№87

Податки & бухоблік, листопад, 2022/№ 87 Інші номери журналу ›
  • Вимкнули електроенергію: як працювати на ПРРО Користувачі програмних РРО, як і ті, хто користується класичними РРО, мають затямити собі, що воєнний стан — не причина, щоб нехтувати фіскалізацією розрахункових операцій. І відсутність електроенергії — теж. Просто за таких надзвичайних умов треба дотримуватися певних правил проведення розрахунків. Для ПРРО вони не схожі на ті, що призначені для класичних РРО. У чому ж полягають ці відмінності?
  • Немає світла: оплата нероботи та наслідки Від початку війни українці здолали вже чимало випробувань. Черговим викликом стали регулярні відключення електроенергії через пошкодження ворогом критичної інфраструктури. Одним з питань, яке при цьому треба вирішувати роботодавцям, це оплата праці за той час, коли працівники вимушено не працюють під час вимкнення світла. Пропонуємо разом розібратися у ситуації, що склалася.
  • Закінчилися 90 днів безоплатної відпустки: що робити далі? Багато хто з працівників, які виїхали за кордон або набули статусу внутрішньо переміщеної особи (ВПО), вже використали 90 днів воєнної відпустки без збереження зарплати або період такої відпустки ось-ось закінчиться. Між тим обставини, що склалися через війну, не дозволяють їм повернутися до роботи. Як таким працівникам не працювати й у подальшому? Пропонуємо декілька варіантів. Оберіть найоптимальніший для вас.
  • Сплата ЄП ФОПами груп 1 та 2: «за законами воєнного стану» Хто не знає, були такі «цікаві» роз’яснення від хмельницьких податківців — щодо сплати ЄП ФОПами груп 1 та 2 під час воєнного стану. Саме були. Бо зараз замість них світиться «Помилка 404. Вибачте, такої сторінки не існує.» Що ж сталося?
  • Звільнення від ПДВ та ввізного мита: відтепер і для генераторів, деяких електротоварів тощо Постанова КМУ від 09.11.2022 № 1260
  • Відпустку солдатам підприємства надають після звільнення зі служби Лист Мінекономіки від 01.09.2022 № 4712-06/62843-07
  • Зміни у виправленні помилок в лікарняних Спільний наказ МОЗ, Мінсоцполітики, ФСС від 15.09.2022 № 1667/250/384од
  • Опалювальний котел на службі у ФОП Ворог не нехтує пошкодженням об’єктів цивільної інфраструктури. Тож всі дивляться у сторону автономних джерел електрики, тепла тощо. Не замерзнути взимку допоможе індивідуальний опалювальний котел. Чи є тут якісь нюанси саме для ФОП*?
  • Підтвердження неможливості: якщо податківці відмовили Ситуація. Була подана заява щодо неможливості своєчасного виконання податкових обов’язків. Але податківці прийняли рішення щодо можливості. Які будуть наслідки для попередніх періодів, враховуючи, що ми не виконували податкові обов’язки, вважаючи, що мали достатньо доказів для отримання позитивного рішення від податківців?
  • Операція «реанімація» — обліку товарних запасів у ФОП Як показала практика, податківці хочуть бачити облік товарних запасів і у виробників, і у надавачів послуг, і, як з’ясувалося останнім часом, навіть у тих ФОП, які розраховуються виключно безготівково. То є спірні тези. Втім якщо судитися з податківцями немає бажання, облік товарних запасів краще вести. А тим, хто не вів, — відновити заднім числом. Деталі — у нашій статті.
  • ПДВ у бюджет сплатили з поточного рахунку: наслідки Трапляються ситуації, коли платники при сплаті зобов’язань з ПДВ за декларацією випадково сплачують ПДВ одразу до бюджету (а не через електронний ПДВ-рахунок). Відповідно ці кошти не збільшують регліміт. До яких наслідків це призведе? Чи можна виправити ситуацію так, щоб не поповнювати знову електронний рахунок і не втратити регліміт?
  • Орендодавець на єдиному податку & компенсація комуналки Підприємство на спецЄП 2 % здає приміщення в оренду. За договором оренди орендар також компенсує комунальні послуги. Оскільки з комунальної компенсації доведеться сплатити єдиний податок (ЄП), орендодавець хоче закласти його суму в комуналку і виставити орендареві рахунок на компенсацію комунальних послуг з націнкою +2 %. Чи можна так зробити? Чи не призведе це до виключення з єдиноподатників?
  • Благодійна (гуманітарна) допомога під час війни: податок на прибуток В Інформаційному листі ДПСУ від 08.11.2022 № 7/2022*поміщені відповіді на запитання, що стосуються оподаткування під час воєнного стану операцій з благодійною та гуманітарною допомогою в платників податку на прибуток та в неприбуткових організацій. Розпочнемо з платників податку на прибуток. Дізнаємося, що для них роз’яснили податківці.
  • ПДВ та акциз за останній день місяця, якщо Z-звіт зробили невчасно Підприємство роздрібної торгівлі здійснює продаж підакцизних товарів із застосуванням РРО. У зв’язку з відключенням електроенергії 31 жовтня не вдалося вчасно сформувати Z-звіт, його виконали тільки наступного дня, 1 листопада. Якою датою складати податкову накладну за щоденними підсумками операцій, проведених 31 жовтня? У якому звітному періоді відображати податкові зобов’язання з ПДВ та акцизного податку за цим запізнілим Z-звітом — у жовтні чи в листопаді?
  • Продаж Е-контенту споживачам: яким документом закривати послуги? Ситуація. Надаємо послуги через Інтернет, а саме займаємось продажем електронних та аудіо книг. Споживач замовляє книгу через Інтернет, сплачує за неї за допомогою платіжних систем (Portmone, iPay, EasyPay і т. п.) і автоматично отримує доступ до книги. Якими документами проводити надання цих послуг?
  • Компенсація зарплати: доходи за 2011 — 2022 рр. виплачено в листопаді 2022 року Роботодавці, які на один і більше календарних місяців затримують виплату зарплати, зобов’язані розрахувати і виплатити працівникам компенсацію втрати частини заробітної плати у зв’язку з її несвоєчасною виплатою.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі