03.10.2022

Дія-сіті: ПЛЮСИ та мінуси

З 8 лютого в Україні для ІТ-галузі запрацював спеціальний режим Дія Сіті. Його закріплено Законами № 1667*, № 1946** та низкою підзаконних нормативів. Оскільки зараз сторіччя ІТ-технологій, багато підприємств прямо чи опосередковано, повністю чи частково працюють на ІТ-терені. Звісно, війна дещо пригальмувала перехід на цей режим, але ж «і це мине»***… Віримо і працюємо, щоб економіка країни, уключаючи й ІТ-галузь, відновилась і запрацювала на повну. Тож давайте разом поміркуємо щодо переваг та недоліків роботи в рамках режиму Дія Сіті.

* Закон України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» від 15.07.2021 № 1667-IX.

** Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» від 14.12.2021 № 1946-IX.

*** Напис усередині персня Соломона.

Мета створення Дія Сіті, гадаємо, усім зрозуміла. Це свого роду спроба зробити в Україні ось таку собі ерзац-«Силіконову долину» . З цією ціллю і створено такий податково-юридичний «ІТ-оазис».

Увага! Вступ до лав Дія Сіті, тобто отримання статусу його резидента, — справа суто добровільна! Тобто силоміць нікого у цей «оазис» не потягнуть.

Стати резидентами Дія Сіті можуть лише юридичні особи (ФОП — «у прольоті»).

А тепер спрощено порівняємо умови оподаткування юросіб у різних податкових іпостасях.

Оподаткування у звичайних платників та резидентів Дія Сіті

Показник

Звичайний платник податку на прибуток

Резидент Дія Сіті — платник

податку на прибуток

податку на виведений капітал (ПВК)*

Ставка податку для юрособи (на прибуток

та ПВК)

18 %

18 %

9 %

Ставка ЄСВ на виплати

фахівцям

22 % від фактичної суми виплат, але не більше ніж 15 МЗП

22 % від суми МЗП**

Ставка ПДФО на виплати

фахівцям

18 %

5 %***

Ставка ВЗ

1,5 %

ПДФО + ВЗ з дивідендів фізособам

5 % + 1,5 %

Не сплачується (у разі виплати не частіше разу на два роки)****

Наслідки співпраці з платниками ЄП (див. також Примітку нижче)

Не передбачені

З 1 січня 2024 року Витрати на придбання у єдинників не повинні перевищувати 50 % від загальних витрат платника (з 2025 року — 20 %), зайва сума збільшить оподатковуваний прибуток

З 1 січня 2024 року під 9 % ПВК підпадуть виплати на придбання у єдинників у сумі понад 50 % від загальних витрат платника (з 2025 — понад 20 %)

Примітка. Якщо порівняти оподаткування фахівців (працівників та гіг-спеціалістів) резидентів Дія-Сіті з оподаткуванням ФОП гр. 3 ЄП, які у схемах співпраці виконують ті ж самі завдання, то воно відрізняється (перше буде більше) лише на 1,5 % ВЗ.

* Цей варіант зветься: режим оподаткування на особливих умовах.

** З січня по жовтень 2022 року — це усього якісь 1430 грн (6500 х 22 %), починаючи з листопада-2022 — 1474 грн.

*** Якщо розмір доходу фахівця за календарний рік не перевищить еквівалент 240 тис.(!) євро. Якщо перевищить, то сума перевищення оподатковується ПДФО за ставкою 18 %.

**** Але ж з виплат дивідендів тут сплачується 9 % ПВК…

Як бачимо, умови оподаткування в рамках Дія Сіті більш ніж сприятливі! І особливо до 2024 року — поки не обмежена співпраця з єдинниками. Отже, давайте підсумуємо, які саме переваги і недоліки обіцяє ІТішникам тощо резидентство в Дія Сіті.

Переваги Дія Сіті. Переваг ми тут бачимо надто багато. Перерахуємо основні:

— згадана вже добровільність обрання правового режиму Дія Сіті;

— на всіх резидентів Дія Сіті та їх учасників поширюється система держгарантій захисту інвестицій;

— передбачена

презумпція правомірності діяльності резидентів Дія Сіті (на кшталт, «правила про конфлікт інтересів»)

захищеність від надмірного втручання держави в діяльність: зокрема, позапланові перевірки держнагляду — тільки за підписом керівника, забороняється безпідставно проводити обшуки та вилучати техніку тощо;

легалізуються відносини між резидентом Дія Сіті та фахівцями-фізособами, не виникають ризики перекваліфікації у працевлаштування зі сплатою податків за вищими ставками, спрощується оформлення таких відносин та допускаються різні їх форми (найм працівників у межах трудових відносин; фізосіб, у тому числі й іноземних фахівців — за гіг-контрактами; залишається можливість укладення договорів із ФОП гр. 3). Надані умови для встановлення сторонами додаткових компенсацій, соціальних гарантій, використання опціонів (надавати фахівцю на певних умовах частки в резиденті Дія Сіті), чим досягається залучення і заохочення талановитих ІТ-фахівців. Прописана можливість укладати з фахівцями договір про нерозголошення та договір про неконкуренцію;

— сприятлива система оподаткування (можливість обрати ПВК, «лагідне» оподаткування доходів фахівців — див. вище таблицю);

чинність правового режиму Дія Сіті та стабільність його умов (оподаткування, презумпція правомірності діяльності тощо) держава гарантує протягом аж 25 років!

Усе це дає резидентам Дія Сіті можливість не займатись аутсорсингом, а самостійно виробляти ІТ-продукти та акумулювати основний дохід.

Недоліки. Недоліків у Дія Сіті не так вже й багато.

Серед податкових можна назвати такі: у недалекій перспективі (з 2024 року) стане не надто вигідним працювати з єдинниками: як із ФОП, так і з юрособами; оподаткування ПВК деяких операцій, які за своєю суттю не є виведенням капіталу.

До недоліків можна віднести й вимогу аудиторських підтверджень звітів про відповідність статусу резидента Дія Сіті. Але до 1 січня календарного року, що настає за роком, наступним за роком припинення чи скасування воєнного стану, подання резидентом Дія Сіті звіту про відповідність та незалежного аудиторського висновку згідно з постановою КМУ від 29.03.2022 № 382 не має вимагатися (детальніше щодо «воєнних» послаблень читайте матеріал «Воєнні послаблення для резидентів Дія Сіті» цього номера).

Не надто прозоро в Законі № 1667 виглядає порядок позбавлення статусу резидента Дія Сіті та розгляд скарг на позбавлення апеляційною комісією.

Резидентами Дія Сіті не можуть бути нерезиденти та/або їх постійні представництва в Україні. Юристи ще відносять до недоліків відсутність правозастосовної практики щодо гіг-контрактів та незабезпечення базових гарантій трудових прав для гіг-спеціалістів та інші.

Також до недоліків ми б віднесли те, що режим Дія Сіті «заточений» більше під «монстрів» ІТ-бізнесу, а невеликі й малі компанії цієї сфери (які складають у цій галузі майже 90 %) можуть залишитися «поза грою», хіба що погратись тимчасово — на «строку випробування» резидентства, передбаченого для «стартапів». Тож навіть якщо ви й не ІТ-магнат, все одно вивчайте ці нормативи і обирайте (чи не обирайте) «ІТ-оазис» Дія Сіті!

До того ж «у напрямку» Дія Сіті варто подумати й тим підприємствам, які зараз працюють на спецЄП (у групі 3 ЄП за ставкою 2 %), адже ВРУ вже планує скасовувати цей ліберальний вид оподаткування…

Висновки

  • Отримати статус резидента Дія Сіті можуть лише юридичні особи (окрім нерезидентів та їх постійних представництв). І це — справа суто добровільна, але таке «резидентство» обіцяє багато серйозних податкових та юридичних переваг (докладніше — див. вище).
  • Недоліків у Дія Сіті не надто багато. Зокрема, це — вимога аудиторських підтверджень звітів про відповідність статусу резидента Дія Сіті, деякі обмеження у співпраці з єдинниками. Однак ці «неприємності» виникнуть не раніше 2024 року. Також вважаємо суттєвим недоліком те, що режим Дія Сіті спрямований на «монстрів» ІТ-бізнесу.