Теми статей
Обрати теми

Декларація зі спецЄП за грудень-2022

Децюра Сергій, податковий експерт
Усі підприємці, які під час дії ВС обрали спецЄП, можливо, навіть і не думали, що їм доведеться використовувати його до кінця року. Але реальність така, що спецЄП проіснував до кінця 2022 і буде точно існувати на початку 2023 року. Враховуючи це, у підприємців виникає запитання: на що слід звернути увагу при звітуванні зі спецЄП за останній місяць року? Відповідь на це запитання шукайте нижче.

Строки звітування

За загальним правилом усі ФОП, які обрали спецЄП, мають звітувати зі спецЄП щомісяця у місячні строки, тобто протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця (абзац перший п.п. 9.7 та 9.6 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Тому, на перший погляд, у місячні строки слід звітувати всім ФОП — платникам спецЄП за останній місяць року, тобто грудень-2022.

Але, насправді, це не зовсім так. Справа в тому, що в абзаці другому та третьому п.п. 9.7 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ прописані особливі правила звітування певними категоріями платників спецЄП саме за останній період року, тобто за грудень. А саме там сказано, що

звітність за звітний період — грудень певні платники спецЄП подають як податкову декларацію платника ЄП за IV квартал

Мова йде не про всіх без винятку ФОП — платників спецЄП, а тільки про тих, які:

1) визначають розмір ЄСВ за себе за звітний рік;

та/або

2) визначають загальне мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ).

Для всіх інших ФОП — платників спецЄП, тобто тих, хто не звітує з ЄСВ за себе (наприклад, звільнені від сплати ЄСВ за себе) або не звітує з МПЗ (не володіє і не користується сільгоспугіддями або здав їх усі в оренду іншим суб’єктам), груднева декларація як була місячною, так нею і лишається.

Отже, прирівнювання грудневої декларації до квартальної викликає запитання: чи впливає це на строк подання такої декларації?

Фіскали поки що прямої відповіді на це запитання не дали. Але у БЗ 107.01.07 вони натякнули, що коли ФОП звітує з ЄСВ за себе за результатами року, то груднева декларація зі спецЄП і додаток 2 з розрахунком ЄСВ за себе слід подавати у строки, встановлені ПКУ для місячного податкового періоду, тобто протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

На наш погляд, це не так. Вся справа в тому, що в абзаці першому п.п. 9.7 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ сказано, що декларацію ізі спецЄП подають у місячні строки у всіх випадках, крім випадків, передбачених цим пунктом, тобто крім випадків, визначених у самому п.п. 9.7 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ.

В абзацах другому і третьому п.п. 9.7 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ такі випадки і передбачені. Саме в цих абзацах говориться, що звітність за звітний період — грудень (у випадку визначення ЄСВ за себе або визначення МПЗ) слід подавати як податкову декларацію за IV квартал. Отже, з цього випливає, що

грудневу декларацію вищезгадані ФОП — платники спецЄП (ті, що платять, нараховують ЄСВ за себе таабо рахують МПЗ) мають подавати у квартальні строки

Тобто протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

Та й узагалі, не логічно відводити менший термін (місячні строки) для тих, хто має зробити більший обсяг роботи (скласти, окрім власне декларації, ще й додаток 1 або 2).

Враховуючи це, на наш погляд,

ФОП — платники спецЄП, які не звітують з ЄСВ за себе і не визначають МПЗ, мають звітувати у місячні строки, а ФОП, які це роблять, звітують у квартальні.

Що стосується сплати нарахованого ЄП, то його платять протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку подання податкової декларації.

Тобто якщо ФОП на спецЄП звітує за грудень у місячні строки, то 10 днів слід рахувати від граничної дати подання місячної декларації. А от у випадку коли грудневу декларацію подають у квартальні строки, то 10 днів рахуються від граничної дати подання декларації за квартал.

Наведемо у таблиці строки звітування і сплати спецЄП за грудень.

Строки звітування і сплатити спецЄП за грудень

Категорія ФОП

Строк подання декларації

Строк сплати ЄП

На нашу думку

1) не рахують ЄСВ за себе і МПЗ

Не пізніше 20.01.2022

Не пізніше 30.01.2022

2) рахують ЄСВ за себе

Не пізніше 09.02.2022

Не пізніше 20.02.2022*

3) рахують МПЗ

На думку податківців

1) не рахують ЄСВ за себе і МПЗ

Не пізніше 20.01.2022

Не пізніше 30.01.2022

2) рахують ЄСВ за себе

3) рахують МПЗ

* Граничний строк сплати припадає на 19.02.2022 (неділя), але через святково-вихідне перенесення сплатити податок можна наступного робочого дня, тобто 20.02.2022 (понеділок).

Склад декларації

Всі ФОП — платники спецЄП (незалежно від правил визначення строку звітування (за місяць чи за квартал)) мають використовувати одну і ту саму форму звітності. Тобто вони мають подавати форму Податкової декларації платника єдиного податку третьої групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в України, затвердженої наказом Мінфіну від 26.04.2022 № 124 (ср. ).

Загалом декларація зі спецЄП складається із самої форми декларації і двох додатків до неї, а саме:

додатка 1 «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік». Цей додаток будуть заповнювати при поданні декларації за грудень-2022 ті ФОП — платники спецЄП, які володіють або користуються (орендують) сільгоспугіддями. Детально про його заповнення читайте у «Мінімальне податкове зобов’язання рахує ФОП» цього номера.

Якщо ФОП сільгоспугіддя у 2022 не використовує у підприємницькій діяльності, додаток 1 він узагалі подавати не буде;

додатка 2 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску». Цей додаток подають тільки ФОП, які у 2022 році не були звільнені цілий рік від сплати ЄСВ за себе. Про його заповнення читайте у «…..» цього номера.

Тому далі поговоримо про заповнення саме форми декларації. Але перед цим декілька слів скажемо про подання декларації у випадку, коли за грудень ФОП не отримав доходу.

У загальному випадку подавати декларацію у разі неотримання доходу за звітний період не потрібно. Звільнення від подання пустої декларації дає абзац перший п. 49.2 ПКУ, відповідно до якого подавати звітність слід, тільки коли у платника податків виникають об’єкти оподаткування або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню відповідно до вимог ПКУ.

Водночас ми говоримо не про декларацію зі спецЄП за будь-який період, а саме про звітність за грудень. Тобто за період, за який ФОП має разом із декларацією ізі спецЄП подати додаток 1 з розрахунком МПЗ та/або додаток 2 з нарахованим ЄСВ за себе. При цьому такі додатки з декларацією слід подавати не залежно від того, чи отримано за грудень дохід, а залежно від того, чи має ФОП рахувати за 2022 рік МПЗ та/або нараховувати ЄСВ за себе.

Враховуючи це, вважаємо, що

якщо за грудень платник не отримає доходу, але буде зобов’язаний подати хоча б один додаток разом із декларацією зі спецЄП, то уникнути подання навіть пустої декларації зі спецЄП за грудень йому не вдасться

Просто в такій декларації він не буде розраховувати у розділі І суму ЄП (про це нижче).

Порядок заповнення декларації

Основи. Форма декларації складається із шапки і трьох розділів. При цьому при заповненні декларації за грудень, крім шапки, всі ФОП мають точно заповнити тільки розділ І, звичайно, якщо ФОП за цей період отримав оподатковуваний дохід.

Розділ ІІ будуть заповнювати тільки ті ФОП, які рахуватимуть МПЗ і заповнюватимуть додаток 1 до декларації зі спецЄП. Хто МПЗ не рахує і додаток 1 не заповнює, той цей розділ лишає пустим.

До відома! Якщо ФОП нараховував у 2022 році ЄСВ за себе, то дані про нараховану суму ЄСВ у самій формі декларації зі спецЄП за грудень він не відображає.

Суми нарахованого ЄСВ будуть фігурувати тільки у додатку 2 до декларації зі спецЄП.

Вся справа в тому, що у самій формі декларації окремого рядка чи розділу, в який слід було перенести нараховану за рік суму ЄСВ за себе, не передбачено.

Що стосується заповнення розділу ІІІ до декларації зі спецЄП, то його у звітній декларації заповнюють тільки тоді, коли хочуть виправити допущену помилку у минулих періодах. У ньому слід навести дані про нарахований спецЄП із неправильної декларації (ряд. 05), правильні дані (ряд. 06) і результат порівняння (ряд. 07 чи 08). Цей розділ частіше заповнють при поданні уточнюючої декларації, а не звітної. Тому далі про заповнення розділу ІІІ говорити не будемо.

Шапка декларації. У шапці декларації наводяться всім відомі реєстраційні дані про платника податку і податковий орган, в який подається декларація. При заповненні декларації за грудень ФОП має вказати позначку «Х» у графі «звітна» ряд. 1, а в ряд. 2 зазначити, що декларація подається за «12-й місяць 2022 року».

Всі інші рядки заповнюють за тими правилами, що й при заповненні декларації за інші місяці року.

Окремої позначки, яка б робила декларацію за грудень квартальною, немає. Сподіваємося, що фіскали просто у Електронному кабінеті при виборі форми декларації самостійно умовно визначать, що певна форма декларації зі спецЄП подається у місячні терміни, а певна — у квартальні.

Розділ 1. У розділі 1 декларації зі спецЄП платник має провести нарахування податкових зобов’язань за відповідний місяць (у нашому випадку за грудень). А саме в ньому слід зазначити:

— у рядку 01 обсяг доходу (у гривнях з копійками) за грудень, що оподатковується за ставкою 2 %. При цьому в цей рядок слід вказувати всі суми коштів, які є доходом платника спецЄП і надійшли йому протягом грудня;

— у рядку 02 відображається сума податкових зобов’язань зі спецЄП за грудень. Щоб визначити цю суму, ФОП має знайти 2 % від доходу, отриманого за грудень. Для цього потрібно значення рядка 01 помножити 2 і поділити на 100. Дані в цьому рядку відображаються також у гривнях з копійками.

Розділ ІІ. Заповнити розділ ІІ декларації зі спецЄП за грудень мають тільки ті ФОП — платники спецЄП, які рахують у 2022 році МПЗ. У ньому вони мають вказати у:

рядку 03 позитивне значення різниці між сумою загального МПЗ та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок у 2022 році.

Щоб заповнити цей рядок, ФОП, який користувався у 2022 році сільгоспугіддями, має спочатку заповнити додаток 1. І тільки якщо в ньому розмір загального МПЗ буде більше суми сплачених податків і орендної плати, то цей рядок буде заповнений у декларації. А саме до нього переносять дані ряд. 04 колонки 3 розділу II додатка 1;

рядку 04 вказують загальну суму ЄП, який слід сплатити за грудень з урахуванням невиконання МПЗ.

Щоб заповнити цей рядок, ФОП має додати до розрахованого ЄП за грудень (ряд. 02) суму позитивної різниці між МПЗ та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок (ряд. 03). Це потрібно робити через те, що позитивна різниця є частиною ЄП.

Додатки. Крім того, у кінці декларації зі спецЄП за грудень ФОП має вказати, які саме додатки він подає. Для цього слід поставити позначку «Х» у відповідній графі. Якщо ФОП нараховує тільки МПЗ або тільки ЄСВ за себе, то позначка «Х» вказується тільки навпроти одного з додатків (або додатка 1, або додатка 2). Якщо обидва, то навпроти обох.

Далі потрібно просто заповнити ті додатки, які подаються разом із декларацією зі спецЄП. Про їх заповнення читайте у «Мінімальне податкове зобов’язання рахує ФОП» цього року.

Висновки

  • ФОП на спецЄП, які рахують МПЗ та/або нараховують ЄСВ за себе, грудневу декларацію, на наш погляд, подають у квартальні строки.
  • ФОП на спецЄП, які не рахують МПЗ і не нараховують ЄСВ за себе а не отримали дохід за останній місяць року, декларацію за грудень можуть не подавати.
  • ФОП на спецЄП, які рахують МПЗ та/або нараховують ЄСВ за себе, навіть не отримавши за грудень доходу, мають подати у податкову декларацію з додатками до неї.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі