24.10.2022

Оновлення ІТ-продукту

ІТ-компанія створила програмне забезпечення, яке було визнано НМА. Щоб програмне забезпечення могло виконувати мету його створення, потрібно періодично проводити його оновлення (законодавчі зміни, новітні графічні тенденції, виправлення виявлених некритичних помилок тощо). Куди відносити витрати на такі оновлення НМА?

Бухгалтерський облік. Якщо підприємство протягом строку використання НМА періодично здійснює його оновлення, то щоб зрозуміти, як обліковувати такі оновлення, слід дати відповідь на запитання: до чого воно призведе.

Так, якщо оновлення пов’язані із (п. 18 НП(С)БО 8):

збільшенням первісно очікуваних майбутніх економічних вигод від використання НМА, то на суму понесених витрат слід збільшити первісну вартість НМА;

підтриманням об’єкта в придатному для використання стані та одержання первісно визначеного розміру майбутніх економічних вигод від його використання, то суму таких витрат включають до складу витрат звітного періоду.

У запитанні, що надіслав читач, йдеться про випадок, коли при оновленні НМА відбувається внесення тільки окремих змін до діючого програмного забезпечення, яке визнане НМА. Тобто відбуваються, на наш погляд, оновлення, які пов’язані лише з підтриманням об’єкта НМА в придатному для використання стані. А тому витрати, понесені на здійснення таких оновлень, слід уключати до складу витрат звітного періоду. Тобто на суму таких витрат первісну вартість НМА збільшувати не потрібно.

Лишається запитання:

до яких саме витрат періоду відносити витрати, понесені на такі окремі оновлення програмного забезпечення?

На наш погляд, усе залежить від того, де використовується програмне забезпечення, яке оновлюється. Так, якщо його використовує ІТ-компанія:

1) у виробництві як матеріальних ІТ-продуктів (комп’ютерних ігор чи програм, які продаються на дисках, тощо), так і віртуальних ІТ-продуктів (їх можна скачати із сервера), то витрати на оновлення слід віднести на рахунок 23 «Виробництво»;

2) для отримання роялті, то такі витрати слід відносити до інших витрат діяльності — на субрахунок 949 «Інші операційні витрати».

Податок на прибуток. Коли йдеться про підтримання об’єкта в придатному для використання стані, то і в малодохідників, й у високодохідників все буде за правилами бухобліку. Річ у тому, що ПКУ не містить податкових різниць, пов’язаних із такими операціями.

Отже, витрати на оновлення програмного забезпечення, які пов’язані з підтримкою ІТ-продукту у придатному до використання стані (виправлення помилок чи невеликі косметичні покращення), як у бухгалтерському, так і в податковому обліку вплинуть на фінрезультат однаково, тобто зменшать його.

ПДВ. Якщо ІТ-компанія буде придбавати товари, що були використані при оновленні ІТ-продукту у платника ПДВ чи буде наймати для проведення оновлення ІТ-продукту підрядників (сервісні ІТ-компанії), які також будуть платником ПДВ, то така ІТ-компанія матиме право на податковий кредит. Але щоб таке право виникло, потрібно, щоб постачальник чи надавач послуг зареєстрував в ЄРПН на ІТ-компанію податкові накладні (ст. 198 ПКУ).

Водночас оскільки, зазвичай, ІТ-продукт, в який вносяться зміни, пов’язаний з пільговою діяльністю або з необ’єктною (коли мова йде про отримання роялті), то отриманий податковий кредит йому слід компенсувати згідно з п. 198.5 ПКУ.

Приклад. ІТ-компанія протягом вересня-2022 понесла витрати на оновлення програмного забезпечення, яке використовує для отримання роялті. А саме була нарахована винагорода ФОП за проведення такої операції на суму 50000 грн.

Облік підтримання в робочому стані НМА

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума,

грн

дебет

кредит

1

Відображено витрати, пов’язані з оновленням програмного забезпечення

949

685

50000,00

2

Оплачено послуги з оновлення програмного забезпечення

685

311

50000,00