№70

Податки & бухоблік, вересень, 2022/№ 70 Інші номери журналу ›
  • Міжнародні перевезення і ПДВ Для міжнародних перевезень установлені особливі правила оподаткування — до них застосовують нульову ставку ПДВ. Свої ПДВ-особливості передбачені і для послуг, пов’язаних з міжнародним перевезенням (транспортно-допоміжних і транспортно-експедиторських послуг). Тому поговоримо про ПДВ-облік міжнародних перевезень детальніше.
  • Подання автотранспорту для міжнародного перевезення Для перевезення вантажу з Польщі в Україну замовник також оплачує подання порожнього автотранспорту з України в Польщу. СМR складена на перевезення вантажу з Польщі в Україну (на подання автотранспорту СМR не виписується). Чи оподатковується за ставкою 0 % подання автотранспорту з України в Польщу (коли транспорт іде порожняком)?
  • Водій порушив правила дорожнього руху. Хто сплачує адмінштраф? Штрафів, на які може претендувати ☺ водій, сила-силенна. Більше шансів, мабуть, тільки у бухгалтера. Причому останньому інколи доводиться розгрібати наслідки не тільки власних провин, а й провин водіїв, що працюють на підприємстві. Ну ось, наприклад, повертається водій з рейсу і подає вам авансовий звіт із квитанцією про сплату штрафу за перевищення швидкості. Або розлючений директор кладе вам на стіл виписану на його ім’я постанову про штраф за неправильне паркування, хоча сам навіть авто керувати не вміє. І що з усім цим робити? Аби ви мали хоча б загальне уявлення, пропонуємо цю коротеньку статтю.
  • Перевізник та/або експедитор — нерезиденти: що з податком на репатріацію? В умовах війни, а надто коли українських чоловіків (у тому числі водіїв) масово не випускають за кордон, питання із залученням до перевезень нерезидентів набуло підвищеної актуальності. Відповідно також зросли випадки виплат нерезидентам за послуги з перевезення та транспортно-експедиторські послуги. Чи потрібно з таких виплат утримувати податок на репатріацію? Давайте розберемося разом!
  • Перевезення вантажу за кордоном: яка ставка ПДВ? На міжнародне перевезення вантажу (українським перевізником) з України в Німеччину (Берлін) і далі — до іншого міста Німеччини (Бонн) оформлено дві СMR за маршрутом: Україна — Берлін і Берлін — Бонн. Як оподатковується ПДВ друге перевезення?
  • Доставка імпортного товару до декількох пунктів в Україні При міжнародному перевезенні (ввезення з Польщі) частина ввезеного товару залишиться у Львові, а частина буде доставлена в інше місто — Житомир. За якою ставкою ПДВ оподатковується перевезення на українській ділянці по маршруту Львів — Житомир?
  • Подорожні листи одним почерком? Ну то й що?! Підприємство використовує автотранспорт для доставки власної продукції. ТТН формуються автоматично. Подорожні листи вже потім пише бухгалтер (є додаткові витрати палива, які потрібно включити), і виходить, що всі водії мають один почерк. Чи можна встановити на підприємстві так, що показники спідометра, залишки в баку тощо водій передає диспетчеру (чи особі, на яку покладено такі обов’язки), яка вносить дані до програми і потім друкує подорожні листи, що слугують підставою для списання витрат пального?
  • Оформлюємо ТТН: мені не треба твоя робота, аби я бачив, як ти мучишся Чули? Виявляється, перед самою війною уряд скасував Перелік документів, необхідних для перевезення вантажу автотранспортом*. То що, нарешті ТТН послали в пекло услід за подорожніми листами? На жаль, ні. ☹ Існування ТТН урегульовано Законом № 2344**, і, схоже, помирати вона не збирається. Навпаки, електронізується і, як колись податкова накладна, готується до суцільної реєстрації (про це — у «Податки & бухоблік», 2022, № 50***). Тож нам не залишається нічого іншого, як укотре відповідати на ваші запитання щодо оформлення ТТН.
  • Як розблокувати податкову накладну на перевезення? Заблоковано податкову накладну (ПН) на транспортні перевезення. Які розблокувальні документи подавати?
  • Послуги з перевезення надає ФОП: про ПДВ-облік та ф. № 20-ОПП ФОП збирається надавати транспортні послуги з перевезення вантажів. У нього (як у фізичної особи) є у власності декілька вантажних автомобілів з причепами. Ще кілька автомобілів планується взяти в оренду. Виникає два запитання: 1. Чи матиме він право на податковий кредит при придбанні ПММ та запчастин, які будуть використані для ремонту автомобіля? 2. Чи треба подавати ф. № 20-ОПП з інформацією про ці автомобілі і як її заповнювати?
  • Перевезення по Україні для нерезидента ФОП — резидент України надає послуги з перевезення вантажу по території України для нерезидента. Зазначений нерезидент купує товари в українського продавця і залучає до перевезень українського ФОП. Яким чином оподатковуються зазначені операції і як краще оформити, що товар нерезидента забирає ФОП, не зазначений у договорі купівлі-продажу між резидентом і нерезидентом?
  • Імпортний товар минає склад імпортера: що зазначати у CMR Резидент придбаває товар у нерезидента та ввозить його з-за кордону для продажу на території України. При цьому товар направляється безпосередньо на склад українського покупця (якому товар продає імпортер), оминаючи склад імпортера. CMR виписана на резидента-імпортера (а не покупця, якому товар заходить на склад). Чи може імпортер ставити у CMR відмітку про отримання товару? Імпортер не є присутнім при отриманні товару, фактично його приймає український покупець. Постачання здійснюється на умовах постачання DAP.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі