12.01.2023

Виручка відокремленого підрозділу: питання оприбуткування

Чи вважається виручка оприбуткованою, якщо у відокремленого підрозділу оформлена операція «службова видача» на РРО, а у головного підприємства оформлений на цю суму прибутковий касовий ордер (кошти здаються відокремленим підрозділом у касі підприємства). Чи потрібна касова книга відокремленому підрозділу?

Відокремлений підрозділ може бути як із касовою книгою, так і без. Касова книга потрібна відокремленим підрозділам у тому випадку, якщо вони проводять операції з приймання та/або видачі готівки з оформленням їх прибутковими (ПКО) / видатковими (ВКО) касовими ордерами.

Якщо ж відокремлений підрозділ здійснює готівкові розрахунки тільки з покупцями із застосуванням РРО/ПРРО, то

касова книга такому відокремленому підрозділу не потрібна. ПКО і ВКО на такій точці (навіть при інкасації виручки) не оформляються

Припустимо, що мова йде саме про відокремлений підрозділ, якому не потрібно вести касову книгу.

У п. 11 розд. II Положення № 148* визначено, що оприбуткуванням виручки для відокремленого підрозділу, який не веде касову книгу, є:

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 № 148.

— якщо готівкові розрахунки проводяться через «класичний» РРО — забезпечення зберігання щоденних фіскальних звітних чеків (щоденних Z-звітів) в електронній формі протягом строку, визначеного п. 44.3 ПКУ;

— якщо готівкові розрахунки проводяться через ПРРО — забезпечення щоденного створення засобами ПРРО фіскальних звітних чеків та подання їх до фіскального сервера засобами телекомунікацій, а також направлення створених ПРРО електронних розрахункових документів та повідомлень для їх реєстрації і довгострокового зберігання до фіскального сервера.

Тобто

факт оприбуткування виручки відокремленим підрозділом, який не веде касову книгу, прив’язаний до формування Z-звіту

А що у головного підприємства? Чи відображається виручка, отримана відокремленим підрозділом, в касовій книзі головного підприємства?

Згідно з п. 15 розд. II Положення № 148 відокремлені підрозділи можуть здавати виручку (готівку):

— безпосередньо в касу юрособи;

— одразу надавачам платіжних послуг, комерційним агентам із приймання готівки —для її переказу і зарахування на банківські рахунки підприємства.

В касу головного підприємства. Якщо виручка здається відокремленим підрозділом (без касової книги) безпосередньо в касу головного підприємства, то:

1) касир відокремленого підрозділу проводить на РРО/ПРРО операцію «службова видача» і виймає виручку зі скриньки РРО, а у випадку з ПРРО — місця зберігання коштів;

2) передає виручку в касу головного підприємства. ВКО на видачу коштів при цьому не оформлюється.

Головному підприємству треба в день надходження виручки (отримання її від відокремленого підрозділу) оприбуткувати її у себе в касі: скласти ПКО і на його підставі внести запис у касову книгу

Сума коштів до оприбуткування в основній касі, яка надійшла з відокремленого підрозділу, має відповідати сумі коштів, що була вилучена зі скриньки РРО відокремленого підрозділу (лист ДПС від 24.04.2019 № 2371/6/99-99-14-05-01-15/ІПК).

Якщо робочий день відокремленого підрозділу збігається з робочим днем каси підприємства, тоді виручка того ж дня буде оприбуткована й у касі головного підприємства.

А якщо графіки роботи центрального підприємства і відокремленого підрозділу відрізняються? В такому разі оприбуткування в касі головного підприємства цієї виручки повинне відбуватися датою її надходження головному підприємству. А чи може відокремлений підрозділ без касової книги здати виручку головному підприємству наступного дня? Так, може, але

за умови, що відповідне положення (про те, що у зв’язку з неспівпадінням графіка роботи каси підприємства і відокремленого підрозділу виручка здається в касу підприємства на наступний робочий день) буде прописано в порядку оприбуткування готівки головного підприємства і порядку оприбуткування готівки відокремленим підрозділом

Зверніть увагу! Є консультації податківців, в яких вони говорять, що не може вважатися відокремленим підрозділом торговельний зал, який знаходиться в одній будівлі з бухгалтерією та адміністрацією товариства, тобто за адресою фактичного місцезнаходження суб’єкта господарювання (лист ДПСУ від 15.06.2021 № 2423/ІПК/99-00-07-05-01-06). За такого підходу виручка обов’язково має бути оприбуткована в касі головного підприємства саме в день її отримання торговою точкою. Адже фактично раз торгова точка не є відокремленим підрозділом, виходить, що виручка отримана самим підприємством.

Але з такими висновками податківців (що торгова точка в цьому випадку не може вважатися відокремленим підрозділом) можна сперечатися, адже самі податківці в категорії 109.01 БЗ зазначають, що з метою визначення порядку оприбуткування готівки застосовується поняття відокремленого підрозділу відповідно до вимог Положення № 148.

Якщо ж це відокремлений підрозділ (див. визначення з п.п. 2 п. 3 розд. I Положення № 148) — то, як ми зазначили вище, коли саме має бути здана готівка в касу головного підприємства, визначається в порядку оприбуткування готівки, який розробляється платником податків самостійно та має враховувати специфіку роботи його відокремлених підрозділів.

Якщо виручка буде здаватися відокремленим підрозділом в касу головного підприємства наступного дня, то виникають питання:

— чи не буде в цьому випадку готівка вважатися «понадлімітною»;

— де повинна тоді «ночувати» ця готівка?

Згідно з п. 54 розд. V Положення № 148 підприємства, у яких час закінчення робочого дня (зміни) не дає можливості забезпечити здачу виручки (готівки) в день її надходження, повинні здавати виручку для її зарахування на рахунок у банку на наступний за днем її отримання в касу робочий день банку. Якщо виручка буде здана у банк наступного дня, то понадлімітною вона визнаватися не повинна.

Де в такому разі «ночуватиме» виручка? У скриньці РРО (у такому разі не треба робити операцію «службова видача», а якщо її зробили перед формуванням Z-звіту, то треба зробити операцію «службове внесення», а наступного дня, коли виручка вилучатиметься зі скриньки РРО, зробити «службову видачу»). Або можна зберігати виручку в сейфі за місцем проведення розрахунків (але це треба прописати у внутрішньому порядку оприбуткування готівки).

Альтернативний варіант (якщо хочемо, щоб виручка оприбутковувалося в касі головного підприємства в день її отримання відокремленим підрозділом) — делегувати право підпису касових документів головного підприємства комусь із працівників торгової точки. Така можливість передбачена п. 451 розд. IV Положення № 148.

Одразу в банк. Відокремлені підрозділи без касової книги можуть безпосередньо здавати виручку надавачам платіжних послуг — для зарахування на будь-який банківський рахунок підприємства — як через службу інкасації банку, так і із застосуванням платіжних пристроїв.

У такому разі для передачі готівкової виручки у банк для зарахування на банківський рахунок такому підрозділу слід:

1) вийняти готівкову виручку зі скриньки РРО / місця зберігання коштів — у випадку з ПРРО і провести на РРО/ПРРО операцію «службова видача»;

2) передати кошти у банк або через інкасаторів або відправити до банку свого працівника для внесення таких коштів на рахунок через касу банку, ПТКС або платіжний термінал.

Якщо відокремлений підрозділ самостійно здає виручку у банк, то в касі (касовій книзі) головного підприємства вона не відображається. Оскільки вона вже надійде підприємству в безготівковій формі (на банківський рахунок)