09.03.2023

Лікарняні: стаж та сума

Як обчислювати страховий стаж для визначення суми лікарняних з 01.01.2023? Чи можна використовувати відомості про трудову діяльність з паперової трудової книжки, якщо вона не була відсканована, а скани не передані ПФУ? При формуванні заяви-розрахунку автоматично ПФУ розраховуються показники щодо стажу та середньої зарплати. Чи потрібно їх перепровіряти? Вам цікаві відповіді на ці запитання? Тоді приєднуйтесь до розмови.

Страховий стаж

Страховий стаж — це період (строк), протягом якого особа підлягала соціальному страхуванню відповідно до видів соціального страхування.

Якщо говоримо про соціальне страхування у зв’язку з тимчасової втратою працездатності, то зазвичай роботодавці обчислюють загальний страховий стаж працівника та страховий стаж за останні 12 місяців. Перший впливає на розмір денної виплати для визначення суми лікарняних, другий — може «включити» обмеження щодо суми лікарняних та допомоги по вагітності та пологах.

Було. До 01.01.2023 страхувальники рахували страховий стаж на підставі відомостей з реєстру застрахованих осіб Держреєстру соцстрахування (далі — Реєстр застрахованих осіб), трудової книжки працівника та довідок за формами ОК-5, ОК-7 й додатка 9 до Положення про реєстр застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, затвердженого постановою правління ПФУ від 18.06.2014 № 10-1.

Чому так? Бо в Законі № 1105* у редакції, яка діяла до 01.01.2023, було зазначено, що страховий стаж обчислюється за даними Реєстру застрахованих осіб, у тому числі за даними про трудову діяльність працівників, внесеними відповідно до Закону № 2464**, а за періоди, за які не внесені дані до Реєстру, — у порядку та на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше.

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-XIV.

** Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

Стало. З 01.01.2023 Закон № 1105 було викладено у новій редакції. Серед іншого змінено й норму щодо обчислення страхового стажу. Так, із зазначеної дати ч. 2 ст. 14 Закону № 1105 приписує обчислювати страховий стаж за даними Реєстру застрахованих осіб, у тому числі за даними про трудову діяльність працівників, внесеними відповідно до Закону № 2464, а за періоди до 01.07.2000 — у порядку та на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше.

Як бачите, з початку 2023 року при обчисленні страхового стажу за періоди після 01.07.2000 Закон зобов’язує орієнтуватися виключно на дані Реєстру застрахованих осіб, включаючи відомості про трудову діяльність, унесені роботодавцями (або працівниками) у вигляді сканів трудових книжок та інших документів про стаж.

А якщо електронних копій паперових трудових книжок у Реєстрі досі немає (не передані)? Як обчислювати страховий стаж з 01.01.2023?

Подивимося, що ж із цього приводу думає ПФУ.

Роз’яснює ПФУ. З листа Пенсійного фонду від 20.02.2023 № 5670-4673/К-03/8-2800/23 можна зробити висновок, що ніякої «зради» чи спрощення в розрахунку страхового стажу не відбулося. ПФУ зазначає, що при обчисленні страхового стажу, заробленого застрахованою особою з 01.07.2000, можна використовувати дані про страховий стаж, зазначений у:

додатку 9 «Індивідуальні відомості про застраховану особу «Дані про трудовий та страховий стаж», але лише за період з 01.01.2016;

формі ОК-5, у повному обсязі за період з 01.01.2016, а також у частині, що збігається з періодами, коли особа підлягала загальнообов’язковому соцстрахуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності. Причому, враховуючи, що в формі ОК-5 не зазначено ознаки підлягання такому страхуванню, для правомірного включення даних про страховий стаж, зазначений у формі ОК-5, необхідно додатково використовувати дані про трудові відносини, зазначені в трудовій книжці застрахованої особи.

Що стосується періодів до 01.07.2000, то за цей період страховий стаж дорівнює трудовому стажу і визначається відповідно до Правил обчислення загального трудового стажу для призначення працівникам допомоги по тимчасовій непрацездатності, затверджених постановою КМУ від 19.10.98 № 1658 (ср. ). Обчислюємо його за даними трудової книжки, тобто гортаємо «трудову», підсумовуємо періоди.

Увага! При формуванні заяви-розрахунку на порталі ПФУ автоматично зазначається страховий стаж, розрахований на підставі інформації, що наявна в Реєстрі застрахованих осіб. Перепровіряйте за цим «автоматом» та за потреби коригуйте страховий стаж, якщо автоматично обчислена сума є помилковою.

Сума лікарняних

Нещодавно відбулося чергове оновлення програмного забезпечення щодо заповнення заяви-розрахунку на вебпорталі ПФУ. Що змінилося? У заяві-розрахунку при заповненні відомостей за листком непрацездатності автоматично розраховуються та відображаються суми допомоги.

Увага! Така сума обчислюється за наявними даними персоніфікованого обліку, відповідно до поданих страхувальниками звітів. Тож не нехтуйте поданням довідкових Об’єднаних розрахунків. Адже в цьому випадку буде більше шансів, що автоматично розрахована сума допомоги буде схожа на правду.

Якщо ж визначена вами сума допомоги відрізняється від визначеної автоматично, зазначаєте свою.

Як показала вже наявна практика, незбіги трапляються. Впливати можуть багато чинників. Наприклад, помилковий розрахунок страхового стажу програмним забезпеченням ПФУ чи включення до розрахунку періодів, протягом яких діяли поважні причини, проте окремо вони не зазначалися в Д1 (періоди призупинення дії трудового договору). Проте у разі незбігу ще раз перевірити свої розрахунки буде не зайвим.

Висновки

  • При обчисленні страхового стажу використовуємо відомості, зазначені в додатку 9, але лише за період з 01.01.2016. Стаж за періоди з 01.07.2000 до 01.01.2016 підраховуємо на підставі форми ОК-5 та трудової книжки особи.
  • У заяві-розрахунку при заповненні відомостей за листком непрацездатності автоматично розраховується та відображається сума допомоги. Проте якщо визначена вами сума допомоги відрізняється від розрахованої автоматично, зазначаєте свою суму.