29.09.2022

Військовий облік жінок: так ставати чи не ставати?

Новина про необхідність стати на військовий облік практично всім жінкам нікого не залишила байдужим. Була навіть петиція про скасування розширеного переліку професій, представниці яких є військовозобов’язаними. Були обіцянки все переглянути. Що ж маємо сьогодні? Розбираємося.

Хвилинка історії

З чого все почалося? З 23.04.2021 ч. 11 ст. 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 № 2232-XII (далі — Закон № 2232) запрацювала в новій редакції. Що змінилось? Право формувати перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, було передано від КМУ до Міноборони.

Здавалося б, ну які підстави для хвилювання? Жінок і раніше брали на військовий облік. Просто перелік складе та затвердить Міноборони.

Але Міноборони розстаралося й перелік вийшов настільки глобальним, що відповідно до нього практично всі жінки повинні були стати на військовий облік.

Реакція жінок була бурхлива. У відповідь вони почули обіцянки внести зміни до Закону № 2232 та переглянути перелік у бік зменшення. Що наразі виконано?

Що говорить Закон?

Частиною 11 ст. 1 Закону № 2232 встановлено, що жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міноборони, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, беруться на військовий облік військовозобов’язаних.

Ні про яку добровільність в ньому наразі не йдеться.

Щоправда, є законопроєкт від 28.12.2021 № 6482 (далі — законопроєкт № 6482), який

пропонує запровадити добровільну (за власним бажанням) постановку на військовий облік жінок, окрім жінок, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з медичною діяльністю

Цей законопроєкт прийнятий ВРУ за основу та готується за скороченою процедурою до другого читання.

А що з Переліком?

Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, затверджений наказом Міноборони від 11.10.2021 № 313 (далі — Перелік військовозобов’язаних).

Як і обіцяло Міноборони, цей Перелік зазнав змін.

Професії, споріднені з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, знатно «прорідили». Про те, які професії/спеціальності залишилися в Переліку військовозобов’язаних, читайте в статті «Військовозобов’язані жінки: хто потрапив в Перелік?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 23.

Увага! Навіть якщо ви знайшли свою професію/спеціальність у цьому Переліку, бігти ставати на облік не потрібно.

Дату, з якої мали забезпечити взяття на військовий облік військовозобов’язаних жінок, перенесено на рік. 1 жовтня 2022 року замінили на 1 жовтня 2023 року

Відповідні зміни Міноборони внесло наказом від 06.09.2022 № 259 у свій же наказ від 07.02.2022 № 35.

Це було зроблено для того, щоб у законодавців був час для внесення змін до ч. 11 ст. 1 Закону № 2232 щодо добровільності постановки жінок на військовий облік.

Тож заборон на виїзд жінкам за кордон з 1 жовтня 2022 року немає.

Висновки

  • Норми щодо обов’язкового взяття на військовий облік жінок певних професій/спеціальностей запроваджені ст. 1 Закону № 2232.
  • Законопроєктом № 6482 планується внести зміни до ст. 1 Закону № 2232 та скасувати обов’язкову постановку жінок на військовий облік, окрім жінок, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з медичною.
  • Міноборони на рік відтермінувало строк взяття жінок на військовий облік — до 1 жовтня 2023 року. Це зроблено для того, щоб надати законодавцям час внести зміни до Закону № 2232.
  • Заборони на виїзд жінкам за кордон з 1 жовтня 2022 року немає.