№74

Податки & бухоблік, жовтень, 2022/№ 74 Інші номери журналу ›
  • Дія-сіті: ПЛЮСИ та мінуси З 8 лютого в Україні для ІТ-галузі запрацював спеціальний режим Дія Сіті. Його закріплено Законами № 1667*, № 1946** та низкою підзаконних нормативів. Оскільки зараз сторіччя ІТ-технологій, багато підприємств прямо чи опосередковано, повністю чи частково працюють на ІТ-терені. Звісно, війна дещо пригальмувала перехід на цей режим, але ж «і це мине»***… Віримо і працюємо, щоб економіка країни, уключаючи й ІТ-галузь, відновилась і запрацювала на повну. Тож давайте разом поміркуємо щодо переваг та недоліків роботи в рамках режиму Дія Сіті.
  • Критерії для Дія Сіті та контроль за їх дотриманням У цій публікації ми розглянемо критерії, передбачені Законом № 1667* для юросіб, які бажають стати резидентами Дія Сіті, можливі види діяльності тощо. А також обговоримо питання механізму такого переходу (отримання статусу резидента Дія Сіті) та контролю за критеріями, який дозволить юрособі утримуватись надалі у цій іпостасі.
  • Кількісний та сумовий критерії Дія Сіті: нюанси розрахунку Як розраховується середньооблікова кількість працівників та гіг-спеціалістів? Чи враховують при розрахунку цього показника працівників-сумісників? Як бути з працівниками з неповним робочим часом? Яку зарплату/винагороду (нараховану чи виплачену) використовувати при розрахунку розміру середньої місячної винагороди працівникам та гіг-спеціалістам? Ви також шукаєте відповіді на ці запитання? Тоді приєднуйтеся до розмови.
  • Воєнні послаблення для резидентів Дія Сіті Через початок війни не всі ІТ-компанії, які стали резидентами Дія Сіті чи хотіли б ними стати, можуть кожного місяця дотриматися всіх вимог, які дають їм змогу перебувати на цьому спеціальному режимі. У зв’язку з цим для них, як і для більшості платників податків, на час військового стану (ВС) були введенні певні послаблення. Що це за послаблення? Давайте розбиратися.
  • Трудовий договір vs гіг-контракт: муки вибору Кадри вирішують все. У тому числі для резидентів Дія Сіті. Причому для цих суб’єктів господарювання оформлення співробітництва з фізичними особами має певні особливості. Про те, які варіанти залучення фахівців, необхідних резидентам Дія Сіті, можливі, які пільги та гарантії надаються таким фахівцям, ми й поговоримо у цій статті.
  • Оподаткування доходів фізосіб резидентом Дія Сіті Для резидентів Дія Сіті законодавство надає певні преференції щодо оподаткування доходів їх працівників та гіг-спеціалістів. У яких випадках такі преференції працюють, а в яких застосовуються звичайні ставки та правила сплати ПДФО, ВЗ та ЄСВ, ви можете дізнатися прямо зараз.
  • Переходимо у Дія Сіті Якщо ІТ-компанія відповідає всім вимогам, установленим для резидентів Дія Сіті, то вона має повне право спробувати отримати такий статус. Щоб це зробити, ІТ-компанія має подати до Мінцифри заяву. Про те, що це за заява і як її подати, поговоримо далі.
  • Дія Сіті: податок на прибуток та ПВК Намагання апологетів глобального впровадження в Україні податку на виведений капітал (ПВК) скінчились нічим. Але ПВК-революція таки відбулася — в «одній, окремо взятій» Дія Сіті. У цьому матеріалі розглянемо два альтернативні варіанти оподаткування резидентів Дія Сіті: загальним податком на прибуток та ПВК (який «нормативно» зветься: оподаткування «на особливих умовах»). А ви вже там самі вирішуйте, що вам вигідніше/до вподоби.
  • Дія Сіті можливий для неІТшників? У цьому матеріалі ми розповімо про те, які можливості щодо видів діяльності закладені в Законі № 1667* та пов’язаних із ним нормативах. Зокрема, про те, що режимом Дія Сіті з його дуже м’яким оподаткуванням та іншими привілеями, що передбачені для резидентів Дія Сіті, законно можуть скористатись навіть деякі підприємства, чиї види діяльності й не надто пов’язані з ІТ-бізнесом.
  • Що буде в жовтні 2022 року
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі