18.05.2023

Якщо не подали останню ПДВ-декларацію при анулюванні ПДВ-реєстрації

Податківці анулювали ПДВ-реєстрацію. Остання декларація у встановлений строк не подавалась. Податківці оштрафували за її неподання. Чи обов’язково подавати тепер цю декларацію? Чи приймуть її?

Так, декларацію потрібно подати. Але почнемо з усього по порядку.

При анулюванні ПДВ-реєстрації останнім звітним періодом є період, який (п. 184.6 ПКУ): (1) розпочинається від дня, що настає за останнім днем попереднього звітного періоду, (2) закінчується днем анулювання реєстрації.

При цьому останню декларацію слід подавати в «загальні» строки, тобто протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) періоду, в якому відбулося анулювання ПДВ-реєстрації. Це підтверджують і податківці в категорії 101.23 БЗ.

Наприклад, якщо ПДВ-реєстрацію анульовано 05.05.2023, то остання декларація за період (з 01.05.2023 по 05.05.2023 включно) має бути подана до 20.06.2023 включно. Сплатити зобов’язання за цією декларацією потрібно теж у «стандартні» строки, — протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку для подання декларації. Тобто не пізніше 30.06.2023.

Але що тут важливо!

Платник зобов’язаний здійснити розрахунок з бюджетом за останньою звітною декларацією. Причому, виходячи з положень Порядку № 569*

* Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 16.10.2014 № 569.

зобов’язання з ПДВ за останньою ПДВ-декларацією сплачуються з електронного ПДВ-рахунку

Так, у п. 27 Порядку № 569 сказано, що

«якщо після анулювання реєстрації платника податку залишок коштів на електронному рахунку недостатній для сплати до бюджету узгоджених податкових зобов’язань з податку на підставі поданих контролюючому органу податкових декларацій з податку, остаточний розрахунок з бюджетом таким платником здійснюється з поточного рахунка на електронний рахунок.

А з цього випливає, що

електронний ПДВ-рахунок платнику не закриють до тих пір, поки платник не розрахується з бюджетом за останньою ПДВ-декларацією

А без подання декларації за останній звітний період такий розрахунок неможливий. Адже реєстр на списання коштів з ПДВ-рахунку (у т. ч. і за останній звітний період) формується на підставі даних декларацій.

Тобто доти, поки ви не подасте декларацію за останній період, — не можна вважати, що вами здійснений повний розрахунок з бюджетом за останній звітний період. Навіть якщо в останній ПДВ-декларації будуть «нульові» показники. При цьому треба врахувати, що в останній ПДВ-декларації мають бути відображені «умовні» зобов’язання за п. 184.7 ПКУ — за ПДВ-придбаннями, що залишилися невикористаними на момент анулювання ПДВ-реєстрації.

А звідси робимо висновок, що

декларацію за останній звітний період навіть із запізненням потрібно подати

Чи приймуть її податківці?

У п. 7 розд. I Порядку № 21* сказано, що декларація платника ПДВ може подаватися виключно платником ПДВ, за винятком, зокрема, випадку анулювання ПДВ-реєстрації.

* Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.2016 № 21.

Тобто те, що платник вже втратив статус ПДВ-платника на момент подання декларації, не має бути перешкодою для приймання декларації за останній період. Головне, в такій декларації не забувати поставити відмітку про те, що подається ПДВ-декларація за останній звітний період (поле — «Відмітка про подання за останній звітний (податковий) період у разі анулювання реєстрації платником податку»).

Отже, при анулюванні ПДВ-реєстрації декларацію за останній звітний період потрібно подати, навіть якщо вже пройшли «стандартні» строки її подання і платника вже оштрафували за їх порушення.

Бо:

— притягнення особи до фінансової відповідальності за вчинення податкового правопорушення не звільняє її від виконання податкового обов’язку, а також іншого обов’язку, передбаченого ПКУ, порушення якого стало підставою для притягнення до відповідальності (п. 112.6 ПКУ);

— без подання декларації розрахунки з бюджетом з ПДВ не будуть вважатися закритими.