№78

Податки & бухоблік, жовтень, 2022/№ 78 Інші номери журналу ›
  • Врахували зменшуючі РК лютого — травня не в тому періоді Для безштрафної реєстрації податкових накладних (ПН) / розрахунків коригування (РК) лютого — травня був відведений спеціальний строк — до 15 липня. Проте такий строк СЕА спочатку не враховувала і по-старому підтягувала зменшуючі РК до періоду реєстрації. Утім, з часом СЕА переналаштували, і зменшуючі РК підтягнулися до періоду складання. Платники виявилися заручниками такого переналаштування системи. І їм довелося змінювати період зменшення податкових зобов’язань (ПЗ) за зменшуючими РК лютого — травня і перекидати РК з періоду реєстрації в період складання.
  • Відтермінували податковий кредит — не нарахували компенсуючі ПЗ за п. 198.5 ПКУ Якщо товари, роботи, необоротні активи отримуються для використання в неоподатковуваній діяльності, за ними треба нарахувати компенсуючі податкові зобов’язання (ПЗ), щоб компенсувати суму вхідного ПДВ. А що, якщо за вхідним ПДВ вирішили відкласти відображення податкового кредиту (ПК)? Чи вийде також відкласти і компенсуючі ПЗ? З’ясовуємо.
  • Помилки в ПДВ-мінусі декілька періодів підряд Оскільки від’ємне значення (ВЗ) з ПДВ є перетікаючим і переходить у наступну декларацію, то минулі ВЗ-помилки можуть докотитися до поточного періоду. Тому після виправлень важливо правильно заповнити поточну декларацію і скоригувати в ній суму від’ємного значення. Але що якщо помилки були допущені відразу в декількох періодах і уточнюючих розрахунків (УР) подавалося декілька? Як результати виправлень урахувати в поточній декларації?
  • Неправильно відобразили у 4ДФ негрошовий дохід Якщо маємо справу з негрошовим доходом фізичних осіб, то базу оподаткування ПДФО визначаємо за особливим правилом. По-особливому треба й відображати такий дохід у 4ДФ. При цьому бухгалтери можуть припуститися помилки. Поговоримо про те, якої саме та про шляхи її виправлення.
  • Купили нерухомість у фізособи — ПДФО/ВЗ не сплатили: виправляємося Ваше підприємство придбало у фізособи нерухомість, що оподатковується? Якщо при цьому ви не сплатили ПДФО та ВЗ через те, що це вже зробив продавець, то не варто радіти такій економії. Розповідаємо чому.
  • Не врахували податок попереднього періоду в ряд. 18 декларації з податку на прибуток Квартальні платники податку на прибуток протягом року складають декларацію наростаючим підсумком. Тому для правильного розрахунку податку в поточній квартальній декларації їм слід врахувати дані попереднього кварталу (заповнити рядок 18). Але що якщо цей рядок помилково не заповнили? Наскільки ситуація небезпечна?
  • Помилилися з формою фінзвітності За правилами для різних суб’єктів господарювання передбачена різна фінансова звітність (ФЗ). Наприклад, для малих і мікропідприємств це скорочена ФЗ. Але що якщо подали «чужий» комплект фінансової звітності — не за своєю формою. Наскільки ситуація критична? Чи треба переподавати ФЗ? Розбираємося.
  • Якщо акт на придбані послуги запізнився… на рік Торік не показали в бухобліку придбання послуг — не було акта від виконавця. Акт надійшов лише зараз. Чи можна обмежитись уключенням такого акта до витрат поточного року за датою його отримання і більше нічого не робити?
  • У декларації з єдиного податку не врахували зменшення минулого періоду За ідеєю, спрощена система оподаткування має бути простою і зрозумілою, розрахованою на недосвідченого обивателя. Але, на жаль, це не зовсім так. У декларації з єдиного податку бувають такі ж каверзи, як і в декларації з податку на прибуток. Давайте розглянемо помилку, що часто трапляється: у декларації поточного періоду забули проставити зменшення податку на суму податку попереднього кварталу.
  • У декларації з єдиного податку виправили помилку І кварталу, але не виправили наступні періоди Будь-яку помилку, допущену в декларації, треба виправляти. Проте бувають ситуації, коли виправлення по суті нічого не змінить. Хоч подавай уточнюючу декларацію, хоч ні — від цього нічого не зміниться. Ба більше, ні в тому, ні в іншому випадку податківці не зможуть застосувати санкції.
  • Чек старого РРО без нових реквізитів: штрафонебезпечно чи ні? Підприємство використовує касовий апарат старого зразка (2017 року випуску), але в Державному реєстрі РРО він ще значиться. В касових чеках цього РРО не відображаються всі обов’язкові реквізити. Підакцизними товарами підприємство не торгує. Чи можуть податківці в період воєнного стану накласти штраф у розмірі 150 % виторгу за весь час, відколи такі реквізити стали обов’язковими? Чи можуть прийти з повторною перевіркою цього самого періоду і оштрафувати за те саме ще раз?
  • Помилились із кодом будівлі: уточнюємо податок на нерухомість Підприємство в річній звітності з податку на нерухоме майно на 2022 рік випадково зазначило неправильний код типу об’єкта. Це, у свою чергу, вплинуло на визначення ставки податку і, як наслідок, призвело до заниження річної суми податкових зобов’язань. Як виправити таку помилку? Які особливості воєнного періоду слід при цьому врахувати?
  • Забули про власну нерухомість: виправляємо помилку Підприємство не знало, що воно є платником податку на нерухоме майно. Через це протягом кількох останніх років жодної звітності з цього податку не подавало. Чи не ліпше тепер взагалі проігнорувати подання пропущених декларацій? Якщо ні, то як із найменшими втратами виплутатися з ситуації, що склалася? Надамо свої поради щодо цього.
  • ЄСВ: знайти та виправити Роботодавець, заповнюючи ЄСВшну звітність, пропустив працівника, якому нараховувалася зарплата. Помилку виявили після завершення періоду звітування, коли підраховували страховий стаж для оплати лікарняного листа працівника. Як виправити та чи слід виправлятися? Розбираємося.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі