13.02.2023

Витрати неприбуткових організацій

Для збереження неприбуткового статусу неприбутковим організаціям необхідно пам’ятати про умови використання отриманих доходів. Про те, що це за умови, на що НПО дозволено/заборонено використовувати доходи і що допускається у зв’язку з воєнним станом, зараз поговоримо.

Як НПО може використовувати доходи?

До використання доходів НПО в п. 133.4 ПКУ висуваються певні умови. Важливо, щоб доходи використовувалися НПО за дозволеними напрямами, тобто:

Умови використання доходів НПО

Таким чином, отримані доходи НПО може витрачати виключно на своє утримання і здійснення статутної діяльності. А ось розподіляти їх серед «своїх» (членів/працівників/пов’язаних осіб) не має права.

Важливо! За порушення таких умов і витрачання коштів на інші цілі (зокрема, розподіл доходів між засновниками/членами/працівниками) неприбуткову організацію можуть позбавити НПО-статусу і виключити з Реєстру НПО. На додаток тут у НПО виникнуть і податкові наслідки — з нецільового використання доходів доведеться заплатити податок на прибуток (пп. 133.4.3, 133.4.4 ПКУ).

Виплати за ЦПД. Утім, врахуйте, що НПО дозволяється здійснювати виплати (у тому числі за цивільно-правовими договорами — ЦПД) своїм членам, засновникам, працівникам тощо, але тільки за умови, якщо такі виплати пов’язані з фінансуванням витрат на утримання НПО або здійснення статутної діяльності (тобто здійснюються за двома дозволеними напрямами). Тоді такі ЦПД-виплати розподілом доходів (порушенням) не вважаються, а для НПО це звичайні витрати (БЗ 102.04; консультація ГУ ДПС у м. Києві від 30.01.2023).

Тому НПО може купити в члена/учасника/працівника товар або якісь роботи/послуги (наприклад, орендувати майно), якщо такі витрати відповідають цілям, визначеним у п.п. 133.4.2 ПКУ (тобто йдуть на утримання НПО або пов’язані з веденням статутної діяльності). Загалом, запам’ятайте:

витрати неприбуткової організації мають бути пов’язані зі статутною діяльністю або спрямовані на утримання НПО

Витрати на утримання НПО. Звичайно ж, у НПО з’являться витрати, пов’язані із забезпеченням діяльності. До таких витрат, зокрема, належать:

— витрати на оренду, охорону, прибирання приміщень;

— витрати на оплату праці працівників;

— комунальні витрати;

— витрати на послуги зв’язку і

— інші адміністративні витрати. Причому в благодійних організацій сума адмінвитрат лімітується (не можуть перевищувати 20 % доходу цієї організації в поточному році, ч. 3 ст. 16 Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» від 05.07.2012 № 5073-VI).

Витрати на статутні цілі. Також НПО має право витрачати свої доходи на цілі, закріплені в її статутних документах — заради яких, власне, і створювалася НПО (з урахуванням положень профільного законодавства, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації).

Тому, наприклад:

— ОСББ можуть витрачати кошти на утримання прибудинкової території, якщо такі витрати передбачені статутними документами (лист ДФСУ від 07.12.2018 № 5141/6/99-99-15-02-02-15/ІПК);

— профспілки можуть придбавати або орендувати спортінвентар, якщо це передбачено статутом (лист ГУ ДФС у м. Києві від 12.12.2018 № 5204/ІПК/26-15-12-03-11);

— комунальні некомерційні підприємства (КНП) у межах статутної діяльності можуть забезпечувати працівників спецодягом і спецхарчуванням, оплачувати медогляди та вакцинацію працівників, інформаційно-консультаційні послуги, пов’язані з напрямом діяльності НПО, послуги з проведення інструктажів, навчань з охорони праці, надання першої медичної допомоги (листи ДПСУ від 19.03.2021 № 1071/ІПК/99-00-21-02-02-06, від 06.04.2021 № 1402/ІПК/99-00-21-02-02-06);

— релігійні організації можуть використовувати доходи для здійснення неприбуткової (благодійної) діяльності, передбаченої законом для релігійних організацій, у тому числі надання гуманітарної допомоги, здійснення благодійної діяльності, милосердя (п.п. 133.4.2 ПКУ), а також

— НПО під час своєї діяльності можуть сплачувати членські внески в об’єднання/асоціації, членом яких хочуть стати або в членстві яких перебувають (адже ці внески пов’язані зі статутною діяльністю) тощо.

Утім, у зв’язку з воєнним станом для НПО передбачені деякі послаблення.

Воєнні особливості

Під час воєнного стану для НПО зроблено виняток з правил. НПО дозволено надавати допомогу для забезпечення оборони країни без обмежень і фінансувати витрати, не пов’язані зі статутними цілями і напрямами діяльності, які не передбачені статутом НПО (п. 63 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ).

Тому в період воєнного стану НПО може використовувати доходи і передавати майно, надавати послуги:

армії (ЗСУ), Нацгвардії, СБУ, Державній прикордонній службі, військовим формуванням та об’єднанням, військовим частинам, добровільним формуванням територіальних громад (теробороні) та іншим структурам (переліченим у п. 63 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ), а також

закладам охорони здоров’я державної/комунальної власності або структурним підрозділам з питань охорони здоров’я обласних/міських держадміністрацій;

фізособам (які не є засновниками, учасниками таких організацій або пов’язаними з ними особами), які мешкають (мешкали) на території населених пунктів, де проводяться (проводилися) бойові дії та/або вимушеним переселенцям, а також

— перераховувати грошові кошти на спецрахунки для збору коштів, відкриті НБУ.

У період воєнного стану така допомога (витрати НПО) не вважатиметься порушенням НПО-умов з п. 133.4 ПКУ і за це не виключать з Реєстру НПО (БЗ 102.04)

Такі витрати відображають у рядках 2.4.1, 2.4.3 Звіту НПО.

До того ж у благодійних і громадських організацій операції з надання благодійної допомоги не враховуються в підрахунку 1-мільйонного порога для цілей ПДВ-реєстрації (п.п. 69.12 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Для цілей ПДВ операції з надання воєнної допомоги взагалі постачанням не вважаються (п. 321 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

Ще, як пояснили податківці, не порушує НПО-умов і не призводить до втрати неприбуткового статусу (див. Інформаційний лист ДПСУ № 7/2022 від 08.11.2022 № 7/2022):

— здійснення операцій НПО з отримання та передачі мобільних будиночків для тимчасового проживання осіб, що втратили житло під час бойових дій в Україні, отриманих від закордонної благодійної організації у вигляді цільової благодійної допомоги (питання 2.1 листа);

передача НПО під час воєнного стану в безоплатне користування автотранспорту ЗСУ, правоохоронним органам та іншим силовим структурам (питання 2.2 листа).

Проте водночас до втрати НПО-статусу може призвести надання НПО нецільової благодійної матеріальної допомоги окремим своїм членам (мобілізованим у ЗСУ) (питання 2.4 листа). Тому НПО краще йти по дозволеному шляху і перераховувати грошові кошти безпосередньо ЗСУ, іншим військовим формуванням і їх об’єднанням, військовим частинам, підрозділам.

Найпоширеніші витрати НПО зберемо в таблиці.

Витрати НПО

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Дт

Кт

1

Придбано ТМЦ і основні засоби

20, 22, 15

631

2

Придбано послуги

92, 94

685

3

Відображено витрати на оренду приміщення, комуналку

92

685

4

Нараховано зарплату, ЄСВ

92

661, 651

5

Нараховано амортизацію

92

131

6

Відображено витрати на надання послуг (навчальних курсів, інформаційно-консультаційних послуг та ін.)

23

20, 131, 661, 651, 685

7

Списано собівартість наданих послуг

903

23

Надання допомоги під час воєнного стану

8

Придбано бронежилети, ПММ, продукти харчування, ліки (медвироби) та інші товари для надання допомоги під час воєнного стану

203, 209, 28

631

631

311

9

Передано придбані товари ЗСУ, теробороні, закладам охорони здоров’я, переселенцям та іншим одержувачам

949

203, 209, 28

10

Перераховано грошові кошти (допомогу армії, закладам охорони здоров’я)

949

311

Висновки

  • Для перебування в лавах неприбутківців НПО має право використовувати доходи на утримання НПО та цілі, закріплені в її статутних документах.
  • Під час воєнного стану НПО дозволено без обмежень нести витрати, не пов’язані зі статутними цілями (надавати допомогу армії, закладам охорони здоров’я, переселенцям). За це не виключать з НПО.