09.03.2023

За грудень ФОП на спецЄП мали звітувати у квартальні строки!

За матеріалами категорії 107.01.07 Бази знань*

* zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques

Висновок документа

ФОП — платник спецЄП, який визначав ЄСВ при звітуванні за грудень, мав право подати декларацію зі спецЄП у квартальні строки.

Загальні строки. До того як з’явився спецЄП, проблем із тим, в які строки звітувати ФОП, що обрали ЄП, не було. Групи 1 та 2 звітують у річні строки, група 3 — у квартальні. Винятки тільки ФОП — порушники груп 1 та 2. Тоді вони подають звітність у квартальні строки, а не річні.

З появою спецЄП все змінилося. Адже за загальним правилом платники спецЄП мають звітувати зі спецЄП щомісяця у місячні строки, тобто протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця (абзац перший п.п. 9.7 та 9.6 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). На перший погляд, що тут складного. Рахуємо 20 днів після закінчення звітного місяця і подаємо декларацію зі спецЄП.

Спецстроки. Все було б так, якби не одне але. В абзацах другому та третьому п.п. 9.7 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ прописані особливі правила звітування певними категоріями платників спецЄП за останній період року, тобто за грудень. А саме там сказано, що звітність із сільгоспЄП за звітний період року (тобто — грудень) подають як податкову декларацію платника ЄП за IV квартал.

При цьому це правило стосується не всіх ФОП — платників спецЄП, а тільки тих, які:

1) визначають розмір ЄСВ за себе за звітний рік;

та/або

2) визначають загальне мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ).

Виходячи з цього ми робили висновок:

якщо ФОП за рік нараховує ЄСВ за себе чи рахує МПЗ, то декларацію за грудень слід подати не у місячні, а у квартальні строки

Про це див. у «Декларація зі спецЄП за грудень-2022» // «Податки & бухоблік», 2023, № 1-2 (ср. ).

Думки фіскалів. Але податківці були б не податківці, якби не почали вигадувати колесо. Так, в одній із своїх консультацій вони заявили, що ФОП, які обрали спецЄП і рахують ЄСВ за рік, подають декларацію зі спецЄП все одно у строки, установлені ПКУ для місячного податкового періоду (БЗ 107.01.07 не чинна з 03.03.2023).

Ми, звичайно, з цим не погоджувалися. Адже:

1) в абзацах другому і третьому п.п. 9.7 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ зазначено, що за грудень (у випадку визначення ЄСВ за себе або визначення МПЗ) слід звітувати у спецстроки, а не в загальні;

2) було не логічно відводити менший термін для звітування для тих ФОП, хто має зробити більший обсяг роботи (скласти, окрім власне декларації, ще й додаток 1 або 2).

Нова позиція. І от минули місячні, квартальні і навіть річні строки звітування з ЄП. І несподівано фіскали прозріли. Так, перш за все, вони скасували (03.03.2023) свою попередню консультацію про строк звітування зі спецЄП за грудень і видали (06.03.2023) нову.

І в цій новій консультації податківці підтвердили нашу позицію. Вони заявили, що

декларацію зі спецЄП за грудень ФОП, які рахують ЄСВ за себе, мали подавати не у місячні, а у квартальні строки, тобто протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця (грудня).

І хоча із запізненням та все ж гарна новина.

Позитив від роз’яснення. Що саме це роз’яснення дає платникам спецЄП?

1. Якщо ФОП рахував ЄСВ за себе і подав пізніше ніж у місячні строки, то його за це не оштрафують.

2. Якщо податківці дають добро на подання декларації зі спецЄП у квартальні строки для тих, хто рахує ЄСВ за себе, то такий самий підхід має діяти й для ФОП та юросіб, які рахують МПЗ. Адже підхід для строку звітування таких платників спецЄП такий самий, як і для ФОП, що рахують ЄСВ за себе.

3. Зміщення строку звітування з місячного на квартальний змістило строк для сплати ЄП за грудень. Після цього роз’яснення його без штрафів можна сплатити не пізніше 20.02.2023, а не як було б при місячному строку — не пізніше 30.01.2023.

Крім того, тепер і оштрафувати за несвоєчасну сплату спецЄП за грудень ФОП, які рахують ЄСВ за себе, і ФОП та юросіб, які рахують МПЗ, можна тільки тоді, коли вони сплатять спецЄП пізніше 20.02.2023. Хто сплатив у квартальний строк, але пізніше місячного, від штрафів звільняється.

Як бачимо, одні плюси. Було б добре, щоб такі роз’яснення з’являлися своєчасно, а не із запізненням. А не як у цьому випадку — через місяць після того, як закінчиться строк звітування, про який ідеться у роз’ясненні.