04.04.2024

Перевезення від нерезидента: гарячі запитання

Для перевезень вантажів доводиться співпрацювати в тому числі й із зарубіжними партнерами — нерезидентами (перевізниками та експедиторами). У такому разі можуть виникати питання, пов’язані з оподаткуванням цих операцій, про що свідчать звернення читачів. Розглянемо їх у статті.

Перевезення: «за кордоном» і «по Україні»

Укладено договір міжнародного перевезення вантажу з перевізником-нерезидентом по маршруту Прага-Київ. В акті наданих послуг нерезидентом виділені ділянки перевезення: «міжнародне перевезення по маршруту до кордону» та «міжнародне перевезення по території України». Як оподатковувати таке перевезення від нерезидента ПДВ?

Нульова ставка ПДВ. Згідно з п.п. 195.1.3 ПКУ для міжнародних перевезень установлена ставка 0 % ПДВ. При цьому міжнародне перевезення не поділяють на відрізки: «за кордоном» і «по території України». А нульову ставку застосовують до всього маршруту міжнародного перевезення (без поділу його на «закордонну» й «українську» частини). Головне — щоб міжнародне перевезення при цьому підтверджував єдиний міжнародний перевізний документ (умова застосування нульової ставки ПДВ).

Якщо перевізник — нерезидент. Проте ще при перевезеннях важливим є статус перевізника. Оскільки міжнародне перевезення оподатковують за ставкою 0 % ПДВ, тільки якщо її здійснює перевізник-резидент (платник ПДВ). А ось

якщо послуги міжнародного перевезення надає перевізник-нерезидент (чи неплатник ПДВ), то перевезення взагалі не є об’єктом оподаткування ПДВ