06.03.2023

Податкова знижка в податковій декларації

У попередній статті ми з вами говорили про те, що таке податкова знижка, хто може нею скористатися та які витрати дозволено включити до податкової знижки. Що ж, час переходити до більш серйозних матерій, а саме до того, як відобразити податкову знижку в Податковій декларації про майновий стан та доходи.

Готуємо документи

З чого слід починати, якщо хочете декларувати податкову знижку за витратами, понесеними у 2022 році? Перевірити наявність документів, які підтверджують такі витрати. Це:

1) платіжні та розрахункові документи (квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери тощо), що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), тобто вас;

2) договори (за їх наявності), в яких обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги).

Далі робимо копії цих документів. Їх потрібно буде надати разом із податковою декларацією. А ось оригінали документів надсилати податківцям не потрібно. Вони зберігаються у вас.

Проте

якщо відповідні витрати підтверджені електронним розрахунковим документом, достатньо його реквізити зазначити в податковій декларації

Заморочуватися з копіюванням не потрібно. Це прямо зазначено в п.п. 166.2.2 ПКУ.

Окрім підтвердних документів, у вас повинна бути заповнена Книга обліку доходів і витрат для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу (далі — Книга). Її форма та порядок заповнення затверджені наказом Мінфіну від 23.06.2017 № 591. Реєструвати Книгу в податковій не потрібно.

Тож навіть якщо ви її не вели, то можете придбати зошит чи блокнот, розлініяти його відповідно до встановленої форми Книги й заповнити, а саме за 2022 рік у хронологічному порядку внести доходи та витрати.

Знаходитися ця Книга буде у вас. Надавати з декларацією її не потрібно.

А якщо забити на Книгу й не морочити собі голову з її заповненням? Гарне запитання. Дивіться, теоретично податківці можуть попросити її надати (хоча зазвичай цього не роблять). Якщо ж попросять, а Книги не буде, то можна отримати попередження або адмінштраф у розмірі від 51 до 136 грн (ст. 1641 КпАП). Хоча, з іншого боку, якщо попросять, то можна сісти й швиденько її заповнити.

Але, звісно, ми не агітуємо порушувати ПКУ. Книгу вести потрібно ☺.

Із документами розібралися? Розкриваємо декларацію.

Заповнюємо декларацію з додатком Ф3

Тут пропонуємо вам такий алгоритм.

Спочатку заповнюємо І — IV розділи податкової декларації. Про те, як це зробити, читайте в статті «Декларація про доходи: давайте знайомитися?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 19.

Потім переходимо до найцікавішого, до додатка Ф3 «Розрахунок суми податку, на яку зменшуються податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб, у зв’язку з використанням права на податкову знижку». А вже після його заповнення знову повертаємося до декларації й продовжуємо далі заповнювати її рядки.

Зупинимося на нюансах заповнення додатка Ф3 більш детально.

Додаток Ф3. У його шапці зазначаєте свій реєстраційний номер або, якщо офіційно відмовилися від такого номера, то серію (за наявності) та номер паспорта.

Якщо декларацію з додатком подаєте вперше за 2022 рік, то зазначаєте, що її тип «Звітна», а звітній податковий період — 2022 рік.

Увага! Якщо ви декларуєте податкову знижку за витратами, переліченими:

— у пп. 166.3.1 — 166.3.9 ПКУ (див. таблицю в статті «Податкова знижка: що це та як працює?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 19), чи за COVID-витратами з пп. 11, 20 підрозд. 1 розд. ХХ ПКУ, то заповнюєте розд. І та ІІ додатка Ф3;

— у п.п. 166.3.10 ПКУ, то заповнюєте розд. ІІІ додатка Ф3.

Особливості заповнення додатка Ф3 розглянемо в таблиці нижче.

Порядок заповнення додатка Ф3

Номер рядка

Пояснення щодо його заповнення

Розділ І

1

У розрізі категорій понесених витрат вказуєте в графі 5 суму документально підтверджених фактично понесених протягом 2022 року витрат. Ще раз звертаємо вашу увагу, що витрати, передбачені п.п. 166.3.10 ПКУ, до цього розділу потрапити не повинні

2

Зазначаєте загальну суму фактично понесених протягом 2022 року витрат, яка обчислюється як сумарне значення графи 5 розд. I

Розділ ІІ

3

Зазначаєте загальну суму витрат з рядка 1 розд. І додатка Ф3, але вже у граничних розмірах, дозволених до включення до податкової знижки (див. статтю «Податкова знижка: що це та як працює?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 19)

4

Вказуєте річну суму зарплати, яка була вам нарахована роботодавцями протягом 2022 року, за мінусом податкової соціальної пільги (якщо вона застосовувалася)

5

Зазначаєте суму ПДФО, що був утриманий з річної суми зарплати, зазначеної в рядку 4

6

Заповнити цей рядок просто. Порівнюємо значення рядків 3 та 4 цього розділу додатка Ф3. Якщо значення рядка 3 < рядка 4, то рядок 6 = рядок 3. Якщо ж значення рядка 3 > рядка 4, то рядок 6 = рядок 4

7

На показник цього рядка впливає те, за якою ставкою ПДФО оподатковувалася ваша зарплата в 2022 році (див. п.п. 166.4.2 ПКУ).

Варіант 1. З вашої зарплати утримувався ПДФО за однією ставкою, наприклад, 18 %. Тоді значення рядка 7 = рядок 5 - (рядок 4 - рядок 6) х ставку податку : 100.

Зауважимо, що саме ця формула наведена в описі до рядка 7 додатка Ф3. А ось про можливий варіант 2, коли оподаткування відбувалось за різними ставками ПДФО, чомусь немає ні слова. Проте порядок дій для такого випадку описано в п.п. 166.4.2 ПКУ. Розглянемо його.

Варіант 2. Якщо з вашої зарплати утримувався ПДФО за різними ставками, наприклад, частина зарплати оподатковувалася ПДФО за ставкою 18 %, а частина за ставкою 5 %, оскільки ваш роботодавець став резидентом Дія Сіті, то показник рядка 7 рахуємо так.

Крок 1. Визначаємо частки (у відсотках) доходу у вигляді зарплати, оподатковані за різними ставками податку, в загальній річній сумі зарплати. Тобто зарплату, що оподаткована за ставкою 18 %, ділимо на загальну суму зарплати та множимо на 100. Аналогічно зарплату, що оподаткована за ставкою 5 %, ділимо на загальну суму зарплати та множимо на 100.

Крок 2. Визначаємо розрахункову базу оподаткування. Вона дорівнюватиме різниці значень рядків 4 та 6 додатка Ф3.

Крок 3. Розраховуємо суми податку окремо за кожною ставкою. Так, якщо застосовувалися ставки 18 % та 5 %, то:

— розрахункову базу оподаткування (див. крок 2) множимо на ставку 18 % та ділимо на 100 %. Отриманий результат множимо на частку (у відсотках) доходу, що оподаткована за ставкою 18 % (див. крок 1), поділену на 100 %;

— розрахункову базу оподаткування (див. крок 2) множимо на ставку 5 % та ділимо на 100 %. Отриманий результат множимо на частку (у відсотках) доходу, що оподаткована за ставкою 5 % (див. крок 1), поділену на 100 %.

Після визначаємо загальну розрахункову суму податку.

Крок 4. Визначаємо суму ПДФО, на яку зменшуються податкові зобов’язання у зв’язку з податковою знижкою. Вона дорівнюватиме різниці між сумою ПДФО, фактично утриманого (рядок 5 додатка ФЗ), та загальною розрахунковою сумою ПДФО (див. крок 3)

Розділ ІІІ

8

Зазначаєте суми фактично понесених витрат на придбання акцій (інших корпоративних прав), емітентом яких є резидент Дія Сіті та які дозволені до включення до податкової знижки відповідно до п.п. 166.3.10 ПКУ

9

Зазначаєте загальну суму нарахованих оподатковуваних дивідендів за 2022 рік

9.1

Вказуєте суму дивідендів, що оподатковувалися за ставкою ПДФО 5 %

9.2

Вказуєте суму дивідендів, що оподатковувалися за ставкою ПДФО 9 %

10

Зазначаєте суму ПДФО, що був утриманий з оподатковуваних дивідендів (переносите в цей рядок значення з графи 4 рядка 10.4 декларації)

11.1

Визначаємо частку дивідендів, що оподатковувалися за ставкою 5 %, в загальній сумі оподатковуваних дивідендів. Зауважимо, що в рядку 11 зазначено, що такі частки визначають у відсотках. Аналогічна вимога міститься в п.п. 166.4.4 ПКУ. Тож, схоже, що у формулі, наведеній в описі до рядка 11.1, пропущена дія «х 100». На наш погляд, рядок 11.1 = (рядок 9.1 : рядок 9) х 100

11.2

Визначаємо частку дивідендів, що оподатковувалися за ставкою 9 %, в загальній сумі оподатковуваних дивідендів. Зауважимо: у рядку 11 зазначено, що такі частки визначають у відсотках. Тож, схоже, що у формулі, наведеній в описі до рядка 11.1, пропущена дія «х 100».

Рядок 11.2 = (рядок 9.1 : рядок 9) х 100

12

Порівнюємо значення рядків 8 та 9. Якщо значення рядка 8 < рядка 9, то рядок 12 = рядок 8. Якщо ж значення рядка 8 > рядка 9, то рядок 12 = рядок 9

13

Визначаємо розрахункову базу за формулою. Вона дорівнює різниці між загальною сумою оподатковуваних дивідендів (рядок 9) та сумою витрат, дозволених до включення (рядок 12). Проте в формулі до опису цього рядка зазначено замість рядка 12 рядок 8. На наш погляд, це помилка. Повинно бути рядок 13 = рядок 9 - рядок 12

14

Визначаємо розрахункову суму ПДФО. Рядок 14 = рядок 14.1 + рядок 14.2

14.1

Рядок 14.1 = рядок 13 × 5 : 100 х (рядок 11.1 : 100)

14.2

Рядок 14.2 = рядок 13 × 9 : 100 х (рядок 11.2 : 100)

15

Рядок 15 = рядок 10 - рядок 14. Це сума ПДФО, на яку зменшуються податкові зобов’язання у зв’язку з використанням права на податкову знижку відповідно до п.п. 166.3.10 ПКУ

Після того, як заповнили додаток Ф3, сумарне значення рядків 7 та 15 додатка переносите до рядка 16 податкової декларації та далі працюєте з декларацією. Порядок її заповнення читайте в статті «Декларація про доходи: давайте знайомитися?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 19.

Увага! Не забудьте додати до декларації документи, що підтверджують витрати, та заповнити заключний розділ декларації «Доповнення до податкової декларації… (заповнюється і подається відповідно до підпункту 166.2.2 пункту 166.2 статті 166… розділу IV Податкового кодексу України)». У графі «Зміст доповнення» описуєте перелік доповнень до декларації й мотиви їх подання, а у графі «Кількість додатків» зазначаєте кількість таких доповнень (або для електронної форми декларації — кількість доданих додатків з документом довільного формату).

Висновки

  • До податкової знижки включаємо дозволені витрати, що фактично понесені у 2022 році та підтверджені платіжними й розрахунковими документи, а також відповідними договорами (за наявності).
  • Витрати, дозволені до включення до податкової знижки, зазначаємо в додатку Ф3 до декларації.