№4

Податки & бухоблік, січень, 2023/№ 4 Інші номери журналу ›
  • Скасування спецЄП, відновлення перевірок та штрафів: законопроєкт від Уряду У Меморандумі з МВФ Україна взяла на себе зобов’язання якнайшвидшого відновлення довоєнного стану податкової політики. Власне, вже бачимо «крок» Мінфіну у цьому напрямку. Що передбачає урядовий законопроєкт*. Маємо деяку конкретику, тож коротко проаналізуємо, до чого варто готуватися вже найближчим часом.
  • Лікарняні-2023: від отримання до оплати Ви, напевно, вже знаєте, що з 2023 року фінансування страхових виплат за листками непрацездатності здійснюється Пенсійним фондом. Але це не всі зміни в законодавстві про загальнообов’язкове державне соцстрахування, що набули чинності з 1 січня. Поговоримо про те, як нововведення вплинули на дії роботодавців, які необхідні для своєчасного та повного отримання їх працівниками лікарняних та декретних.
  • Призначаємо уповноважених із соціального страхування З початку 2023 року комісія із соціального страхування для призначення страхових виплат не потрібна. Тепер цим займається сам страхувальник або уповноважені ним особи. Розглянемо, як оформити призначення уповноважених із соціального страхування осіб і якими документами ці особи повинні керуватися у своїй роботі.
  • Нові коди УКТ ЗЕД підакцизних товарів у чеку РРО/ПРРО З 1 січня 2023 року почав діяти новий митний тариф*. А це означає, що відтепер українцям слід здійснювати кодифікацію товарів, спираючись на нову редакцію УКТ ЗЕД (версія 2022 року). Як це вплинуло на платників ПДВ, ви можете прочитати в окремій статті «Оновлення УКТ ЗЕД і податкова накладна: роз’яснення фіскалів» // «Податки & бухоблік», 2023, № 4. Зараз розповімо про наслідки цих законодавчих змін для роздрібних торговців підакцизними товарами.
  • Оновлення УКТ ЗЕД і податкова накладна: роз’яснення фіскалів БЗ 101.16*
  • Уточнення воєнних періодів без штрафів і пені Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України...» від 13.12.2022 № 2836-IX
  • Пальне для генераторів: нові ліцензійні й акцизні цікавинки Очікувані норми, які звільнять багатьох госпсуб’єктів від ліцензійних та/або акцизних проблем, пов’язаних з пальним для електрогенераторних установок (далі звично — генераторів), нарешті з’явилися. Їх депутати швиденько увіпхнули у Закон № 2836, який вже набрав чинності 3 січня цього року. Отже, любі читачі, давайте разом ретельно подивимось, що ж ці норми нам несуть.
  • Застосовуємо ПСП у 2023 році Податкова соціальна пільга (ПСП). Вона дає можливість зекономити на сумі ПДФО, що утримується із зарплати. У результаті податку сплачуємо менше, а працівник отримує більшу суму зарплати на руки. Про те, хто може скористатися ПСП у 2023 році та за яких умов, читайте у нашій статті.
  • Трудова доплата: згадати все Однією з мінімальних державних гарантій в оплаті праці є мінімальна заробітна плата (МЗП). Під час дії воєнного стану ніяких послаблень щодо обов’язковості дотримання цієї гарантії немає. Інструментом забезпечення МЗП є виплата так званої трудової доплати у випадку, коли заробіток працівника виявиться нижчим за МЗП. Нагадаємо основні правила застосування трудової доплати.
  • Зареєстровані на окупованій території: чи можна працювати? Знову підіймаємо цю тему*, оскільки нещодавно з’явився перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих рф. Але тільки без паніки! Зараз розберемося з ситуацією. Поглянемо: чи дійсно працює для всіх ФОП та юросіб з окупованих територій заборона на госпдіяльність та нікчемність правочинів?
  • Продаж уживаних генераторів — теж без ПДВ На балансі компанії знаходяться дизельні генератори, яким вже близько 8 років. У наявності немає ні декларації про відповідність, ні відповідного маркування, повідомлення в Міненерго теж не подавали. Чи може зараз підприємство-резидент продати іншому резидентові ці генератори по оціночній вартості без ПДВ? Чи не стане цьому на заваді постанова КМУ від 16.11.2022 № 1288 , яка звільняє деякі товари від необхідності наявності документів відповідності, але це звільнення не стосується систем безперебійного електроживлення?
  • Продавець самостійно не приймає оплату за товар: що з «безготівково-термінальними» вимогами? Продаємо товари через кур’єрські служби доставки, причому — виключно на умовах післяплати. Тобто саме кур’єрська служба приймає оплату від покупця і перераховує потім її нам на рахунок. Чи стосуються нас норми Закону про платіжні послуги* щодо забезпечення можливості покупцю розрахуватися в безготівковій формі? Чи можемо ми в світлі цього Закону працювати виключно на умовах післяплати?
  • Виручка відокремленого підрозділу: питання оприбуткування Чи вважається виручка оприбуткованою, якщо у відокремленого підрозділу оформлена операція «службова видача» на РРО, а у головного підприємства оформлений на цю суму прибутковий касовий ордер (кошти здаються відокремленим підрозділом у касі підприємства). Чи потрібна касова книга відокремленому підрозділу?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі