11.04.2024

Податкова відмовила у статусі платника сільгоспЄП

Підприємство у минулому році було платником сільгоспЄП, але, на жаль, на поточній рік податківці не підтвердили цей статус. Аграрій отримав відмову у підтвердженні статусу платника сільгоспЄП 20 березня 2024 року. Які наслідки отримання такої відмови? Чи подавати уточнюючу декларацію з сільгоспЄП? Як передекларувати МПЗ за минулий рік? Що робити з річною декларацією з плати за землю? І це далеко не всі запитання, які постають перед «відмовником». Тож спробуємо на них відповісти.

Коли чекати на відмову

Сільськогосподарські товаровиробники, які бажають працювати в поточному році на сільгоспЄП, не лише повинні були виконати певні вимоги (однією з яких є дотримання рівня сільгоспчастки), але й мали проінформувати податківців про таке своє рішення шляхом подання не пізніше 20 лютого відповідного комплекту звітності. Про ці всі вимоги і правила подання звітності читайте у «Хто може перебувати у лавах сільгоспЄП групи 4 у 2024 році» // «Податки & бухоблік», 2024, № 9.

Далі аграрію треба чекати на реакцію податківців, бо ще не факт, що вони отримають бажаний статус. Причому надають аграріям статус платника сільгоспЄП податківці не відразу, а тільки після того, як:

перевірять дотримання аграріями вимог для обрання сільгоспЄП;

— проведуть камеральну перевірку поданого пакета звітності.

Термін проведення таких перевірок установлений п. 76.3 ПКУ та складає 30 календарних днів (БЗ 108.02.06).