27.04.2023

Закордонна вагітність

Працівниця оформила відпустку за свій рахунок на період дії воєнного стану та виїхала за кордон. Вона була на зв’язку, але замовчувала факт вагітності. Дізналися про все вже після народження дитини. Як правильно вчинити? Чи можливо відправити працівницю у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами? Якщо так, то який потрібен пакет документів, враховуючи, що вона народжувала в іншій країні? Чи має право роботодавець у такому випадку звільнити працівницю, наприклад, за замовчування інформації?

Цікава ситуація? Так! А ще доволі поширена сьогодні. Тож розглянемо, як її «розрулити».

Почнемо з того, що з травня 2022 року МОЗ наказом від 22.04.2022 № 675 спростило процедуру формування листків непрацездатності для вагітних українок, що у зв’язку з війною опинилися за кордоном.

Лікуючі лікарі, які ведуть вагітність в амбулаторних умовах, отримали право на період дії воєнного стану формувати медвисновки за категорією «вагітність та пологи» без особистого огляду таких жінок, за результатами дистанційної взаємодії з ними. Така

дистанційна взаємодія може здійснюватися, зокрема, шляхом консультування, опитування, обміну інформацією за допомогою технічних засобів електронних комунікацій

Тобто жінка повинна зв’язатися зі своїм лікарем, який вів її вагітність до виїзду за кордон, та заявити про бажання сформувати медичний висновок про тимчасову непрацездатність дистанційно. Лікар перевірить наявні попередні медичні записи про вагітність та створить відповідний медвисновок, що стане підставою для автоматичного створення е-лікарняного.

Якщо ж жінка завагітніла вже після виїзду та бажає мати листок непрацездатності, то в період дії воєнного стану та протягом 3 місяців з дня його припинення або скасування медичний висновок за категорією «вагітність та пологи» може формуватися лікарем на підставі медичних записів, які внесені таким лікарем відповідно до виданих за кордоном медичних документів (їх копій), що підтверджують вагітність та пологи.

Такі медичні документи (їх копії) можуть бути надіслані поштою або надані лікарю за допомогою технічних засобів електронних комунікацій (електронна пошта, мобільні застосунки, соціальні мережі тощо). Тобто особиста присутність пацієнта на прийомі не є обов’язковою.

Зверніть увагу! Необхідність перекладу державною мовою підтвердних документів визначає лікар у випадках, коли неможливо сформувати медичний запис з використанням мови оригіналу медичного документа. Це прямо зазначено в п. 10 розд. IV Порядку формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, затвердженому наказом МОЗ від 01.06.2021 № 1066.

Якщо ж без перекладу іноземних медичних документів не обійтись, то такий переклад повинен бути нотаріально завірений.

Цікавий момент. За роз’ясненням МОЗ від 28.03.2023, якщо пацієнт не мав змоги надіслати документи лікарю з-за кордону, то він може звернутися до свого сімейного лікаря після повернення в Україну протягом року від строку лікування. При цьому медичний висновок буде сформований тими датами, що зазначені в іноземних медичних документах.

Після формування листка непрацездатності працівниця отримає право на допомогу по вагітності та пологах. Але тільки у разі, якщо звернення за її призначенням надійшло не пізніше 6 календарних місяців після закінчення непрацездатності по вагітності та пологах (ч. 5 ст. 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-XIV).

Що стосується відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, то, в принципі, призначення та виплату допомоги можна здійснити й без її оформлення, лише на підставі листка непрацездатності по вагітності та пологах. Адже у випадку, що розглядається, її доведеться оформлювати «заднім числом».

Проте у разі призначення допомоги по вагітності та пологах відпустку за свій рахунок, в якій перебувала працівниця, слід перервати з дати початку тимчасової непрацездатності по вагітності та пологах, зазначеної в лікарняному, та відобразити інформацію про початок/закінчення періоду тимчасової непрацездатності по вагітності та пологах в Д5 Об’єднаного звіту.

Якщо ж працівниця вирішить не заморочуватися з лікарняним листком по вагітності та пологах, то вона може й далі перебувати у відпустці без збереження зарплати або ж перервати таку відпустку та оформити відпустку для догляду за дитиною до 3 років.

Зауважимо, що біженки з України, які народили дитину за кордоном, можуть отримати свідоцтво про народження дитини в українському консульстві або дипломатичній установі за місцем народження дитини або перебування одного з батьків (див. роз’яснення спеціаліста Мін’юсту).

Що стосується звільнення працівниці у зв’язку з неповідомленням інформації про вагітність, то цей факт не є підставою для припинення/розірвання трудового договору. Ба більше, відповідно до ст. 184 КЗпП звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до 3 років з ініціативи роботодавця не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням.

Обов’язкове працевлаштування зазначених жінок здійснюється також у випадках їх звільнення після закінчення строкового трудового договору.

На період працевлаштування за ними зберігається середня заробітна плата, але не більше 3 місяців з дня закінчення строкового трудового договору.