19.09.2022

Перевезення вантажу за кордоном: яка ставка ПДВ?

На міжнародне перевезення вантажу (українським перевізником) з України в Німеччину (Берлін) і далі — до іншого міста Німеччини (Бонн) оформлено дві СMR за маршрутом: Україна — Берлін і Берлін — Бонн. Як оподатковується ПДВ друге перевезення?

Питання, очевидно, пов’язане з тим, що в цьому випадку міжнародне перевезення вантажу поділене на два відрізки, оформлених окремими перевізними документами (СМR). Причому друга частина маршруту пролягає по території однієї і тієї ж держави (Німеччини). Звідси і сумніви: чи можна до другої частини перевезення (як до міжнародної) застосувати нульову ставку ПДВ (0 %)?

Побоювання виникають тому, що, наприклад, згідно зі ст. 1 Закону України «Про автомобільний транспорт» від 05.04.2001 № 2344-III міжнародні перевезення пасажирів та вантажів — це перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом з перетином державного кордону. А на другій ділянці жодного перетину кордону не відбувається, оскільки перевезення здійснюється в межах однієї зарубіжної країни (Німеччини). Хоча насправді така ділянка просто є закінченням здійснюваного міжнародного перевезення.

Проте слід врахувати, що в питаннях оподаткування пріоритет мають норми ПКУ. Тому в податковому обліку треба орієнтуватися передусім на ПКУ-правила. А п.п. «в» п.п. 195.1.3 НКУ встановлено, що міжнародні перевезення вантажів автомобільним транспортом оподатковуються за нульовою ставкою ПДВ. Причому для цілей п.п. 195.1.3 ПКУ (як у ньому далі уточнюється) перевезення вважається міжнародним, якщо таке перевезення здійснюється за єдиним міжнародним перевізним документом. І для автомобільних перевезень таким єдиним міжнародним перевізним документом, зокрема, може бути міжнародна автомобільна накладна (див. УПК, затверджену наказом ДПСУ від 06.07.2012 № 610).

Як бачимо, в податковому обліку встановлені свої вимоги до міжнародних перевезень. І головна умова для застосування в ПДВ-обліку до перевезення ставки 0 % — наявність єдиного міжнародного перевізного документа. А він у цьому випадку є. Тож умови для застосування нульової ставки дотримуються. Тому перевезення за кордоном (доставка вантажу по території Німеччини) за наявності СМR повинне оподатковуватися як міжнародне перевезення за ставкою ПДВ 0 %.

Також зазначте собі: навіть у тому випадку, коли міжнародне перевезення вантажу здійснюється послідовно декількома перевізниками, можна обійтися однією СМR. У такому разі в СМR у гр. 16 зазначають першого перевізника, а в гр. 17 — подальшого перевізника. Тоді питання із застосуванням нульової ставки ПДВ і зовсім не виникне.

А ось коли міжнародне перевезення здійснює перевізник-нерезидент, такі операції не підпадають під об’єкт оподаткування незалежно від замовника перевезення (тобто незалежно від того, кому — замовнику-резиденту чи замовнику-нерезиденту — такі послуги перевезення надаються).