№28

Податки & бухоблік, квітень, 2024/№ 28 Інші номери журналу ›
  • Як надати щорічну відпустку тривалістю більше ніж 24 дні? Працівник має право на щорічну відпустку тривалістю понад 24 календарних дні. Чи можна її надати у повному обсязі або компенсувати під час дії воєнного стану? Чи можна щомісяця відправляти працівника у відпустку на 24 дні? З такими запитаннями звернувся до нас наш читач. Тож надаємо відповіді.
  • Як ФОП відзвітувати (сплатити) за І квартал 2024 року / за березень? Кінець кварталу. Настає звітна пора. Тож саме час пригадати, чи не забули ви як ФОП про подання якогось звіту або сплату якогось платежу за І квартал 2024 року.
  • ПДФО/ВЗ-аванс ФОП на загальній: не забудьте сплатити! 19 квітня — граничний строк сплати авансового платежу з ПДФО та військового збору (ВЗ) за I квартал ФОП на загальній системі оподаткування. Як їх розрахувати? На які нюанси звернути увагу? Зараз все з’ясуємо.
  • Перевірки та штрафи щодо бенефіціарів відстрочено до 01.09.2024 Уже вкотре Мін’юст відстрочує набуття чинності Порядком повідомлення про розбіжності між даними щодо бенефіціарів*, які містяться у ЄДР** та фактичних даних про них. А саме з набуттям чинності цим документом пов’язані «санкційно-бенефіціарні» ризики для юридичних осіб. Зокрема, старт для процедури надсилання повідомлень відклали з 1 квітня 2024 року до 1 вересня цього ж року. Однак тримати руку на пульсі все одно варто. Тож нагадуємо, про які-такі негативні наслідки йдеться та чи варто усім юрособам перейматися щодо цього.
  • Хто може вести бухгалтерський та податковий облік на підприємстві чи у ФОП? І чи потрібен для цього бухгалтер? Якщо відповідати на це запитання зопалу, можна сказати так: «Якщо ви зобов’язані вести бухоблік, бухгалтер потрібен. А як ні, то й бухгалтер ні до чого». Одначе такий підхід до справи аж надто примітивний. Бо, як виявляється, ті, хто повинні вести бухгалтерський облік, цілком можуть робити це без бухгалтера. І навпаки, навіть за відсутності обов’язку ведення бухобліку, гарний бухгалтер нікому не завадить. Адже є ще податковий облік, у тому числі у ФОП. Його теж традиційно веде бухгалтер. Давайте розбиратися, як можна залучити його до роботи.
  • Перевезення від нерезидента: гарячі запитання Для перевезень вантажів доводиться співпрацювати в тому числі й із зарубіжними партнерами — нерезидентами (перевізниками та експедиторами). У такому разі можуть виникати питання, пов’язані з оподаткуванням цих операцій, про що свідчать звернення читачів. Розглянемо їх у статті.
  • Мінбаза при реалізації імпортних товарів Підприємство імпортує товар. Договірна вартість — 120 грн, митна вартість, яку митний орган застосовує для нарахування мита та ПДВ, — 150 грн. Як має визначатися база для донарахування ПДВ у випадку реалізації товару за ціною 90 грн (нижче ціни придбання): 120 - 90 = 30 чи 150 - 90 = 60?
  • Ремонт приміщення власними силами: документальне оформлення списання матеріалів Планується ремонт приміщення власними силами (господарським способом). Чи обов’язково дотримуватися кошторисних будівельних норм (ДБН)? Чи потрібно складати форми № КБ-2в, № КБ-3? Які документи необхідно оформити?
  • Юрособа-спрощенець призупинила діяльність: чи є звільнення від земельного податку? За матеріалами офіційного сайту ДПСУ
  • Яку НГО неоціненої земділянки брати для розрахунку земельного податку? Підприємство має у власності земельну ділянку за межами населеного пункту з цільовим призначенням «землі транспорту, енергетики, промисловості». НГО такої земельної ділянки не проведено. Чи правильно брати для розрахунку земподатку в такому випадку НГО 1 га ріллі по області незважаючи на те, що земділянка не є сільськогосподарською? І якщо так, то чи потрібно індексувати таку НГО на коефіцієнт індексації всіх років з моменту визначення такої НГО, чи слід брати тільки коефіцієнт індексації минулого року?
  • Розрахунок лікарняних гіг-спеціаліста: коли причина поважна? Лист ПФУ від 18.01.2024 № 2049-1891/К-03/8-2800/24
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі