напоїв? Якщо так, то за якою ціною та як це відобразити в декларації акцизного податку? Шукаємо разом відповіді.
  • Відмовилися від КОРО на РРО: скасовуємо тільки останню чи всі? Касовий апарат використовуємо давно, ще відтоді, коли реєстрація КОРО на РРО була обов’язковою. За цей час закінчилось кілька КОРО, і щоразу після закінчення попередньої ми реєстрували нову. Нарешті вирішили відмовитися від ведення КОРО взагалі. Чи достатньо для цього скасувати реєстрацію останньої КОРО, чи треба скасувати всі, починаючи з першої?
  • Податкову накладну з помилкою не виправлено: коли вхідний ПДВ списати у витрати? Продавець відмовляється виправляти податкову накладну (ПН), складену з помилкою. Коли покупець може включити до витрат у бухобліку суму вхідного ПДВ?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі