22.05.2023

Блокування інтернет-магазинів — порушників, реєстр перевірених інтернет-продавців і не тільки: плани від нардепів

Серед законопроєктів, на які варто звернути увагу тим, хто торгує/надає послуги/виконує роботи в інтернеті, є такий собі законопроєкт № 6134*. Він містить нову редакцію Закону про захист прав споживачів**. Наразі його вже прийнято за основу, але розгляд у другому читанні відкладено. Тим не менш законопроєкт має статус євроінтеграційного. Тож цілком можливо, що Верховна Рада рано чи пізно його таки прийме. Що у контексті цього документа очікує сферу інтернет-комерції? Давайте розберемося.

* Законопроєкт від 05.10.2021 № 6134.

** Наразі діє Закон України «Про захист прав споживачів» від 12.05.91 № 1023-XII.

На нашу думку, найбільш вагомими у законопроєкті № 6134 є три моменти:

1) введення Порталу е-покупець;

2) право Держпродспоживслужби звертатися до інтернет-провайдерів з вимогою щодо обмеження доступу до усього вебсайту інтернет-продавця/надавача послуг/виконавця робіт або його частини;

3) збільшена сума штрафу за нерозміщення інформації про інтернет-продавця/надавача послуг/виконавця робіт на своєму вебсайті.

Розглянемо трохи детальніше кожний з пунктів.

Портал е-покупець. Це спеціальна система, де накопичуватиметься інформація про інтернет-продавців/надавачів послуг/виконавців робіт. Також її можна буде використовувати для того, щоб між собою спілкувалися споживачі, ці самі інтернет-продавці/надавачі послуг/виконавці робіт та держоргани, які контролюють дотримання законодавства в сфері захисту прав споживачів (наприклад, Держпродспоживслужба). Зокрема, споживачі зможуть подавати через Портал е-покупець скарги на недобросовісних суб’єктів господарювання.

Реєструючись на Порталі е-покупець, госпсуб’єкти отримуватимуть статус «перевірений продавець». Створення та функціонування порталу забезпечуватиме Мінцифри. Це ж міністерство призначатиме адміністратора. Сам же порядок функціонування порталу має прийняти Кабмін.

Судячи з усього, реєстрація інтернет-продавців/надавачів послуг/виконавців робіт на порталі е-покупець буде обов’язковою

Доходимо такого висновку, бо, по-перше, визначено, що інтернет-продавці/надавачі послуг/виконавці робіт зобов’язані зареєструватися на порталі протягом 10 днів з дня початку провадження діяльності з реалізації продукції. Під продукцією розуміються не тільки товари, але і роботи та послуги. По-друге, незареєстрованих інтернет-продавців/надавачів послуг/виконавців робіт не допускатимуть на маркетплейси (приклад: Rozetka), класифайди (приклад: OLX), прайсагрегатори (приклад: Hotline). Бо останні зобов’язані будуть обмежити їм доступ до своїх інформаційно-комунікаційних систем. А по-третє, передбачатиметься штраф за порушення вимог щодо реєстрації у розмірі 8500 грн.

Блокування вебсайту. Держпраці отримає право звертатися до інтернет-провайдера з вимогою щодо обмеження доступу до вебсайту (частини вебсайту, програмного забезпечення) госпсуб’єкта, який не надав достовірної інформації на вебсайті про його найменування та місцезнаходження. Це пов’язане з тим, що така ситуація унеможливлює проведення перевірки з метою поновлення порушених прав споживачів.

Блокування вебсайту або його частини буде зніматися, якщо госпсуб’єкт розмістить відповідну інформацію та звернеться із заявою про це до Держпродспоживслужби. А остання протягом 2 робочих днів має звернутися до провайдера з вимогою відновити доступ.

Порядок обмеження та відновлення доступу до вебсайту (його частини) має визначити Кабмін.

Штраф. На сьогодні штраф, зокрема за нерозміщення інформації про продавця/надавача послуг/виконавця* на своєму вебсайті, складає 30 % вартості одержаної для реалізації партії товару (виконаної роботи, наданої послуги), але не менше 85 грн. Якщо для госпсуб’єкта облік доходів і витрат не обов’язковий — просто 85 грн (п. 7 ч. 1 ст. 23 Закону про захист прав споживачів).

* Перелік необхідної інформації див. у ст. 7 Закону України «Про електронну комерцію» від 03.09.2015 № 675-VIII.

А от після того, як набуде чинності законопроєкт № 6134, штраф складатиме вже 8500 грн за будь-яких умов.

Це, звісно, спростить штрафування, але у більшості випадків збільшить суму штрафу у 100 разів. Плюс не забуваймо у цьому випадку про право Держпродспоживслужби заблокувати доступ до вебсайту або його частини (про що ми писали вище).

У разі прийняття законопроєкту № 6134 ВРУ та підписання його Президентом він набуде чинності через 1 рік з моменту опублікування, але не раніше припинення або скасування воєнного стану. Норми ж щодо Порталу е-покупець мають запрацювати з дня прийняття Мінцифри рішення про введення його у експлуатацію, але не пізніше 3 років з дня набрання чинності законом (тобто 1 + 3 роки). Інтернет-продавцям/надавачам послуг/виконавцям робіт для реєстрації на Порталі буде надано 6 місяців, які відлічуватимуться від дня введення цієї системи у експлуатацію.