Теми статей
Обрати теми

Військовозобов’язані жінки: хто потрапив в Перелік?

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Пам’ятаєте баталії, які розвернулися у грудні минулого року, щодо розширення переліку спеціальностей та професій, після одержання яких жінки повинні стати на військовий облік військовозобов’язаних? Були петиції про скасування сього переліку, обіцянки Міноборони переглянути його «в бік зменшення та здорового глузду»… І ось маємо можливість оцінити результат виконаної роботи.

Хто порушник спокою?

З 23.04.2021 ч. 11 ст. 1 Закону України від 25.03.92 № 2232-XII запрацювала в новій редакції. У результаті право формувати перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, було передано від КМУ до Міноборони.

Міноборони розстаралося й перелік вийшов настільки глобальним, що відповідно до нього практично всі жінки повинні були стати на військовий облік. Ну далі ви пам’ятаєте (див вище). ☺

Тож маємо спробу № 2.

01.04.2022 набрав чинності наказ Міноборони від 07.02.2022 № 35. Він фактично повністю (включаючи й назву) виклав в новій редакції наказ Міноборони від 11.10.2021 № 313, яким було затверджено попередній перелік.

Ба більше! Замість одного переліку наказом Міноборони від 07.02.2022 № 35 було затверджено цілих два переліки.

Перший — Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних (далі — Перелік зобов’язаних).

Другий — Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями. Тут наведені практично всі цивільні спеціальності/професії та їх відповідні військові аналоги. Цей Перелік нам не цікавий.

Розглянемо краще Перелік зобов’язаних та з’ясуємо, кому з жінок «світить» постановка військовий облік.

Вони в Переліку

Жінки зобов’язані звернутися до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) за місцем реєстрації з ціллю постановки на військовий облік військовозобов’язаних, якщо мають:

1) спеціальність:

— хімія, хімічні технології та інженерія, біологія;

— телекомунікації та радіотехніка;

— інженерія програмного забезпечення, комп’ютерні науки, інформаційні системи та технології, комп’ютерна інженерія, системний аналіз, кібербезпека, мікро- та наносистемна техніка, автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології;

— метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка;

— науки про Землю, географія, фізика та астрономія;

— харчові технології, технологія виробництва і переробки продукції тваринництва;

— забезпечення військ, озброєння та військова техніка, технології легкої промисловості;

— фізична терапія, ерготерапія, медична та психологічна реабілітація, громадське здоров’я, фізична реабілітація, промислова фармація, санітарія і експертиза;

— стоматологія, медицина, медсестринство, фармація, технології медичної діагностики та лікування;

— біомедична інженерія, біотехнології та біоінженерія;

— ветеринарна медицина, ветеринарна гігієна;

— облік і оподаткування, маркетинг, менеджмент, підприємництво, економіка, фінанси, банківська справа та страхування;

— видавництво та поліграфія;

— психологія, соціальна робота, соціальне забезпечення та/або

2) професію:

— професіонали в галузі наук про життя та медичних наук, професіонали в галузі медицини (крім медичних сестер), професіонали в галузі лікувальної справи, професіонали в галузі стоматології, наукові співробітники (стоматологія), стоматологи, професіонали в галузі фармації, провізори, професіонали в галузі медико-профілактичної справи, наукові співробітники в галузі медико-профілактичної справи, інші професіонали в галузі медицини (крім сестринської справи та акушерства), допоміжний персонал у галузі сучасної медицини, фізіотерапії, фармації (крім медичних сестер), медичні асистенти, дантисти-асистенти, фізіотерапевти та масажисти, фармацевти, інші асистенти професіоналів в галузі сучасної медицини (крім медичних сестер);

— професіонали в галузі патології, токсикології, фармакології, фізіології та епідеміології, патологи, токсикологи, фармакологи, фізіологи та епідеміологи, наукові співробітники (лікувальна справа), лікарі, фахівці в галузі медико-профілактичної справи, професійні медичні сестри та акушерки, професіонали в галузі сестринської справи та акушерства, медичні сестри та акушерки, гігієністи, окулісти та оптики, медичні сестри та акушерки, що асистують професіоналам, помічники професіоналів-акушерів ;

— оператори медичного устаткування, робітники, що обслуговують устаткування з виробництва фармацевтичних продуктів та косметичних засобів, керівники підрозділів в охороні здоров’я;

— професіонали в галузі ветеринарної медицини, ветеринари, асистенти ветеринарів, допоміжний персонал у галузі ветеринарії;

— менеджери (управителі) на пошті та зв’язку, службовці, що зайняті на пошті та подібними роботами;

— кухарі;

— перекладачі та усні перекладачі.

Зверніть увагу: в оновленому Переліку зобов’язаних сильно «покосили» професії, споріднені з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних.

Так з нього ВИКЛЮЧИЛИ назви професій керівників фінансових, бухгалтерських, економічних підрозділів та інших керівників, менеджерів (управителів) з бухобліку, консультацій з питань комерційної діяльності та управління, менеджерів (управителів) з бухобліку, професіоналів в галузі аудиту та бухобліку, наукових співробітників (аудит, бухоблік), аудиторів та кваліфікованих бухгалтерів, бухгалтерів та касирів-експертів, реєстраторів бухгалтерських даних.

А тепер питання для допитливих:

чи підлягає військовому обліку військовозобов’язаних жінка, яка працює бухгалтером але не має відповідної профільної освіти (самоучка)?

Вважаємо, що ні, якщо вона не має спеціальності, що потрапила у Перелік зобов’язаних. Пояснимо свою позицію.

В Переліку зобов’язаних окремо наведені спеціальності та професії, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних.

Професія — це здатність виконувати подібні роботи, які вимагають від особи певної кваліфікації (див. Загальні положення Класифікатора професій ДК 003:2010). Коди професій та відповідні їм професійні назви робіт вказані в нелюбимому багатьма роботодавцями Класифікаторі професій ДК 003:2010. Користуючись ними ми утворюємо назви посад та робіт, на які приймаємо працівника.

Тобто, бухгалтер — це професія, що має код КП 3433. Такої професії немає в Переліку зобов’язаних серед професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних.

Проте це не означає, що жінка-бухгалтер не повинна ставити на військовий облік. Важлива ще й спеціальність, що отримана нею.

На відміну від професії, яку можна як здобути в навчальному закладі, так і набути в процесі роботи, спеціальність набувається в процесі навчання та потребує відповідного підтвердження. Наприклад, коди та найменування спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти, затверджені постановою КМУ від 29.04.2015 № 266 (ср. ). Саме назву спеціальності зазначають, наприклад, на дипломах про вищу освіту (науковий ступінь).

Так формально підлягає взяттю на військовий облік військовозобов’язаних, наприклад, жінка, яка навчалася в виші та отримала спеціальність метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка, проте працює все життя бухгалтером. ☹ Адже отримана нею спеціальність є в Переліку зобов’язаних. Проте, звісно, останнє слово тут за ТЦК та СП.

Чи вже бігти?

Ви знайшли свою спеціальність/професію чи спеціальність/професію найманих працівників в Переліку зобов’язаних. Звісно, виникають питання: що хапати та як швидко бігти?

Почнемо з кінця. Бігти зараз нікуди не треба.

Взяття на військовий облік військовозобов’язаних жінок, що мають спеціальність та/або професію зазначену в Переліку зобов’язаних, буде проводитися з 01.10.2022

Щодо процедури, то раніше ЗСУ роз’яснювала, що вона буде стандартною та не відрізнятиметься від взяття на військовий облік чоловіків. Наводити перелік документів, які знадобляться для постановники на облік, не будемо. Адже ми з вами зараз живемо в такий час, коли все може змінитися за мить.

Ще один важливий момент. Те що ваша спеціальність/професія в переліку не означає, що вас 100 % візьмуть на військовий облік військовозобов’язаних. Ви ще повинні бути придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком (18 — 60 років).

Проте, якщо з документами та висновком військово-лікарської комісії все гаразд, отримаєте військово-обліковий документ. Його потрібно буде пред’явити роботодавцеві, у тому числі при прийнятті на роботу

Військові збори також можуть стати для вас реальністю.

Щодо призову. У мирний час жінки можуть бути прийняті на військову службу та службу у військовому резерві тільки в добровільному порядку (за контрактом).

А ось у воєнний час, дійсно, може світити призов на військову службу чи залучення для виконання робіт із забезпечення оборони держави.

Висновки

  • Міноборони скоротив Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних.
  • Взяття на військовий облік військовозобов’язаних жінок, що мають спеціальність/професію зазначену в Переліку, буде проводитися з 01 жовтня 2022 року
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі