04.05.2023

Повернення покупцю коштів кількома платежами: скільки потрібно РК?

Підприємство у березні 2023 отримало передоплату від покупця. Поставити замовлений товар змоги не має. Тому у квітні в один день двома платіжками (з рахунків, відкритих в різних банках) повернули отриманий аванс. Скільки розрахунків коригування (один чи два) слід скласти в цьому випадку?

Одна оплата — один РК. На сьогодні фіскали вже вибудували чітку позицію з приводу того, коли слід складати РК до ПН у випадку повернення раніше отриманого авансу. Так, вони чітко заявляють, що у разі зміни суми компенсації вартості товарів/послуг РК складається на дату доплати/повернення коштів (БЗ 101.15).

А от із ситуацією, коли в один день відбувається декілька повернень одному і тому контрагенту, вони поки що чіткої відповіді не дали.

На наш погляд, точно не буде помилки, якщо продавець складе в цьому випадку два РК. Адже в нього буде сформовано два первинних документи (два платіжних доручення) на повернення коштів.

На цей висновок наштовхують і вимоги п. 201.7 ПКУ. У ньому передбачено, що

ПН складається на кожне (!) повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли як попередня оплата (аванс) на поточний рахунок продавця

А порядок складання РК є аналогічним порядку складання ПН. Так сказано в п. 21 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.2015 № 1307.

Отже, з цього випливає, що ПН/РК складається на кожну окрему оформлену платіжку (інший первинний документ) і чітко в сумі події, що стала причиною для нарахування податкових зобов’язань з ПДВ.

Тому якщо продавець складе окремий РК до окремого платежу на повернення авансу, то прискіпатися до платника ПДВ фіскали не зможуть.

Один РК — два платежі. Водночас простіше оформити замість двох один РК. Тим паче, що коригувати слід одну ПН. Тому виникає закономірне запитання, чи може платник ПДВ скласти не два, а один РК, якщо здійснює в один день декілька повернень коштів?

Податківці про можливість скласти замість двох РК один прямо не висловлювалися. Але вони сформували свою позицію щодо виписування ПН у випадку отримання декількох авансів на день від одного покупця. Так, податківці говорять, що платник має право вибору:

— складати окремі ПН (під кожну оплату — на кожен частковий аванс) або

— скласти одну ПН (на загальну суму авансів за день) (запитання 2 УПК, затвердженої наказом ДПСУ від 16.02.2012 № 127, листи ДПСУ від 07.12.2020 № 5026/ІПК/99-00-05-06-02-06, від 27.05.2020 № 2222/6/99-00-07-03-02-06/ІПК).

Отже, податківці у випадку складання ПН при отриманні декількох авансів в один день не проти, щоб платник ПДВ склав одну ПН.

А оскільки правила складання РК аналогічні до правил складання ПН, то вважаємо, що при поверненні в один день одному контрагенту декілька разів коштів по одній операції (навіть із різних рахунків продавця) можна скласти один РК.