17.10.2022

Не врахували податок попереднього періоду в ряд. 18 декларації з податку на прибуток

Квартальні платники податку на прибуток протягом року складають декларацію наростаючим підсумком. Тому для правильного розрахунку податку в поточній квартальній декларації їм слід врахувати дані попереднього кварталу (заповнити рядок 18). Але що якщо цей рядок помилково не заповнили? Наскільки ситуація небезпечна?

У чому помилка? При складанні квартальної декларації з податку на прибуток у ряд. 18 забули показати податок попереднього періоду. Наприклад, у декларації з податку на прибуток за півріччя не заповнили ряд. 18 (і не показали в ньому податок I кварталу), а значення з ряд. 17 перенесли до ряд. 19 декларації.

Наслідки. Оскільки декларацію з податку на прибуток протягом року складають наростаючим підсумком, то у квартальників (платників з базовим звітним періодом «квартал») рядок 17 декларації по наростаючій міститиме в собі дані всіх попередніх звітних (податкових) періодів року. Тому для правильного розрахунку податку поточного періоду треба врахувати вплив наростаючого підсумку. Це відбувається за допомогою рядка 18 (до якого переносять значення з ряд. 17 попередньої декларації). Тоді після зменшення значення ряд. 17 на показник з ряд. 18 у ряд. 19 декларації буде розрахований податок поточного періоду — за останній календарний квартал.

Виняток — річники. Вони складають декларацію тільки за підсумками року. Тому ряд. 18 у річній декларації не заповнюють, а переносять значення з ряд. 17 до ряд. 19 річної декларації.

Врахуйте: значення рядка 19 декларації проводять по особовому рахунку в інтегрованій картці платника. Тому якщо не заповнити ряд. 18 декларації (а перенести розраховане наростаючим підсумком значення ряд. 17 до ряд. 19 декларації), то податок поточного періоду виявиться завищений (і переплачений — якщо платник сплатить цю суму).

Проте оскільки помилка допущена на користь бюджету (податкові зобов’язання завищені й податок переплачений), то ситуація для платника нештрафонебезпечна. Хіба що посадовим особам при перевірці може загрожувати адмінштраф за порушення порядку ведення податкового обліку в розмірі від 5 до 10 нмдг, тобто від 85 до 170 грн (за ст. 1631 КУпАП). Оскільки під час воєнного стану (як і на карантині) від адмінвідповідальності звільнень немає (БЗ 132.03).

І оскільки податкові зобов’язання розраховані неправильно і податок переплатили, помилку краще виправити самостійно.

Як виправити? Для виправлення помилки треба:

виправити помилкову декларацію з податку на прибуток за півріччя. Для цього можна подати уточнюючу декларацію (УД) за півріччя або виправити помилку в поточній декларації за три квартали (подавши з нею додаток ВП).

Оскільки помилка допущена тільки в декларації (й у фінзвітності помилок не було), то повторно переподавати ту саму фінзвітність разом з УД / додатком ВП не треба. Проте позначки про раніше подану фінзвітність у завершальній частині УД / додатка ВП слід поставити (БЗ 102.20.02);

— після виправлень правильно заповнити поточну декларацію за три квартали, тобто заповнити в ній ряд. 18 (куди перенести значення з ряд. 17 декларації за півріччя, див. таблицю):

Фрагмент УД до декларації за півріччя:

Показники

Код рядка

Сума

Податок на прибуток за звітний (податковий) період <…>

17

120

Податок на прибуток за результатами попереднього звітного (податкового) періоду поточного року з урахуванням уточнень (рядок 17 Податкової декларації з податку на прибуток підприємств за попередній звітний (податковий) період поточного року)

18

100

Податок на прибуток, нарахований за результатами останнього (звітного) податкового періоду (рядок 17 - рядок 18) (+, -)

19

20

Виправлення помилок

Збільшення (зменшення) податкового зобов’язання звітного (податкового) періоду, що уточнюється <…>

26

-100

Пеня <…>

29

Сума штрафу (3 %) при відображенні недоплати <…>

30

Врахуйте! Рядків для відображення суми фактичної переплати з податку на прибуток декларація не містить. Тому реальну переплату, що виникла після виправлення помилки, податківці врахують тільки в інтегрованій картці платника.