№13

Податки & бухоблік, лютий, 2023/№ 13 Інші номери журналу ›
  • Неприбутковий звіт — 2022: порядок і строки подання За підсумками 2022 року неприбуткові організації (НПО) мають відзвітувати перед податківцями. Для них установлена своя звітність — неприбутковий Звіт*. Куди та в які строки подавати неприбутковий Звіт? Про це й поговоримо.
  • Заповнюємо неприбутковий звіт за 2022 рік Затвердженого порядку заповнення неприбуткового Звіту* немає. Тому неприбутковим організаціям (НПО) здебільшого доводиться орієнтуватися на роз’яснення від податківців. Як же саме заповнювати неприбутковий звіт? Давайте з’ясуємо.
  • Непрофільні доходи неприбутківця Доходи неприбуткової організації (НПО) умовно можна розділити на дві категорії: доходи від статутної діяльності та інші доходи, не заборонені законодавством. На останніх зосередимося докладно, але стисло нагадаємо і про статутні.
  • Витрати неприбуткових організацій Для збереження неприбуткового статусу неприбутковим організаціям необхідно пам’ятати про умови використання отриманих доходів. Про те, що це за умови, на що НПО дозволено/заборонено використовувати доходи і що допускається у зв’язку з воєнним станом, зараз поговоримо.
  • Неприбуткові організації та ПДВ Неприбуткові організації на загальних підставах можуть виявитися платниками податку на додану вартість. Про те, коли це можливо і які ПДВ-особливості встановлені у зв’язку з воєнним станом, зараз поговоримо.
  • Доходи НПО перевищили витрати: чи не виключать з неприбутківців? Неприбуткова організація в січні — лютому 2022 року отримувала членські внески (доходи) і потім через війну діяльності не здійснювала (витрат не було, окрім перерахування благодійного внеску на ЗСУ). Як заповнити неприбутковий Звіт, адже сума доходів НПО перевищуватиме витрати? Чи не призведе це до втрати неприбуткового статусу?
  • Неприбутківець передав майно ЗСУ без документів: чим загрожує? Неприбуткова організація (НПО) передала майно на потреби ЗСУ (автомобіль, обмундирування, засоби індивідуального захисту тощо). Але документів про передачу саме ЗСУ немає (ну хто там у метушні їх підписував). Що тепер робити?
  • Розподіл плати за оренду: як не втратити НПО-статус? Неприбуткова організація (комунальне некомерційне підприємство), яка є балансоутримувачем приміщення, збирається здати його в оренду. Частина орендної плати підлягає перерахуванню до бюджету місцевої ради. Чи будуть порушені НПО-умови, якщо НПО стане отримувати від орендаря всю суму орендної плати і частину її самостійно перераховувати до місцевого бюджету?
  • Матеріальна допомога у неприбутківця У важкий воєнний час багато підприємств прагнуть підтримати нужденних фізичних осіб шляхом виплати їм матеріальної допомоги. А як справи із виплатою різних видів допомоги неприбутковими організаціями? Хто може її виплачувати, а хто ні? Яку допомогу можна надати і кому? Давайте про це поговоримо.
  • НПО здає подарований автомобіль в оренду: чи нараховувати амортизацію? Неприбуткова організація (НПО) отримала за договором дарування автомобіль. І передала його постраждалим провайдерам у користування за договором оренди за 1 грн/місяць. Чи треба НПО за таким автомобілем, переданим в оренду, нараховувати амортизацію?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі