06.04.2023

Неприбуткові організації подають мікрофінзвітність: нагадування від Мінфіну

Лист Мінфіну від 10.03.2023 № 41010-07-10/6640

Висновок документа

Неприбуткові організації складають фінансову звітність мікропідприємства (тобто мікрофінзвітність за формами № 1-мс і 2-мс) згідно з НП(С)БО 25. Проте за бажанням вони можуть складати повну фінансову звітність за формами з НП(С)БО 1

Роз’яснення Мінфіну не можна назвати якимись сенсаційними. Вони базуються на нормах законодавства. Тому узагальнивши такі норми і відштовхуючись від них, Мінфін, по суті, лише нагадав, яку фінзвітність (ФЗ) подають неприбуткові організації (НПО).

Для НПО — мікроФЗ. Передусім, Мінфін звернув увагу на те, що згідно з ч. 3 ст. 11 Закону про бухоблік* для непідприємницьких товариств установлена скорочена за показниками фінансова звітність у складі двох форм: Балансу та Звіту про фінансові результати. При цьому зміст і форми такої фінансової звітності — підкреслив Мінфін — визначені НП(С)БО 25 «Спрощена фінансова звітність».

Тому, як передбачено п.п. 2 п. 2 розд. I НП(С)БО 25, непідприємницькі товариства складають скорочену фінансову звітність мікропідприємства — так звану «мікрофінзвітність». Тобто складають:

— Баланс (за ф. № 1-мс) і

— Звіт про фінансові результати (за ф. № 2-мс).

А це, у свою чергу, означає, що будь-які НПО:

складають тільки річну мікрофінзвітність (оскільки згідно з п. 2 Порядку № 419** для них звітний період — рік; а ось квартальну не складають);

подають таку річну мікрофінзвітність: статистиці — не пізніше 28 лютого (п. 5 Порядку № 419) і податківцям — разом зі Звітом НПО в 60-денний строк (пп. 46.2, 133.4.7, 49.18.3 ПКУ).

* Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 № 996-XIV.

** Порядок подання фінансової звітності, затверджений постановою КМУ від 28.02.2000 № 419.

Повна ФЗ — за бажанням. Утім, Мінфін нагадав, що в НПО є право вибору. І неприбутківці можуть самостійно визначати доцільність складання повної фінансової звітності. Тому НПО можуть за бажанням застосовувати НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» і складати за загальними правилами повну фінансову звітність. Оскільки така можливість передбачена п. 2 розд. ІІ НП(С)БО 1 (ср. ).

Позиція фіскалів. Що ж, сподіваємося, що такі роз’яснення профільного відомства нарешті почують і фіскали! Оскільки раніше в податківців із цього приводу була своя позиція. Фіскали такі фінзвітні норми чомусь ігнорували, «ділили» НПО на категорії (великі/середні/малі/мікро-) і вимагали подавати відповідно: від мікроНПО — мікроФЗ (за ф. № 1-мс, № 2-мс), від малих НПО — малу ФЗ (за ф. № 1-м, № 2-м), а від усіх інших НПО — повну ФЗ (тобто подавати зі Звітом НПО всі 5 форм). Хоча законні підстави для подібних вимог були відсутні, оскільки для всіх НПО встановлена мікроФЗ (і тільки за бажанням — повна ФЗ).

Щоправда, консультація податківців з такими висновками поміщена в недіючі (діяла до 17.02.2023, див. БЗ 102.20.02). І нової на зміну їй поки не з’явилося. Тому сподіваємося, що в нових роз’ясненнях фіскалів таких суперечностей більше не виникне.