08.06.2023

Податковий кредит за касовими чеками на пальне (із 7 % ПДВ): як не перевищити 240 грн?

Чи можна відобразити податковий кредит (без податкової накладної) на підставі чеків РРО на пальне (із 7 % ПДВ), вартість якого за чеком перевищує 200 грн, але сума ПДВ при цьому не більше 40 грн?

Одразу скажемо, що сума ПДВ у 40 грн сама по собі тут не орієнтир, а важливо, щоб виконувалася головна умова: обсяг купівлі (без урахування ПДВ) не перевищив 200 грн. Чому?

Нагадаємо, що можливість відображення податкового кредиту (ПК) без податкової накладної (ПН) на підставі інших документів — так званих «замінників ПН» (зокрема, чеків РРО) — передбачена п.п. «б» п. 201.11 ПКУ.

Згідно із цим підпунктом ПК можна показати на підставі касових (фіскальних) чеків, які обов’язково містять: суму отриманих товарів/послуг, загальну суму нарахованого податку, а також фіскальний номер та податковий номер постачальника. Причому з метою такого відображення (як обумовлено п.п. «б») загальна сума отриманих товарів/послуг не повинна перевищувати 200 грн (без урахування ПДВ) на день. У зв’язку із цим для більшості товарів (які оподатковуються за основною 20 % ставкою ПДВ) ПК за чеками можна показати, якщо загальна сума купівлі (з урахуванням ПДВ) не перевищує відповідно 240 грн на день (200 грн без ПДВ + 40 грн ПДВ).

Проте для товарів, які оподатковуються за зниженою ставкою ПДВ (зокрема, для палива із 7 % ПДВ), через те, що нижче ставка, і сума податку в чеку буде менша. Але чи можна у зв’язку із цим «роздувати» покупку і виходити за дозволений «ліміт» придбань у 200 грн — аби вписатися в 40 грн ПДВ?

Ні, так робити не можна. Адже в п.п. «б» установлена умова: вартість товарів/послуг не може перевищувати (без урахування ПДВ) 200 грн на день. Тобто

критерієм є саме обсяг придбань (без урахування ПДВ) — не більше 200 грн на день, а не сума ПДВ

Таким чином показати ПК (за касовими чеками — без ПН) дозволяється щодо «недорогих» покупок: на суму не більше 200 грн на день (без урахування ПДВ). І те, яка ставка ПДВ при цьому застосовується, жодної ролі не відіграє.

Тож знижена 7 % ставка ПДВ не може підвищувати встановлений ліміт придбань у 200 грн. І рівнятися на «40-гривневий» поріг щодо ПДВ (що відповідає основній ставці ПДВ) при 7 % зниженій ставці ПДВ неправильно. Тому тут треба орієнтуватися не на «40 грн» ПДВ, а на обсяг придбань (без урахування ПДВ) — щоб не перевищити 200 грн. Тобто відштовхуватися треба від обсягів, а не від суми ПДВ.

У зв’язку із цим врахуйте, що показати ПК за понадлімітними чеками (у яких вартість отриманих товарів/послуг без урахування ПДВ перевищує 200 грн на день) не вийде. Навіть частково — за частиною купівлі (без ПДВ), яка не перевищує 200 грн. У розділі II декларації з ПДВ такі чеки не показуються (БЗ 101.24). Не важливо, що за ними через 7 % ставку в результаті сума ПДВ буде менше 40 грн. А тому, щоб не втратити ПК, необхідно, щоб у цьому випадку продавець оформив податкову накладну. Тоді ПК можна буде показати не за чеками (замінниками), а за загальними правилами — на підставі ПН.

Утім, майте на увазі, що 7 % ставка ПДВ для пального діятиме недовго — до 01.07.2023 (п. 82 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Детальніше про це див. «Тонкощі застосування пальної 7 % ПДВ-ставки» // «Податки & бухоблік», 2023, № 33.