№67

Податки & бухоблік, вересень, 2022/№ 67 Інші номери журналу ›
  • Підтвердження неможливості — розбираємося з деталями Ми вже поінформували вас про те, що Мінфін нарешті затвердив порядок підтвердження можливості/неможливості виконання платником податкових зобов’язань*. Тепер настав час детальніше розібратися з цим документом.
  • Чергові валютні зміни: платіть своєю інвалютою, ЗЕД-залік заборонено та інше Постанова Правління НБУ від 02.09.2022 № 197
  • Волонтерсько-благодійні зміни в ПКУ 02.09.2022 набрали чинності зміни, внесені в ПКУ Законом України від 15.08.2022 № 2516-IX, а на наступний день — 03.09.2022 — зміни в ПКУ, але внесені вже Законом України від 15.08.2022 № 2520-IX. Основна частина цих змін призвана сприяти розвитку волонтерської діяльності та діяльності неприбуткових установ та організацій в умовах збройної агресії РФ проти України. Також підкориговано умови надання окремих видів благодійної допомоги. Пропонуємо проаналізувати, що цікавого ми з вами отримали від законодавців.
  • Як замінити відсутнього працівника? Робота є, а працівника немає. Знайома ситуація? І якщо за мирних часів відсутність працівника найчастіше була обумовлена його відпустками або хворобою, то воєнне життя додало й інших підстав. Це і перебування працівників на військовій службі, і довготривала відпустка без збереження зарплати через те, що працівники виїхали в іншу частину України або за кордон, і подекуди відсутність з нез’ясованих причин. Про варіанти заміни відсутнього працівника читайте у нашій статті.
  • Штрафи за неподання «тютюнових» та «алкогольних» звітів Податківці останнім часом все частіше штрафують за неподання, несвоєчасне подання, помилки в показниках «тютюнових» звітів № 1-ОТ та № 3-РС. Зокрема, штрафують навіть тих госпсуб’єктів, які працюють виключно з рідинами, що використовуються в електронних сигаретах (РЕС)! Наших читачів цікавить, чи взагалі правомірне застосування таких штрафів (а також штрафів за аналогічні «алкогольні» звіти)? І зокрема, чи правомірне воно зараз — під час карантину та воєнного стану? Та чи правомірні такі дії якщо звіти не подавались тільки щодо РЕС, до яких вони взагалі не пристосовані?
  • Помилки ФОП-новачків: як зарадити? Наразі багато фізосіб реєструються як ФОП. І не дивно, що у новачків трапляються помилки. Сьогодні ми допоможемо розібратися з основними. Отже, що робити, якщо ФОП: 1) вчасно не подав заяву на спрощенку? 2) працював без РРО(ПРРО), а він був потрібен? 3) перебуваючи в групі 2, здав приміщення в оренду загальносистемнику; 4) у декларації єдиноподатника показав основний КВЕД замість фактичного; 5) перейшов на ЄП за ставкою 2 %, але не подав декларацію єдинника за період до переходу? Вихід із усіх цих ситуацій є!
  • Форма № 20-ОПП: якщо офіс відсутній Розглянемо декілька цікавих питань, які стосуються подання та заповнення ф. № 20-ОПП. Як бути, якщо підприємство надає лише електронні, комп’ютерні послуги і не має офісу та інших фактичних місць здійснення діяльності? Що зазначати в цьому випадку у ф. № 20-ОПП? А також актуальне вже для платників ПДВ питання: досить часто податківці не приймають Таблицю даних у зв’язку з недостатністю основних засобів, чи потрібно/доцільно в цьому випадку у ф. № 20-ОПП детально прописувати наявні основні засоби?
  • Чи можна через уточненку повернути відкладений податковий кредит? За деякими вхідними податковими накладними (ПН) податковий кредит (ПК) ще не відображали (вирішили притримати з урахуванням строку 365 днів). Чи можна повернутися до звітного періоду, що вже минув, і за допомогою уточнюючого розрахунку (УР) відновити ПК за такими відкладеними ПН (оскільки в такому періоді виявили помилку — заниження податкових зобов’язань (ПЗ) — і одночасно з додаванням ПЗ хочемо додати і ПК, щоб не виникло недоплати)?
  • Виплата лікарняних зі свого карману та залік із ФСС: чи буде нецільове використання? ФСС не квапиться фінансувати заяви-розрахунки для надання матзабезпечення працівникам. Хто ж не стикався з такою ситуацією? І ось підприємство вирішило взяти ініціативу в свої руки й виплатити працівникам допомогу по тимчасовій непрацездатності за рахунок власних коштів. Пропонуємо дізнатися про те, як на це відреагував Фонд соціального страхування і яку позицію з цього приводу займає Верховний Суд.
  • Оренда держмайна: звільнення від плати і коригування ПДВ За матеріалами категорії 101.12 Бази знань*
  • Засновник юрособи придбаває у неї товар як ФОП: які наслідки? Чи має право засновник підприємства придбати у свого підприємства як ФОП товар для подальшої реалізації у своїх магазинах? Чи діє тут закон про пов’язаних осіб і які наслідки здійснення такої операції для всіх суб’єктів?
  • Оподаткування лікарняних спеціалістів Дія Сіті За матеріалами категорії 103.03 Бази знань*.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі