№46

Податки & бухоблік, червень, 2023/№ 46 Інші номери журналу ›
  • Валютний курс при імпорті товарів: коли, який, для чого? Останнім часом наше підприємство отримує митні декларації (МД) з курсом НБУ, який не відповідає даті оформлення такої МД. Скажімо, МД датована 12.05.2023, але курс НБУ в ній зазначено за 10.05.2023. Чи правильно це? Чи не буде у нас проблем при податковій перевірці з підтвердженням податкового кредиту (ПК) за такими МД, з первісною вартістю імпортованих товарів та розрахунком курсових різниць? Давайте розберемося з курсовими питаннями.
  • Перевірки ПДФО та ЄСВ: де копають? ДПСУ наказом від 04.05.2023 № 322 затвердила Методику проведення перевірки достовірності, повноти нарахування та сплати ПДФО, ЄСВ та ВЗ (далі — Методика). Розглянемо, які обсяги інформації перевірятимуться та які способи обґрунтування висновків у матеріалах перевірки застосовуватимуться.
  • Допомога на поховання: формуємо заяву-розрахунок на порталі ПФУ На підприємстві помер працівник. Свідоцтво про смерть надано, проте допомога на поховання через зрозумілі причини досі не виплачена. Чи не втратить дружина працівника право на отримання такої допомоги?
  • Новостворений платник спецЄП: як зберегти ЄП-статус після 01.07.2023 Новостворений суб’єкт одразу після держреєстрації подав заяву про обрання спецЄП (2 %) і став платником спецЄП з дня держреєстрації. У світлі ймовірного скасування спецЄП «завірусилося» питання, чи можна довіряти останнім роз’ясненням податківців, де вони кажуть, що такий суб’єкт може з другого півріччя перейти на ставку єдиного податку (ЄП) 5 %?
  • Валютна пеня та незавершені операції з госпсуб’єктами Росії та Білорусі Постанова Правління НБУ від 30.05.2023 № 71
  • Призупинення трудового договору: труднощі застосування Торік чимало суб’єктів господарювання вимушено призупиняли свою діяльність. Хтось оформлював простій, хтось відправляв працівників у відпустки за власний рахунок, а хтось вибрав варіант призупинення дії трудових договорів. Про практику застосування останнього варіанта ми сьогодні й поговоримо.
  • е-ТТН: чи буде обов’язкова з 01.08.2023? З якої дати буде застосовуватись виключно електронна ТТН (е-ТТН)? У новинах можна зустріти інформацію про дату «01.08.2023». Та чи дійсно саме з цієї дати е-ТТН стануть обов’язковими?
  • Як зареєструвати ПРРО при виїзній торгівлі ФОП — єдиноподатник групи 2 торгує овочами на ринках України в заздалегідь не визначених місцях. Наразі за адресою своєї реєстрації зареєстрував ПРРО з типом «стаціонарний», ідентифікатор об’єкта оподаткування «Автолоток» з кодом 15, назва господиниці «Овочі». Чи можна залишити все, як є? Чи треба зареєструвати ПРРО з типом «пересувний»? Автомобіль є, але зареєстрований на члена родини.
  • Помилка в декларації про майновий стан та доходи ФОП. Виправляємо! Сьогодні ми будемо говорити про ФОП, які працюють на загальній системі і звітують у декларації про майновий стан та доходи. Як виправитися, якщо в декларацію / в додаток до неї закралася помилка? Розберемося на прикладі.
  • Чи повинна назва товару в ПН «слово в слово» відповідати назві в первинці? Чи може відрізнятись декількома словами номенклатура товарів/послуг, яка прописана у «вихідній» податковій накладній (ПН), від тієї, що вказана у «вихідному» первинному документі (видатковій накладній/акті наданих послуг)? Чи повинна збігатися номенклатура «слово в слово» в наших «вихідних» ПН з «вхідними» первинними документами від постачальника? Код УКТ ЗЕД однаковий — буває, що відрізняється формулювання.
  • Готівка під звіт на госппотреби: як довго можна не повертати? Працівник отримав 1 травня 2023 року аванс готівкою з каси підприємства на придбання ТМЦ. Станом на початок червня він це завдання не виконав і готівку не повернув. Чи є якісь негативні наслідки для підприємства і працівника?
  • Податковий кредит за касовими чеками на пальне (із 7 % ПДВ): як не перевищити 240 грн? Чи можна відобразити податковий кредит (без податкової накладної) на підставі чеків РРО на пальне (із 7 % ПДВ), вартість якого за чеком перевищує 200 грн, але сума ПДВ при цьому не більше 40 грн?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі