№40

Податки & бухоблік, травень, 2023/№ 40 Інші номери журналу ›
  • Щорічна основна відпустка Кожен працюючий має право на відпочинок. Таке право забезпечується, зокрема, наданням щорічної оплачуваної відпустки. Сьогодні поговоримо про щорічні основні відпустки. Тривалість, особливості надання, можливість відкликання, перенесення та поділу таких відпусток на частини. Про це та багато іншого читайте далі.
  • Нове МПЗ-звільнення та юрособи-спрощенці З 6 травня 2023 року було змінено правила застосування воєнного звільнення від розрахунку МПЗ. Це зачепило і юросіб — платників єдиного податку (далі — ЄП), що володіють/користуються сільгоспугіддями. Що змінилося у звільненні і як це вплинуло на подальші дії юросіб-спрощенців?
  • Нове МПЗ-звільнення і ФОП МПЗ рахують не тільки юрособи, а й ФОП. Тому після того, як набув чинності Закон № 3050* і почали діяти в новій редакції звільнення від розрахунку МПЗ, ФОП повинні перевірити, чи правильно вони провели розрахунки МПЗ за минулий рік? І якщо виявлять помилку, то можуть уточнитися. Про те, як саме ФОП проводити уточнення, поговоримо далі. Стаття буде цікава ФОП на будь-якій системі оподаткування.
  • Військові збори: що потрібно знати роботодавцю Працівника призивають на військові збори. Які дії повинен виконати його роботодавець? Які трудові та соціальні гарантії працюють у цей період? Приєднуйтесь до розмови. Буде цікаво та пізнавально.
  • ФОП з окупованої території: проблеми з контрагентами ФОП зареєстрований на окупованій території — Мелітополь. Переїхав до Дніпра. Контрагенти відмовляються сплачувати за послуги та товар через реєстрацію ФОП у Мелітополі. Чи це правомірно? Чи має ФОП змінювати юридичну адресу? Як її змінити, якщо прописка залишається в Мелітополі і змінювати її ФОП не бажає? Якщо перереєструватися за адресою ВПО, то куди сплачувати податки? В який бюджет? Розбираємось.
  • Роз’їзний характер робіт проти відрядження З 1 квітня 2023 року змінилися підзвітні правила. У багатьох намальовується проблема з документами, які б підтвердили факт перебування працівника у відрядженні. Підприємства шукають варіанти її вирішення й поглядають у бік роз’їзного характеру робіт. Розглянемо, що це таке, чим відрізняється від відрядження і чи справді це хороший варіант.
  • ФОП на спрощенці отримав від контрагента штраф, 3% річних та інфляційні. Як вони оподатковуються? ФОП групи 3 єдиного податку (ЄП) — платник ПДВ отримав за рішенням суду від контрагента штраф, 3% річних та інфляційні за порушення умов договору поставки. Чи треба ці суми ставити в ЄП-дохід? Чи треба з них сплачувати ПДВ?
  • Торгівля овочами: державне регулювання цін та норми природного убутку Активізувалася торгівля овочами. Чи є зараз цінове регулювання на такі товари? Що з нормами природного убутку? Зараз все з’ясуємо!
  • ФОП-єдиноподатник груп 1 та 2 та несписані нарахування по єдиному податку Підприємцям — платникам єдиного податку (ЄП) груп 1 та 2 надано право не сплачувати ЄП під час війни. Але що робити, якщо ви бачите, що в Електронному кабінеті у вас й досі «висять» нарахування за періоди 2022 року, за які ви вирішили не сплачувати ЄП?
  • ФОП — неплатник ПДВ купує IT-послуги у нерезидента: що з ПДВ та податком на репатріацію ФОП — неплатник ПДВ купує IT-послуги у нерезидента — мікропідприємця з Румунії. Чи повинен ФОП сплачувати ПДВ, податок на репатріацію та подавати додаткову звітність? Розбираємось.
  • Якщо не подали останню ПДВ-декларацію при анулюванні ПДВ-реєстрації Податківці анулювали ПДВ-реєстрацію. Остання декларація у встановлений строк не подавалась. Податківці оштрафували за її неподання. Чи обов’язково подавати тепер цю декларацію? Чи приймуть її?
  • Компенсація зарплати: доходи за 2011 — 2023 рр. виплачено в травні 2023 року Роботодавці, які на один і більше календарних місяців затримують виплату зарплати, зобов’язані розрахувати і виплатити працівникам компенсацію втрати частини заробітної плати у зв’язку з її несвоєчасною виплатою.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі