08.09.2022

Оподаткування лікарняних спеціалістів Дія Сіті

За матеріалами категорії 103.03 Бази знань*.

* zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques.

ВИСНОВОК ДОКУМЕНТА

Дохід спеціаліста Дія Сіті у вигляді лікарняних не включається до складу заробітної плати, тому оподатковується ПДФО за ставкою 18 %

Такий висновок роблять податківці у консультації, що коментується. Чи мають вони рацію? Давайте розберемося.

Насамперед згадаємо, хто вважається спеціалістом резидента Дія Сіті. Відповідно до п.п. 14.1.283 ПКУ це гіг-спеціалісти, які виконують роботу (надають послуги) на замовлення та на користь (в інтересах) резидента Дія Сіті на підставі гіг-контракту, та/або особи, які перебувають із резидентом Дія Сіті у трудових відносинах.

Законодавство надає резидентам Дія Сіті певні преференції щодо оподаткування доходів таких фізосіб. Так, за ставкою 5 % (а не 18 %) оподатковують ПДФО доходи спеціалістів резидента Дія Сіті у вигляді (п.п. 170.141.2 ПКУ):

— заробітної плати;

— винагороди гіг-спеціалістів за гіг-контрактом, у тому числі винагороди за створення та перехід прав на твори, створені за замовленням;

— авторської винагороди за створення службового твору та перехід прав на нього.

А що з лікарняними?

Якщо йдеться про гіг-спеціалістів, то вони отримують не зарплату, а винагороду за гіг-контрактами. При цьому виплата за період тимчасової непрацездатності такою винагородою не є. А отже, лікарняні гіг-спеціалістів мають оподатковуватися ПДФО у загальному порядку за ставкою 18 %.

А от із виплатами за період тимчасової непрацездатності осіб, які працюють у резидентів Дія Сіті на підставі трудових договорів, все не так однозначно.

Податківці з посиланням на Закон України «Про оплату праці» від 24.03.95 № 108/95-ВР та Інструкцію № 5* заявляють, що лікарняні не є заробітною платою. І тому вимагають оподатковувати такі виплати ПДФО за стандартною ставкою 18 %.

* Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 № 5.

Але тут фіскали трохи лукавлять. Так, дійсно, відповідно до згаданих нормативно-правових актів виплати за період тимчасової непрацездатності не належать до фонду оплати праці. Проте для цілей оподаткування ПДФО належність виплати до заробітної плати має визначатися на підставі ПКУ, а не якихось інших документів.

У свою чергу, згідно з п.п. 169.4.1 ПКУ лікарняні розглядаються як заробітна плата. Про це неодноразово нагадували й самі податківці (див., наприклад, роз’яснення з підкатегорії 103.08.04 БЗ). Та й у 4ДФ Об’єднаної звітності виплати за період тимчасової непрацездатності відображаються разом із заробітною платою з ознакою доходу «101». З цього випливає логічний висновок: до лікарняних осіб, які працюють у резидента Дія Сіті на підставі трудових договорів, слід застосовувати ставку ПДФО 5 %.

Таким чином, на наш погляд, виплати за період хвороби резиденти Дія Сіті мають оподатковувати ПДФО за ставкою:

— 18 %, якщо йдеться про гіг-спеціалістів, які працюють на підставі гіг-контрактів;

— 5 %, якщо виплати здійснюються фізособам, які прийняті на роботу на підставі трудових договорів.

Проте податківці вимагають від резидентів Дія Сіті усі лікарняні оподатковувати за ставкою 18 %, незалежно від того, кому вони виплачуються, — працівникам чи гіг-спеціалістам.

Зверніть увагу! Крім лікарняних, є ще ціла низка виплат, по яких не можна орієнтуватися на Інструкцію № 5 з метою оподаткування ПДФО. Наприклад, дарунки від роботодавця входять до фонду оплати праці у складі інших заохочувальних та компенсаційних виплат (п.п. 2.3.2 Інструкції № 5). Водночас, з погляду ПКУ, дарунки від юридичних осіб є додатковим благом. Отже, резиденти Дія Сіті не можуть їх оподатковувати за ставкою 5 %. Цікаво, що про це скажуть податківці...