Теми статей
Обрати теми

Хто може перебувати у лавах сільгоспЄП групи 4 у 2024 році

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Щороку сільськогосподарські товаровиробники (як юрособи, так і ФОП), які бажають працювати на спрощеній системі оподаткування, а саме у групі 4 єдиного податку (ЄП), не лише повинні дотримуватися певних вимог, але й мають проінформувати податківців про таке своє рішення. Повідомляти про це фіскалів повинні як старожили ЄП-групи 4 — аби продовжити роботу на сільгоспЄП, так і новачки — ті, хто планує набути статусу платника сільгоспЄП. На що звернути увагу сільгоспникам, які підтверджують або обирають сільгоспЄП на 2024 рік, розповімо у цьому тематичному номері. А розпочнемо з того, хто має право у 2024 році бути платником сільгоспЄП.

Претенденти на сільгоспЄП: юрособи та ФОП

Стати платниками ЄП групи 4 можуть дві категорії суб’єктів господарювання:

1) юридичні особи та

2) фізичні особи — підприємці (ФОП).

Однак для того,

щоб у 2024 році бути платниками сільгоспЄП, ці обидві категорії суб’єктів господарювання мають дотримуватися відразу усіх вимог, передбачених п.п. 4 п. 291.4 ПКУ

При цьому для кожної окремої категорії суб’єктів господарювання, які у 2024 році можуть стати платниками сільгоспЄП, визначено свої вимоги (див. табл. 1). Дотримуватися цих вимог юрособи-сільгоспники повинні як на момент переходу на сільгоспЄП, так і протягом усього періоду перебування на цьому податку — тобто протягом усього звітного року. А от ФОП на сільгоспЄП зобов’язані дотримуватися сукупності умов (критеріїв), передбачених п.п. «б» п.п. 4 п. 291.4 ПКУ, протягом всього строку перебування на ЄП групи 4 (п.п. 298.8.6 ПКУ).

Таблиця 1. Вимоги до претендентів на сільгоспЄП

Вимоги до претендентів

Опис вимог

Претендент — юрособа

Сільгосптоваровиробник, який виробляє сільгосппродукцію

Аграрій-юрособа незалежно від організаційно-правової форми має займатися виробництвом сільськогосподарської продукції та/або розведенням, вирощуванням та виловом риби у внутрішніх водоймах (озерах, ставках та водосховищах) та її переробкою на власних чи орендованих потужностях, у тому числі власновиробленої сировини на давальницьких умовах, та здійснювати операції з її постачання (п.п. 14.1.235 ПКУ).

Сільгосппродукція (сільгосптовари) у розумінні п.п. 14.1.234 ПКУ — це продукція/товари, які підпадають під визначення груп 1 — 24 УКТ ЗЕД, якщо такі товари (продукція) вирощуються, відгодовуються, виловлюються, збираються, виготовляються, виробляються, переробляються безпосередньо виробником цих товарів/продукції

Сільгоспчастка має бути на рівні не менше 75 %

Сільгоспчастку аграрій визначає як суму виручки від реалізації сільгосппродукції власного виробництва та продуктів її переробки (сільгоспдохід), розділену на загальну суму його валового доходу, отриманого за підсумками попереднього 2023 року. Отриманий результат треба помножити на 100 (детальніше див. у статтях «Розраховуємо сільгоспчастку за 2022 рік» // «Податки & бухоблік», 2023, № 7 і «Операція «врятувати сільгоспчастку»!» // «Податки & бухоблік», 2022, № 93).

Виняток, коли за звичайних умов сільгосптоваровиробник може не дотримуватися розміру частки на рівні 75 %, — обставини непереборної сили (форс-мажор) (абзац другий п.п. 298.8.4 ПКУ).

Однак через війну деяким аграріям дозволено утримувати свою сільгоспчастку не на рівні 75 %, а на рівні 50 % (п. 10.1 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Але це стосується тільки тих сільгосптоваровиробників, у яких не менше 30 % загальної площі сільгоспугідь та/або земель водного фонду, у попередньому році розташовувалися не менше 6 місяців на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або були на тимчасово окупованих територіях (ТОТ).

Дати початку та завершення активних бойових дій або тимчасової окупації визначають відповідно до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 № 309 (п. 10.2 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ).

Тож аграрію, який має на меті набути/підтвердити статус сільгоспЄП у 2024 році та в якого сільгоспчастка за 2023 рік є меншою ніж 75 %, але дорівнює або перевищує 50 %, необхідно, аби не менше 30 % загальної площі сільгоспугідь та/або земель водного фонду у 2023 році розташовувалися не менше 6 місяців на територіях, на яких ведуться/велися бойові дії, або на ТОТ (див. лист ДПСУ від 04.12.2023 № 4483/ІПК/99-00-04-03-03 ІПК, БЗ 108.02.01). Докладно про це див. у статті «Що можна не сплачувати платникам сільгоспЄП у 2024» // «Податки & бухоблік», 2024, № 9

Повинні бути у власності або користуванні сільгоспугіддя

та/або землі водного фонду

Ідеться про землі, на які належним чином оформлені права власності та/або користування, у тому числі взяті в оренду (п. 2921.1 і п.п. 298.8.1 ПКУ).

Якщо в аграрія немає взагалі належним чином оформленої землі (не зареєстровано речові права на право власності чи право користування землею), то платником сільгоспЄП йому не стати. Адже немає об’єкта для нарахування ЄП, а отже, й можливості стати платником сільгоспЄП.

Водночас на сьогодні податківці стоять на тому (див. БЗ 108.02.02), що податковим законодавством не визначено обов’язку щодо включення до об’єкта оподаткування для платників сільгоспЄП лише тих площ із п. 2921.1 ПКУ, щодо яких договори оренди зареєстровані. Хоча й нагадують при цьому, що платники сільгоспЄП не звільняються від обов’язку щодо проведення державної реєстрації укладених договорів оренди земельних ділянок. Докладно про це читайте у статті «Розраховуємо сільгоспЄП» // «Податки & бухоблік», 2024, № 9

Немає податкового боргу

Ідеться про податковий борг станом на 01.01.2024. До уваги не береться безнадійний податковий борг, який виник внаслідок дії обставин непереборної сили — форс-мажору (п.п. 291.51.3 ПКУ). При цьому наявність боргу навіть у мирний час стосується тільки тих, хто вперше переходить на сільгоспЄП. Це навіть визнають податківці (див. роз’яснення ГУ ДПС у Тернопільській обл. від 24.01.2023).

Так, вони наголошують, що вимога п.п. 291.51.3 ПКУ про наявність боргу на 1 січня з урахуванням судової практики може бути застосована у разі набуття статусу платника ЄП, а не у випадку його підтвердження. Враховуючи зазначене, якщо суб’єкт господарювання у 2023 році перебував у лавах платників ЄП групи 4, наявність у нього станом на 01.01.2024 податкового боргу не є підставою для відмови у підтвердженні статусу платника сільгоспЄП на 2024 рік.

Водночас на період з 01.03.2022 до першого числа місяця, що настає після дати завершення бойових дій або тимчасової окупації на відповідній території, для платників сільгоспЄП, у власності або користуванні (у тому числі на умовах оренди) яких перебувають земділянки (земельні частки (паї)), що розташовані на територіях активних бойових дій або на ТОТ, положення п.п. 291.51.3 ПКУ застосовуються виключно під час реєстрації суб’єкта господарювання платником ЄП (п. 10 підрозд. 8 розд. XX ПКУ, див. БЗ 108.02.01)

Претендент — ФОП

Сільгосптоваровиробник

Займається виробництвом сільгосппродукції та/або розведенням, вирощуванням і виловом риби у внутрішніх водоймах (озерах, ставках та водосховищах) та її переробкою на власних чи орендованих потужностях, у тому числі власновиробленої сировини на давальницьких умовах, та здійснює операції з її постачання (пп. 14.1.235 і 14.1.234 ПКУ)

Зареєстрований як сімейне фермерське господарство

ФОП має бути зареєстрований як сімейне фермерське господарство (ФГ) згідно із Законом України «Про фермерське господарство» від 19.06.2003 № 973-IV. Про те, як ФОП стати сімейним ФГ, див. у статті «Створюємо сімейні фермерські господарства правильно» // «Податки & бухоблік», 2019, № 42

Займається виключно сільгоспдіяльністю

ФОП має здійснювати виключно вирощування, відгодовування сільгосппродукції, збирання, вилов, переробку такої власновирощеної або відгодованої продукції та її продаж.

Займатися виробництвом і постачанням інших видів продукції, крім сільськогосподарської, або наданням послуг, у тому числі сільськогосподарських, заборонено

Провадить госпдіяльність за місцем податкової адреси

ФОП має право вирощувати сільгосппродукцію тільки на території органу місцевого самоврядування, де він зареєстрований як платник податків. Водночас продавати (тобто здійснювати постачання) власновирощену сільгосппродукцію ФОП, що є сімейним ФГ, може де завгодно (див. лист ДПСУ від 27.07.2020 № 3064/ІПК/99-00-04-05-03-06)

Не використовує працю найманих осіб

Займатися вирощуванням сільгосппродукції повинні сам фермер і члени такого сімейного ФГ (тобто члени його сім’ї у визначенні ч. 2 ст. 3 СКУ). Найняти за трудовим договором звичайних фізичних осіб для виконання такої роботи ФОП не може. Водночас якщо він укладе зі звичайною фізичною особою цивільно-правовий договір на виконання певних сільгоспробіт, то це не вважатиметься порушенням вимог, які дають право бути платником сільгоспЄП. Але, укладаючи такий договір, слід пам’ятати, що він не повинен мати ознак трудового. Якщо фіскали перекласифікують такий договір у трудовий, то скинуть ФОП із сільгоспЄП

Мають бути сільгоспугіддя та/або землі водного фонду

Площа сільгоспугідь та/або земель водного фонду, яка знаходиться у власності та/або користуванні членів ФГ, має становити не менше 0,5 га, але не більше 20 га сукупно. Якщо розмір площі більший, то ФОП, що створив ФГ, бути платником сільгоспЄП не вдасться

Немає податкового боргу

Ідеться про податковий борг станом на 01.01.2024. До уваги не береться безнадійний податковий борг, що виник у результаті дії обставин непереборної сили (п.п. 291.51.3 ПКУ).

Знов-таки для платників ЄП групи 4, у власності або користуванні (у тому числі на умовах оренди) яких перебувають земділянки (земельні частки (паї), що розташовані на територіях активних бойових дій або на ТОТ, норми п.п. 291.51.3 ПКУ застосовуються виключно під час їх реєстрації платником ЄП. Поширюється це правило на період з 01.03.2022 до першого числа місяця, що настає після дати завершення бойових дій або тимчасової окупації на відповідній території.

Та й у мирний час завдяки судовим рішенням вимога п.п. 291.51.3 ПКУ стосується лише тих, хто вперше набуває статусу платника сільгоспЄП, а не у випадку його підтвердження

Табу на обрання сільгоспЄП

Окрім вказаних вище вимог (див. таблицю) для роботи в групі 4 ЄП, аграрій ще не повинен займатися забороненими на сільгоспЄП видами діяльності. А саме сільгоспЄПешникам заборонено:

1) щоб у структурі доходів, одержаних від продажу сільгосппродукції, частка доходу від реалізації декоративних рослин (за винятком зрізаних квітів, вирощених на угіддях, які належать сільгосптоваровиробнику на праві власності або надані йому в користування, та продуктів їх переробки), диких тварин і птахів, хутряних виробів і хутра (крім хутрової сировини) перевищувала 50 % (п.п. 291.51.1 ПКУ);

2) займатися розведенням свійської птиці (клас 01.47 КВЕД-2010) і виробництвом з неї м’яса (клас 10.12 КВЕД-2010), а також розведенням та вирощуванням перепелів і страусів (клас 01.49 КВЕД-2010 у частині розведення та вирощування перепелів і страусів) (п.п. 291.51.1 ПКУ). Детально про це читайте у статтях «Без перевірки із когорти сільгоспЄП не виключають!» // «Податки & бухоблік», 2022, № 23 і «Птахівництво: нові виклики» // «Податки & бухоблік», 2022, № 10;

3) займатися виробництвом підакцизних товарів (п.п. 291.51.2 ПКУ). Це обмеження не стосується виробників:

виноматеріалів виноградних (коди УКТ ЗЕД 2204 29 — 2204 30), вироблених на підприємствах первинного виноробства для підприємств вторинного виноробства, які використовують такі виноматеріали для виробництва готової продукції, виноматеріалів виноградних (коди УКТ ЗЕД 2204 29 — 2204 30), вироблених на підприємствах первинного виноробства, які експортуються цими підприємствами, вин виноградних, вин плодово-ягідних та/або напоїв медових, вироблених та розлитих у споживчу тару малими виробництвами виноробної продукції з виноматеріалів виключно власного виробництва (не придбаних), отриманих шляхом переробки плодів, ягід, винограду, меду власного виробництва та/або придбаних плодів, ягід, винограду, меду, за умови, що такі придбані плоди, ягоди, виноград, мед мають виключно українське походження;

електричної енергії, виробленої кваліфікованими когенераційними установками та/або з відновлюваних джерел енергії (якщо дохід від реалізації такої енергії не перевищує 25 % доходу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) такого сільгосптоваровиробника).

Послаблення для перебування на сільгоспЄП

А от інші заборони, установлені для платників ЄП групи 3, на платників сільгоспЄП не поширюються. Зокрема, юридичні особи — платники ЄП групи 4 мають право:

— здійснювати бартерні операції/взаємозалік (див. БЗ 108.02.01);

— надавати фінансову допомогу — поворотну або безповоротну* (див. БЗ 108.02.01).

* Надання безповоротної та поворотної фінансової допомоги ФОП на ЄП груп 1 — 3 (крім е-резидентів), а юрособами — платниками ЄП групи 3 за ставкою 3 % / 5 % — на постійній основі податківці розглядають як фінансове посередництво. А отже, вважають це порушенням правил перебування на спрощеній системі.

Зауважте! З 01.01.2022 для тих, хто не займається птахівництвом, але має сільгоспугіддя, на яких розташовані будівлі, споруди, віднесені до підкласу «Будівлі для птахівництва» (код 1271.2) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000*, або сільгоспугіддя, які використовуються для їх обслуговування, ставка податку складає 50 % бази оподаткування (п.п. 293.9.7 ПКУ).

* ДК 018-2000 скасовано. Замість нього затверджено Національний класифікатор НК 018:2023 «Класифікатор будівель і споруд». За ним промислові курники віднесено до класу 1271. Подальша деталізація класів споруд на підкласи та види визначена недоцільною.

Алгоритм набуття/підтвердження статусу сільгоспЄП

Щоб з початку 2024 року стати платниками сільгоспЄП, усім юрособам і ФОП, які дотрималися наведених вище вимог і не здійснюють заборонені види діяльності, слід здійснити ще один крок. А саме: вони мають самостійно обчислити суму ЄП станом на 1 січня 2024 року і подати відповідному контролюючому органу визначений пакет документів (пп. 295.9.1, 2971.1 і 298.8.1 ПКУ).

Подати документи, щоб обрати чи підтвердити статус платника сільгоспЄП на 2024 рік, потрібно не пізніше 20.02.2024

У цей строк різні категорії сільгоспників (юрособи і ФОП) подають різний пакет звітності (див. табл. 2).

Таблиця 2. Комплект звітності для обрання/підтвердження сільгоспЄП

Комплект звітності

для юросіб

для ФОП

загальна декларація щодо всієї площі земельних ділянок, з яких справляється ЄП

додаток 1 «Відомості про наявність земельних ділянок» з інформацією про всі сільгоспземлі, податок щодо яких нараховано в загальній декларації

Розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва

додаток 2 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску»

додаток 3 «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік»

звітні декларації окремо щодо кожної земельної ділянки

додаток 1 «Відомості про наявність земельних ділянок» до звітної декларації

додаток 3 «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік» до звітної декларації

Розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва

Докладно про звітування з сільгоспЄП див. окрему статтю «Як задекларувати сільгоспЄП на 2024 рік» // «Податки & бухоблік», 2024, № 9.

Висновки

  • Набути/підтвердити статус платника ЄП групи 4 сільгосптоваровиробники можуть, лише якщо відповідають усім вимогам перебування на сільгоспЄП.
  • Для роботи на ЄП групи 4 аграрії-претенденти повинні подати відповідний пакет податкової звітності не пізніше 20.02.2024.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі