№19

Податки & бухоблік, березень, 2023/№ 19 Інші номери журналу ›
  • Декларування доходів — 2022 Незважаючи на війну, кампанія декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2022 року, йде повним ходом. Проте запитання щодо заповнення та подання декларації про майновий стан та доходи постійно з’являються на гарячій лінії. Це зрозуміло. Адже багато хто змінив місце проживання протягом минулого року, і постає питання, куди саме подавати декларацію. Відбулися зміни в податковому законодавстві, а ще змінилася й сама форма декларації. Тож ми вирішили присвятити темі декларування окремий номер «Податки & бухоблік». Приєднуйтесь до розмови. Буде цікаво та пізнавально.
  • Резидентський статус фізособи Для декларування доходів важливим є статус фізичної особи — резидент чи нерезидент. У яких випадках особа є резидентом/нерезидентом і як це впливає на складання нею декларації про майновий стан і доходи, ви дізнаєтеся зі статті.
  • Декларування: строки, склад, відповідальність Якщо ви серед тих громадян, хто має задекларувати свої доходи за 2022 рік, то вам необхідно знати, в які ж строки це треба зробити. Чи потрібно додавати до декларації якісь підтверджуючі документи? Коли сплачувати ПДФО та ВЗ із задекларованих доходів? Відповіді на ці та інші запитання ви знайдете у нашій статті.
  • Декларація про доходи: давайте знайомитися Доходи, отримані протягом 2022 року, фізособи декларують за новою формою податкової декларації про майновий стан і доходи. Тож навіть тим, хто у минулі роки вже проходив подібну процедуру, корисно буде дізнатися про всі особливості новинки. Давайте разом розберемося, як її заповнити, щоб звітна кампанія пройшла у вас, як помащена.
  • Спеціаліст Дія Сіті: якщо дохід за 240 тис. євро Підприємство є резидентом Дія Сіті. У деяких працівників та гіг-спеціалістів сума зарплати / винагороди за гіг-контрактом перевищила за підсумками 2022 року еквівалент 240 тисяч євро. Хто сплачує ПДФО за підвищеною ставкою: працівник чи підприємство — резидент Дія Сіті? Який курс слід обрати для визначення обмеження?
  • Продав рухоме/нерухоме майно — задекларуй дохід В окремих випадках продажу квартири, будинку, машини, іншого рухомого чи нерухомого майна виникає необхідність задекларувати доходи за таким правочином. За яких умов з’являється цей обов’язок і як правильно внести дані про отримані доходи до декларації, ви дізнаєтеся прямо зараз.
  • Декларуємо орендні доходи Чимало громадян отримують дохід від здачі в оренду власного майна: квартири, будинку, гаража, земельної ділянки, автівки тощо. Як оподатковується орендний дохід та чи завжди він підлягає обов’язковому декларуванню? Зараз дізнаєтеся.
  • Декларуємо іноземні доходи Кількість українців, які отримували доходи за кордоном, у 2022 році була рекордною. Адже мільйони наших співвітчизників, які виїхали за кордон у зв’язку з війною, отримували в різних державах матеріальну допомогу та/або зарплату. Тепер іноземні доходи треба задекларувати. Як це правильно зробити, читайте далі.
  • Декларуємо спадщину та подарунки Якщо ви протягом 2022 року отримували спадщину чи подарунки, можливо, вам необхідно задекларувати свої доходи. Але законодавство не вимагає цього від усіх спадкоємців та одержувачів дарунків. У яких випадках такий обов’язок з’являється і як правильно внести до податкової декларації згадані доходи, розкажемо далі.
  • Декларуємо інвестприбуток Ви здійснювали операції з інвестиційними активами (у тому числі за кордоном) протягом 2022 року? Тоді обчисліть інвестрезультат і за необхідності підготуйтеся його задекларувати. Як це правильно зробити? Розповідаємо.
  • Борг (кредит) прощений, анульований Не часто, але трапляється, що заборгованість фізособи прощається чи анулюється. Що в такому випадку слід роботи фізособі, крім того, що кричати «ура!»? З’ясувати, чи слід із суми прощеного/анульованого боргу сплатити податки. А допоможе в цьому наша стаття.
  • Податкова знижка: що це та як працює? Ви ходите на роботу, отримуєте зарплату, сплачуєте з неї податки, а потім отриману зарплату витрачаєте на допомогу армії чи оплату навчання (свого та/або дітей), погашення іпотечного кредиту тощо. Й куди тільки та зарплата дівається?.. А чи знаєте ви, що частину сплаченого з зарплати ПДФО можна цілком законно повернути назад? Як це зробити? Зараз розповімо!
  • Податкова знижка в податковій декларації У попередній статті ми з вами говорили про те, що таке податкова знижка, хто може нею скористатися та які витрати дозволено включити до податкової знижки. Що ж, час переходити до більш серйозних матерій, а саме до того, як відобразити податкову знижку в Податковій декларації про майновий стан та доходи.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі