17.11.2022

ПДВ та акциз за останній день місяця, якщо Z-звіт зробили невчасно

Підприємство роздрібної торгівлі здійснює продаж підакцизних товарів із застосуванням РРО. У зв’язку з відключенням електроенергії 31 жовтня не вдалося вчасно сформувати Z-звіт, його виконали тільки наступного дня, 1 листопада. Якою датою складати податкову накладну за щоденними підсумками операцій, проведених 31 жовтня? У якому звітному періоді відображати податкові зобов’язання з ПДВ та акцизного податку за цим запізнілим Z-звітом — у жовтні чи в листопаді?

Податкову накладну за щоденними підсумками операцій, які відбулися 31 жовтня (так звану підсумкову ПН), слід скласти останнім днем жовтня і зареєструвати в ЄРПН в установлені ПКУ строки. Суми ПДВ та акцизного податку за товарами, фактично реалізованими цього дня, ви маєте задекларувати у відповідній податковій звітності за жовтень.

Далі — докладніше.

ПДВ. Складати ПН за щоденними підсумками операцій, якщо ПН не була складена на ці операції, дозволяє п. 201.4 ПКУ. У ньому наведено вичерпний перелік випадків, коли замість складання індивідуальних ПН на кожну операцію можна відбутися оформленням підсумкової ПН. Зокрема, ПН за підсумками дня може бути складена у разі постачання товарів/послуг за готівку кінцевому споживачеві (неплатнику ПДВ), розрахунки за які проводяться через (див. лист ДПСУ від 07.04.2020 № 1405/6/99-00-07-03-02-06/ІПК):

— касу платника або банку;

— РРО та/або ПРРО;

— банківську установу із застосуванням платіжних карток (безпосередньо на поточний рахунок постачальника);

— платіжний пристрій (безпосередньо на поточний рахунок постачальника).

Що є джерелом даних для підсумкової ПН? Ані в ПКУ, ані в підзаконній ПДВшній нормативці відповіді на це запитання немає. Фіскали ж практично у всіх своїх роз’ясненнях на цю тему згадують про Z-звіт. Наприклад, у БЗ 101.15 (тут і тут) вони говорять, що

підсумкова ПН складається на підставі показників РРО (касових звітів), а загальна сума за такою ПН має відповідати фактичній сумі виторгу за день та сумі ПДВ, відображеній у Z-звіті

Однак це в жодному разі не означає, що за відсутності Z-звіту (через вихід із ладу РРО, відключення електроенергії, забудькуватість касира тощо) ви не повинні належним чином нарахувати податкові зобов’язання (ПЗ) з ПДВ і скласти ПН. Тут п. 201.1 ПКУ невблаганний: що б там не трапилось, платник податку має скласти ПН, причому на дату виникнення податкових зобов’язань.

У свою чергу, дата виникнення ПЗ з ПДВ нерозривно пов’язана з настанням першої події — постачання або передоплати (п. 187.1 ПКУ). Для роздрібної торгівлі такою датою є:

— при розрахунках за готівкудата оприбуткування коштів у касі платника податку, а в разі відсутності такої — дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку (п.п. «а» п. 187.1 ПКУ);

— при розрахунках платіжними карткамидата виписування відповідного рахунку (товарного чека) (п. 187.5 ПКУ).

І, нарешті, головне:

у разі тимчасових перебоїв з електропостачанням загальні правила формування ПЗ з ПДВ та складання ПН залишаються незмінними

Таким чином, підсумкову ПН за операціями, які відбулися 31 жовтня, ви маєте скласти останнім днем жовтня, а ПЗ ПДВ за товарами, фактично реалізованими цього дня, — відобразити у жовтневій декларації. Причому навіть у тому разі, якщо з якихось причин таку ПН складено не буде.

Акцизний податок. У ситуації, що розглядається, йдеться про так званий роздрібний акциз. Об’єктом оподаткування роздрібним акцизом є операції з реалізації госпсуб’єктами роздрібної торгівлі підакцизних товарів, а саме:

— алкогольних напоїв, у тому числі пива (п.п. 213.1.9 ПКУ);

— тютюнових виробів, вироблених до 01.04.2022 (у роздробі акциз сплачується лише до кінця поточного рокуп. 40 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ).

Базою оподаткування в обох випадках є вартість таких товарів (із ПДВ та без урахування роздрібного акцизу). А датою виникнення податкових зобов’язань із реалізації роздрібними торговцями цих підакцизних товарів є, зокрема:

для готівкових розрахунківдата здійснення розрахункової операції відповідно до Закону про РРО;

для безготівкових розрахунківдата оформлення розрахункового документа на суму проведеної операції, який підтверджує факт продажу товару;

— для ФОП на ЄП — дата надходження оплати за проданий товар (п. 216.9 ПКУ).

Саме за датою виникнення податкових зобов’язань роздрібний акциз і потрапляє у роздрібних торговців до податкової декларації за звітний місяць

Як бачите, жодної прив’язки до дати Z-звіту в цьому випадку немає.

Таким чином, роздрібний акциз за товарами, проданими 31 жовтня, ви маєте відобразити у звітності за жовтень, попри те що Z-звіт за останній день цього місяця сформовано в наступному місяці. Адже ті розрахункові операції, за якими визначається дата податкових зобов’язань із роздрібного акцизу (див. вище), відображено не в Z-звіті від 1 листопада, а у кожному з фіскальних касових чеків, які було вибито 31 жовтня.